Podpora biodiverzity na polích podle některých zemědělců zvýší náklady a prodlouží sklizeň

Události: Podpora rozmanitosti v zemědělské krajině (zdroj: ČT24)

Evropské zemědělce, včetně českých, čekají změny kvůli novým předpisům o obnově přírodní krajiny. I zemědělská půda bude muset podporovat rozmanitost. Podle odborníků to farmářům dlouhodobě pomůže, ti se ale obávají snížení výnosů.

Vedoucí ekofarmy Michael Vrána se roky stará o více než tři sta sedmdesát hektarů půdy ve Velkých Hostěrádkách u Brna. „Hospodaříme ekologicky a náš přístup je takový, že se snažíme podporovat biodiverzitu na svých polích,“ řekl.

Ornou půdu rozdělili na menší části oseté různými plodinami. Díky tomu tam přežije více hmyzu a půda je v důsledku toho zdravější. „Dalšími pozitivy jsou například zlepšení mikroklimatu na polích. Nebo i estetická funkce krajiny. Pro oko je mnohem hezčí se dívat na různé barevné pásy plodin,“ doplnil Vrána.

Farmáři ale upozorňují na některé problémy. Například delší dobu sklizně. Negativní může být větší množství přejezdů mezi jednotlivými plodinami, které jsou zrovna potřeba sklízet. Technika tím pádem spotřebuje víc nafty, než kdyby byla na jednom velkém poli zaseta jedna stejná plodina.

Biopásy vedle polí

Další způsob ochrany biodiverzity zkouší i na farmě v Praze-Vinoři. Vytvořili tam hned vedle polí takzvané biopásy. Místa, kde mohou kvést rostliny a žít opylovači. A právě to je podle odborníků klíčové – kombinace orné oseté půdy a neupravované divoké přírody.

„Hmyz si tam může naplnit úkryty v případě extrémně nepříznivého počasí. Zvlášť v situaci, kdy už to pole je sklizeno. Biopás nám zůstává napříč celou sezonou,“ vysvětlil vedoucí týmu ekologie hmyzu České zemědělské univerzity v Praze Michal Knapp. Výsledkem je zdravější krajina a návrat některých vzácných druhů. V biopásu žijí včely, pestřenky, hmyz od různých druhů brouků, slunéčka sedmitečná.

Je potřeba najít průsečík

Oborové organizace se ale bojí, že vyšší náklady a nižší zisky budou pro některé zemědělce neúnosné. „Jde nám o to, aby nová pravidla byla splnitelná. Pro zemědělce realizovatelná i co se týká nákladů,“ poznamenala mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

„Je potřeba najít průsečík těch dvou pohledů. Toho krajinářského ekologického a pohledu zemědělského hospodáře,“ řekl náměstek ministra zemědělství Milan Daďourek. Resort doufá, že se některé obavy podaří rozptýlit.