Pozdější Velikonoce a hezké počasí? Nebezpečná kombinace, tvrdí policie a chystá rozsáhlé kontroly

Události: Řidiče čekají o Velikonocích rozsáhlé kontroly (zdroj: ČT24)

Ve středu začnou rozsáhlé dopravní kontroly, s Velikonocemi totiž přichází i první letošní kritické období na silnicích. Největší nápor policie očekává ve čtvrtek a na Velikonoční pondělí. Silničáři zároveň začali s rekonstrukcí několika úseků dálnic a silnic, což provoz ještě zkomplikuje.

Na silnice ve středu vyrazí hlídky v autech v barvách policie, ale i vozy pro skrytý dohled vybavené radary. Policie nasadí také mototým, k dispozici má přes dvě stovky motorek. Zaměří se například na telefonování během jízdy, používání směrových světel nebo předjíždění.

„Máme záznamovou techniku, což jsou kamery, které se používají převážně v přilbách na zaznamenání tohoto jednání,“ popisuje vedoucí policejního mototýmu David Suchan. To samé dokážou vyfotit nebo natočit i přístroje spojující výkonný dalekohled a fotoaparát.

Policisté kontrolují řidiče i pomocí výkonného dalekohledu s fotoaparátem
Zdroj: ČT24

Kontroly budou podobného rozsahu jako loni, kdy během čtyř dnů policisté zastavili 40 tisíc řidičů a uložili jim sedm tisíc pokut za více než dva a půl milionu korun. Nejčastěji za překročení rychlosti.

„Chceme být více vidět, zejména na silnicích prvních a druhých tříd, abychom v případě mimořádných událostí mohli být včas na místě a zejména preventivně působili,“ slibuje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Za hezkého počasí vyrazí víc motorkářů i cyklistů

Vloni bylo touto dobou už dva týdny po Velikonocích, letos vycházejí na nejzazší termín. Praxe ukazuje, že pozdější Velikonoce – a navíc když je hezké počasí – se projevují v policejních statistikách velmi tragicky.

V letech 2011, 2014, 2015 a 2017 byly Velikonoce v dubnu a bylo teplé a slunečné počasí. Za čtyři dny se stalo kolem osmi set nehod, zemřelo při nich od čtyř do třinácti lidí.

Tragické nehody o Velikonocích
Zdroj: Policie ČR

„Je to dáno tím, že je lepší počasí a je více zranitelných účastníků v silničním provozu. Možná to řidiče i svádí k tomu, že podceňují riziko rychlosti. Roli má také požívání alkoholických nápojů,“ vysvětluje ředitel dopravní policie.

Od čtvrtka až do Velikonočního pondělí mají odpolední teploty stoupat až ke 20 stupňům Celsia. A právě toho se policisté obávají – na silnice totiž podle nich vyrazí více motorkářů, cyklistů i svátečních řidičů. Do bezpečnostních akcí proto nasadí přes tři tisíce lidí.