Počet diabetiků v populaci roste. Některé restaurace se jim začínají přizpůsobovat

Události: V populaci přibývá diabetiků. Restaurace začínají reagovat (zdroj: ČT24)

Cukrovku má v Česku už přes milion lidí. Jejich počet dál roste, v roce 2030 jich má podle odhadů žít o dalších dvě stě tisíc více. Příčinou je stárnutí populace i životní styl. Obzvlášť v západních státech už diabetes změnil i stravování v restauracích. Tento trend se pomalu začíná prosazovat i u nás.

Třináctiletá Tereza Kutilová musí před každým jídlem odhadnout, kolik inzulinu bude na danou porci potřebovat. Dříve musela rodina všechno vážit a počítat množství sacharidů, po pěti letech nemoci už má ale mladá pacientka většinu potravin takzvaně „v oku“.

„Když mamka nevaří nebo jsem mimo domov a není tam váha, tak to odhaduju, protože už poznám, kolik je to jednotek,“ vysvětlila Tereza Kutilová. Potíž nastává, když Kutilovi vyrazí na rodinný oběd nebo večeři do restaurace.

„Většinou je v jídelníčku uvedena gramáž masa, ale na sacharidy nikdo nemyslí. To je věc, která by nám moc pomohla,“ řekla Terezina matka Diana Kutilová. Restaurace a fastfoody v Česku diabetiky většinou na vědomí neberou, existují ale výjimky.

„Oslovili jsme výživového poradce, vybrali jsme vhodné produkty,“ pochlubil se provozní ředitel českého fastfoodového řetězce Bageterie Boulevard Jiří Štěpánek. V restauraci tak nabízejí saláty a bagety, u kterých diabetik přesně ví, kolik sacharidů porce obsahuje. 

Když nemocný nezná gramáž přílohy nebo neví, zda je omáčka zahuštěná moukou, riskuje. Nebezpečná může být indická kuchyně, k vůbec nejhorším jídlům patří pizza. „Obsahuje nějaké proteiny, nějaké tuky, které se ve výsledku v organismu promění opět na sacharidy. Po třeba třech nebo čtyřech hodinách dochází k neočekávanému nárůstu glykémie,“ vysvětlil lékař Jan Šoupal.

Jídlo s ohledem na cukrovkáře vaří nemocniční kuchyně. Například ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze vydají 1100 obědů denně, z toho 200 pro diabetiky. „Řeší se především množství příloh, které se rozlišují podle typu diabetické diety, zohledňuje se skladba jídelníčku, nezařazují se sladké pokrmy,“ uvedla tamní nutriční terapeutka Miroslava Matějková.

Na dietní stravu vhodnou pro pacienty s cukrovkou se zaměřují také jídelny ve školách a školkách a rovněž zařízení, kde se stravují senioři. Tam diabetici přibývají vůbec nejrychleji.

  • Diabetes mellitus, česky úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. Rozlišují se dva základní typy: diabetes I. typu a diabetes II. typu, které vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. 
  • V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Proto se řadí mezi autoimunitní choroby.
  • Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.