Mzdy školníků nebo kuchařek v jídelnách by mohly zajišťovat samosprávy, plánuje Bek

Události v regionech: Platy nepedagogických pracovníků (zdroj: ČT24)

Platy nepedagogických pracovníků ve školství už na řadě míst klesly pod hranici životního minima. Resort proto hledá řešení, jak peníze dorovnat. Do budoucna ministr školství Mikuláš Bek (STAN) uvažuje o tom, že by takovou povinnost převzali zřizovatelé škol.

Lucie Buršíková pracuje jako pomocná kuchařka v jídelně plzeňské základní školy. „Já beru podle toho, jaký je měsíc, třeba sedmnáct tisíc čistého, víc ne,“ popsala.

Ani dva měsíce po stávce učitelů se platy nepedagogických pracovníků příliš nezměnily. Irena Cholinská je jako ředitelka mateřské školy s platy kuchařek dlouhodobě nespokojená, v zařízení se pohybují kolem dvaceti tisíc korun hrubého. „Už teď mi byla hanba, když jsem jim tento plat musela dát,“ uvedla ředitelka 38. mateřské školy v Plzni.

Podle Asociace ředitelů základních škol je několik řešení, jak nízké ohodnocení kuchařek, školníků a dalších, bez kterých se chod zařízení neobejde, změnit. Jedním z nich jsou například nové tabulkové platy. „Je špatně, pokud jsou oficiální tabulky pro profese nastavené tak, že neodpovídají základním mzdovým nastavením – to znamená minimální mzdě a minimální zaručené mzdě,“ upozornil prezident asociace Luboš Zajíc.

„Dokonce i minimální mzda je vyšší než tabulkový plat paní kuchařky. Budeme muset peníze přesunout z jednoho balíčku od učitelů do balíčku paní kuchařky,“ řekl ředitel 21. základní školy v Plzni Martin Prokop.

Pokračuje jednání s městy a kraji


V plánech ministerstva školství je převést financování nepedagogických pracovníků na samosprávy. „Jsem přesvědčený, že to je potřebná změna, že bychom měli část nepedagogických pozic z hlediska financování převést na zřizovatele. Ale předpokládá to změnu v rozpočtovém určení daní,“ sdělil ministr školství Bek.

Podle některých je ale na změnu vyčleněna příliš malá částka. „Čtyři miliardy, které slibuje pan ministr, nepokryjí všechny požadavky, které budou z jednotlivých krajů,“ okomentoval náměstek plzeňského hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc (ANO).

Jednání s městy a kraji stále pokračují. Podle resortu by jasno mohlo být ve druhé polovině letošního roku.