Policie hlídá měkké cíle i o Vánocích, informace o zvýšené hrozbě nemá

I přes vánoční svátky budou po celém Česku po čtvrtečním tragickém útoku na pražské filozofické fakultě platit zvýšená bezpečnostní opatření. I nadále platí, že policisté nemají žádné informace o zvýšené hrozbě. Prezident Petr Pavel vyzval veřejnost, aby myslela na všechny, kteří nemohou prožít radost svátků kvůli ztrátě blízkých. I na Štědrý den lidé přicházeli na pietní místa v centru Prahy, aby uctili oběti čtvrteční střelby.

Podle mluvčího pražských policistů Jana Daňka budou preventivní opatření i během svátků probíhat ve stejném režimu, jako tomu bylo doposud. Policie už zavedla zvýšené kontroly takzvaných měkkých cílů, mezi které patří místa, kde se pohybuje větší počet lidí. Může tak jít například o autobusová či vlaková nádraží, adventní trhy, židovské čtvrti nebo školy.

V Praze se podle Daňka v těchto místech pohybují zvýšeně desítky hlídek, což znamená zhruba kolem stovky policistů. Ti nemusejí být na místech neustále – mohou jimi například projíždět nebo je kontrolovat z dálky.

Preventivní opatření zavedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) do 1. ledna, podle premiéra Petra Fialy (ODS) je nicméně možné, že na základě situace bude věc ještě přehodnocena.

Uctění památky obětí i na Štědrý den

Lidé i na Štědrý den přicházeli uctít památku obětí čtvrteční tragédie na pietní místa v centru Prahy. U rektorátu Univerzity Karlovy se od pátku shromáždily tisíce svíček. Lidé přicházeli i k budově filozofické fakulty na Palachově náměstí.

Pokračují také sbírky na pomoc pozůstalým a přeživším, dosud se v nich vybralo asi 45 milionů korun.

Prezident Petr Pavel ve svém sobotním prohlášení na sociálních sítích vyzval veřejnost, aby myslela na všechny, kteří nemohou prožít radost nadcházejících vánočních svátků kvůli ztrátě blízkých. Apeloval na respekt vůči jejich bolesti a solidaritu s nimi.

Střelba v univerzitní budově si vyžádala čtrnáct obětí na životech, dalších 25 lidí bylo zraněno. Na památku obětí se v sobotu, den státního smutku, po celé zemi konaly zádušní mše, v poledne se rozezněly kostelní zvony a lidé uctili památku obětí minutou ticha. Mnohá města také rušila předvánoční program.