Peníze pro nepedagogické pracovníky bude řešit vláda. Je potřeba 800 milionů, řekl Bek

Události: Peníze pro nepedagogické pracovníky bude řešit vláda (zdroj: ČT24)

K řešení nepokrytých úvazků asi dvou tisíc nepedagogických pracovníků je potřeba 800 milionů korun, prohlásil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Po pondělním jednání se zástupci školských odborů a asociací sdružující ředitele škol rovněž pronesl, že na posílení rozpočtu regionálního školství se musí dohodnout vládní koalice. Její setkání se podle Beka uskuteční v úterý.

Pokryto podle Beka není celkem 2500 úvazků, z toho pět set z nich je možné financovat z krajské rezervy. Ke stávce školských odborů ministr důvod nevidí, argumentuje mimo jiné poměrem osmdesáti tisíc zaměstnanců ve školství ke dvěma tisícům nepokrytých úvazků.

„Dnešní (pondělní) jednání nemohlo přinést řešení, protože to řešení prostě není v rukou ministerstva školství. Ministerstvo školství může rozepsat do rozpočtu škol pouze prostředky, které mu byly přiděleny ve státním rozpočtu,“ uvedl Bek.

Ředitelé škol byli podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka po obdržení rozpisu rozpočtu rozladění. Podotkl, že situace by se měla uklidnit, pokud se dofinancují pozice nepedagogů, což považuje za důležité. „Protože pro těch pět set lidí z 2500 nebude stačit, aby to vyřešila jenom současná rezerva, která je ministerstvem školství napočítána,“ poznamenal.

Částka osm set milionů korun by podle něj požadavky z velké části vyřešila. Pokud by peníze do rozpočtu nedoputovaly, některé školy se podle něj dostanou do obtížně řešitelné situace, aby zajistily provoz. „A není to jen o školnících, kuchařkách, je to o tom technickém personálu, ale třeba i o ostraze škol,“ nastínil.

K případným dalším stávkám Dobšík řekl, že chce nejprve jednat. „A uvidíme, jak ta jednání dopadnou, a podle toho se zařídíme,“ uvedl v rozhovoru pro ČT. Opětovné uzavření škol označil za nejzazší prostředek, když jednání selžou. „Věřím tomu, že k tomu krajnímu případu nedojde, ale nemohu to vyloučit,“ dodal.

František Dobšík hovořil o financování regionálního školství (zdroj: ČT24)

Na úterní schůzce by se podle něj mělo připravit řešení. Dobšík předpokládá, že pokud s ním bude souhlasit premiér, vláda ho schválí. „Pan ministr byl velmi otevřený, a pokud je to na vládě, věřím tomu, že ho vláda jako celek podpoří. A to, co je potřeba dodat do rozpočtových rezerv krajských úřadů, aby mohly dofinancovat školy, kde by se škrtali více než dva zaměstnanci, se tímto může vyřešit,“ sdělil.

Na jednání se podle předsedy odborů řešilo i financování vzdělávání v roce 2025.

„Nevěřím svým uším, že kvůli osmi stům milionů se musí scházet vláda a jednat s premiérem. To je podle mě částka, která je pro státní rozpočet úplně marginální, nicméně pro rozpočet škol je úplně zásadní,“ podivovala se členka sněmovního školského výboru Jana Berkovcová (ANO).

Podle šéfky sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové Bek už při vyjednávání konsolidačního balíčku a následně rozpočtu na letošní rok slíbil, že je schopen ve svém resortu nalézt úsporu ve výši jednotek miliard korun. Zatím podle ní ministr jen přichází s dalšími rozpočtovými požadavky. Směrem ke školám podle ní Bek komunikuje polovičaté a mnohdy nedomyšlené či neprojednané návrhy řešení.

„TOP 09 chce zejména stabilizovat situaci ve školách za pomoci systémového a udržitelného řešení. Není to tedy ‚jen‘ o bezmála miliardě korun, ale o promyšleném postupu, který budeme chtít, ať nám nejdříve ministr školství představí,“ řekla.

Piráti se budou snažit, aby dodatečně do systému ještě nějaké prostředky dostali, sdělil jejich předseda Ivan Bartoš. „Je důležité, aby nikdo kvůli vzniklé situaci nepřišel o práci. Z dlouhodobého hlediska je pro nás klíčové přenastavení celého systému financování tak, aby byl udržitelný a hlavně předvídatelný pro všechny školy,“ uvedl.

Školám by také mohlo pomoct zrušení limitu počtu zaměstnanců tak, aby si mohly lépe přerozdělit peníze mezi jednotlivé pozice a zajištění potřebných činností, myslí si. Připomenul, že chybí i peníze na zvýšení kapacit škol v regionech a jejich modernizaci. Celkem 7,5 miliardy korun z evropských zdrojů, které je možné vyčerpat do roku 2027, určitě nebude stačit, je proto nutné získat další peníze přímo do rozpočtu ministerstva školství, míní.

Ministr školství Mikuláš Bek o financování regionálního školství (zdroj: ČT24)

Asociacím vadí i škrtání pozic

Rozpis rozpočtu pro regionální školství, který minulý týden rozeslal školám Bekův resort, podle školských asociací obsahuje výrazné krácení peněz na platy a s ním spojené snižování přidělených úvazků nepedagogů. Rozpočet pro regionální školství je podle ministerského rozpisu letos o 4,97 miliardy vyšší než loni, činí 187,87 miliardy korun.

Největším problémem rozpisu je podle asociací snížení financí na platy nepedagogů a škrtání jejich pozic ve školách. Snížení je prý vyšší, než jaké sliboval resort školství při jednáních s odbory a zástupci školských asociací na podzim. Bek po dohodách řekl, že resort škrtne maximálně osm tisíc neobsazených pozic nepedagogů.

Škrtání pozic nepedagogů

Někteří ředitelé si na sociálních sítích stěžovali na škrtání pozic nepedagogů. Upozorňovali, že škrtnuté pozice nejsou neobsazené. „Škrtalo se plošně,“ podotkl Dobšík. Ministr nadále odmítá kritiku odborů, část aktérů si podle něj totiž některá pravidla, která jsou součástí rozpisu rozpočtu, vykládá chybně.

„Rozpis nepedagogických pracovníků je mnohem nižší, než se původně avizovalo. Protože většině z nás neškrtli pouze neobsazená místa, ale i ta obsazená, takže by hrozilo, že bychom museli propouštět,“ vytýkala předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalová.

Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce nebylo po zveřejnění rozpisu rozpočtu jasné, z čeho a jak je rozpočet počítaný a jak k němu mají ředitelé přistupovat. „Některé údaje vypadaly opravdu katastroficky,“ zdůraznil. „V rámci toho rozpisu tam byly věci, kterým jsme trošku nerozuměli – jednak proto, že to nebylo úplně přehledné a hlavně i proto, že některé věci tam byly úplně jinak, než jsme původně předpokládali,“ pokračoval.

Nyní se podle něj dopracovali ke konkrétním číslům a situaci vidí reálněji, dobrá podle něj ale není. Ředitelé škol podle něj budou klidnější, když uvidí, že se situace řeší.

Konkrétní kroky budou zástupci školských asociací a odborů řešit až na úterní schůzce s premiérem, řekli Dobšík, Zajíc a předseda Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiří Zajíček.

„Ještě před dvěma týdny hrozilo, že stát normativně přestane financovat sedmnáct tisíc pozic nepedagogů. Já jsem kolem té stávky veřejně sliboval, že udělám všechno pro to, aby to bylo maximálně osm tisíc, což odpovídá počtu neobsazených míst,“ řekl ministr minulý týden.

Ministerstvo školství mělo letos hospodařit skoro se dvěma sty sedmdesáti miliardami. Koncem ledna vláda rozhodla, že mu uvolní další dvě miliardy z rozpočtové rezervy. Stejnou sumu má podle dohody získat ještě v následujících měsících. Mezi mateřské, základní a střední školy resort rozdělí necelých 188 miliard. Proti loňsku si tak podle něj skoro o pět miliard polepší.

Zmíněný objem peněz má učitelům zajistit průměrný plat na úrovni sto třiceti procent průměrné hrubé měsíční mzdy z roku 2022. U pedagogů na prvním a druhém stupni to má být přes pětačtyřicet tisíc měsíčně, u těch středoškolských přes pětapadesát tisíc.