Pavel se před odjezdem z USA setkal s Ruttem. Navštívil také zbrojovku s českými vlastníky

Události: Pavel se před odjezdem z USA setkal s Ruttem a navštívil zbrojovku (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel před odjezdem z USA jednal s nizozemským premiérem Markem Ruttem o pomoci Ukrajině i o spolupráci Amsterdamu a Prahy při výstavbě terminálu na zkapalněný zemní plyn v Eemshavenu. Navštívil také výrobní závod firmy Colt ve státě Connecticut, která má české vlastníky a dodává přes americkou a kanadskou vládu zbraně Kyjevu.

Petr Pavel v rámci své cesty v USA žádal ustavení trestního tribunálu pro ruské špičky za zločiny na Ukrajině. „Když jsem poslouchal ruského ministra zahraničí (Sergeje) Lavrova, tak jsem měl pocit, že žije v paralelním vesmíru,“ prohlásil prezident.

Prezident v týdnu kvůli průtahům v programu nestihl vystoupit na klimatickém summitu, musel odejít na Radu bezpečnosti OSN, kde pronesl projev. Kvůli projevu na Valném shromáždění OSN pak nestihl ani večerní recepci pořádanou americkým prezidentem Joem Bidenem. „Věřím, že budou další příležitosti, abych měl takovou fotografii,“ okomentoval Pavel.

Na závěr cesty do New Yorku se pak Pavel setkal s nizozemským premiérem Markem Ruttem. „Ocenil jsem spolupráci našich zemí při výstavbě terminálu na zkapalněný zemní plyn v Eemshavenu v roce 2022, který zásadním způsobem pomohl posílit energetickou bezpečnost České republiky,“ napsal prezident na sociální síti X. 

Návštěva zbrojovky

Svou cestu prezident uzavřel ve státě Connecticut návštěvou legendárního výrobce koltů. S americkou investicí pomáhal české firmě i nynější prezidentův poradce Petr Kolář.

„Já v tom vidím obrovský příklad toho, jak u nás vzniká nejen technologická základna, ale i kapitál, který je schopen přebírat i tak ikonické značky, jako je Colt, a postupně dostávat Českou republiku na světové trhy,“ poznamenal prezident.

Colt a další americké zbrojovky aktuálně čelí žalobě mexické vlády, která je viní z podílu na násilí drogových kartelů s tisícovkami zastřelených. „Cílem je, aby se výrobci zodpovídali za svou roli při umožnění pašování zbraní přes hranici mexickým kartelům,“ prohlásil poradce mexické vlády Jonathan Lowy.

„Bohužel to není poprvé ani naposledy, co se toto děje. Ale Colt je společnost s dobrou pověstí, která se drží všech zbrojních zákonů a regulací,“ hájí zbrojovku její viceprezidentka Jillair Kubishová.

Pavel: Řešení je třeba hledat v legislativě než ve výrobě

Podle Mexika se ročně z Ameriky propašuje přes tři sta tisíc zbraní. Prezident Pavel se Coltu v českých rukou zastal s tím, že jde o příkladnou investici. „To asi není správný pohled… , že dochází-li k některým trestným činům s použitím palných zbraní, tak všichni výrobci palných zbraní jsou za to zodpovědní,“ okomentoval.

„Je potřeba vidět řešení v legislativě, v omezení přístupu ke zbraním, v jejich registraci, kontrole než ve výrobě. Pokud by je nevyráběl Colt, bude je vyrábět jiná společnost a budou se do Spojených států dovážet,“ dodal.

Za nejemotivnější moment své první cesty do Spojených států Pavel označil uctění památky dvou českých obětí útoků z 11. září 2001.