Praha má dokonalou ochranu před velkou vodou, říká ředitel Povodí Vltavy

Interview ČT24: Generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala o povodňové situaci (zdroj: ČT24)

V době, kdy v nejpostiženějších oblastech Česka napršelo v uplynulých dnech více než pět set milimetrů, se s největšími problémy v oblasti nejdelší české řeky potýkají podle generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly jižní Čechy. Ten v Interview ČT24 sdělil, že podle pondělních informací by na Šumavě mělo padnout dalších až osmdesát milimetrů srážek. Déšť podle něj zasáhne jak levostranné, tak pravostranné přítoky Vltavy. Uklidnil však, že v rámci příprav bylo uvolněno dostatečné množství objemu nádrží na Vltavě a alespoň v Praze tedy výraznější problémy neočekává.

Kubala se domnívá, že nejkrizovější chvíle k pondělnímu večeru ještě „nejsou za námi“. Upřesnil, že nejhorší situace je v jižních Čechách. „V podstatě po celou dobu této povodně se nejhorší věci odehrávají tam. Jednou je to na řece Malši, potom na řece Blanici, teď na Lužnici a Nežárce,“ vyjmenoval Kubala, podle kterého se srážky vrací z Jeseníku a Beskyd zpět do jižních Čech.

Odezva na další srážky do „zcela nasyceného“ povodí bude podle něj velmi rychlá. Uvedl, že zvyšování průtoků některých řek je k pondělnímu večeru značné. „Dokud povodeň opravdu celá neodezní a dokud nebudeme vědět, že další srážky již nepřijdou, rozhodně nemůžeme tvrdit, že to máme za sebou. Povodeň trvá,“ dodal.

Na základě předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu Povodí Vltavy očekává, že pršet bude ještě asi dva dny. Povodí podle svého ředitele disponuje predikcemi srážek, které ukazují, že v Novohradských horách by mělo spadnout do padesáti milimetrů srážek a „možná do sedmdesáti až osmdesáti milimetrů na Šumavě“. Podle Kubaly se ukazuje, že déšť zasáhne jak levostranné, tak pravostranné přítoky Vltavy.

„Myslím si, že nejkritičtější chvíle, které máme před sebou, se budou odehrávat v následujících hodinách, během dnešní (pondělní) noci, případně zítřejšího dopoledne,“ varoval ředitel s tím, že problémová je situace především na Nežárce a Lužnici, zejména ve městě Veselí nad Lužnicí.

V Orlické přehradě byl vytvořen prostor pro 220 milionů kubíků vody

Praha je podle Kubaly jedním z měst, které letošní povodňovou situací prochází velmi klidně. To je podle něj dáno dvěma aspekty – Praha má nad sebou Vltavskou kaskádu, která v rámci příprav vytvořila dostatečný volný objem. Dalším faktorem je podle ředitele dokonalá protipovodňová ochrana, která byla vytvořena po povodních v roce 2002. „Takže obě dvě tyto kombinace hrají Praze do karet,“ vysvětlil.

Přebytky vody z Jihočeského kraje budou podle ředitele transformovány v Orlické přehradě. Upřesnil, že v té byl vytvořen prostor až pro 220 milionů kubíků vody. Předepsaný prostor pro běžné povodně je podle ředitele jen třiatřicet milionů kubíků. „My jsme schopni zkulminovat téměř vše, co přiteče z jižních Čech,“ uklidnil.

Hasiči na pražské Kampě staví protipovodňovou bariéru
Zdroj: Reuters/David W Cerny

Povodí podle ředitele může manipulovat s vodou v nádržích podle toho, jak veliký průtok bude na Sázavě a Berounce. „To je vlastně při každých významnějších povodních stejné.“ Průtok těchto dvou řek podle něj nelze ovlivnit, povodí však může zastavit odtok z Vltavské kaskády a nechat Sázavu a Berounku odkulminovat.

Podle Kubaly za celou dobu trvání povodňové situace nepřesáhl průtok v Praze tisíc metrů krychlových za sekundu. „A budeme se snažit to takto držet celou dobu,“ avizoval. V roce 2002 dosahoval průtok Vltavy v hlavním městě podle něj až 5300 metrů krychlových, hranice takzvaného neškodného průtoku je přitom patnáct set kubických metrů.

Lipenská nádrž měla k pondělnímu odpoledni podle Kubaly stále volných 72 milionů kubíků. Věří, že všechna přebytečná voda v povodí lipenské nádrže se podaří zachytit.

V orlické přehradě bylo ke stejnému času volných přibližně 172 milionů kubíků. „Přítok do orlické nádrže je v dané chvíli necelých tisíc metrů krychlových za sekundu, plníme zhruba pěti sty metry krychlovými za sekundu a odpouštíme nyní 350, v noci to zvedneme na 550,“ prohlásil Kubala před pondělní sedmou večer.