Plakáty velebící smrt vojáků nejsou podle soudu podporou terorismu. Jejich autor dostal půlroční podmínku

Půlroční podmínku dostal – zatím nepravomocně – Jiří Kopřiva, který vylepil plakáty a šířil letáky oslavující smrt trojice českých vojáků v Afghánistánu. Jde o podstatně mírnější trest, než žádal státní zástupce – navrhoval pět let vězení. Proti rozsudku se odvolal.

Obžalovaný muž se před začátkem jednání omluvil těm, koho se mohly jeho skutky dotknout. „Chtěl bych uvést, že je mi líto, pokud se moje vyjádření, respektive jeho forma, dotklo někoho,“ řekl Jiří Kopřiva. Obdobně se vyjádřil i v průběhu jednání. Státní zástupce Martin Bílý to ocenil, přesto pro něj žádal pětiletý trest ve věznici s ostrahou.

Podle obžaloby byl Kopřiva autorem letáků a také příspěvků na internetu, ve kterých schvaloval smrt trojice českých vojáků, kteří zahynuli v srpnu 2018 v Afghánistánu. Gratuloval „afghánským vlastencům“ k úspěšnému zneškodnění „tří českých žoldáků – okupantů“ a rozmístil je ve veřejném prostoru v Praze. Zároveň nabádal ostatní k tvorbě obdobných letáků.

Státní zástupce se domníval, že se tím dopustil podpory terorismu a podněcování k trestnému činu. V této klasifikaci by byl pětiletý nepodmíněný trest na spodní hranici sazby.

Soud se ale nakonec přiklonil k argumentům obžalovaného. Kopřiva uvedl, že je zásadním odpůrcem násilí a že jeho cílem bylo vyjádřit nesouhlas s vojenským konfliktem v Afghánistánu, nikoliv podporovat terorismus. Nepravomocně jej tak soud uznal vinným pouze ze schvalování trestného činu a podněcování k němu, za to mu udělil půlroční podmíněný trest.

Žalobce se proti rozsudku odvolal. Je přesvědčen, že jeho kvalifikace byla správná. „Mám za to, že provedené dokazování poukazuje na to, že na české vojáky v Afghánistánu byl spáchán teroristický útok,“ uvedl.

Sám Kopřiva dal po vyhlášení rozsudku najevo, že je spokojen. Obhajoba ovšem žádala zproštění obžaloby s tím, že se Kopřiva nedopustil trestného činu. „Obžalovaný nemá žádnou povinnost pokládat svoje vojáky za hrdiny. Verbální odpor proti válce je legitimní a nelze ho automaticky pokládat za podporu terorismu,“ argumentoval jeden z obhájců. Podle něj má Kopřiva podobné názory jako někteří politici, zmínil se o hnutí SPD, poslanci Václavu Klausovi (Trikolóra) nebo ministrovi kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD).