Pavel chce dělat politiku, která je hodnotově orientovaná, v níž nejde o ego, říká Lebeda

Interview ČT24: Ředitel odboru vnitřní politiky Hradu Tomáš Lebeda (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel v pátečním rozhovoru pro Českou televizi nevyloučil, že se za necelé čtyři roky pokusí ve volbách obhájit svůj mandát. Ředitel odboru vnitřní politiky Hradu Tomáš Lebeda v pondělním Interview ČT24 uvedl, že by další působení Pavla bylo pro Česko přínos. Podotkl, že prezident usiluje o hodnotově orientovanou politiku, kde nejde o ego politika. Podobní lidé se na tuzemské politické scéně dle jeho slov nenacházejí snadno. Za sebe svůj první rok v nové pozici po přesunu z akademické sféry vnímá pozitivně.

„A priori by člověk samozřejmě neměl vylučovat nic,“ odpověděl v rozhovoru Pavel na otázku, zdali vylučuje opětovnou kandidaturu.

S tím, že prezident během svého prvního roku ve funkci několikrát zopakoval, že s prvním mandátem skončí, Lebeda úplně nesouhlasí. „Myslím si, že to neříkal tak důsledně, jak to možná v médiích vypadalo. On říkal, že se uvidí a že o tom zatím nepřemýšlí. Ten posun je tam dle mého názoru neznatelný, ale vždy záleží na tom, které sdělení média vyakcentují. Myslím si, že pan prezident nad tím uvažuje tak, že doba, kdy se o tom bude rozhodovat, teprve přijde.“

Z Pavlova pátečního vyjádření vyplynulo, že se bude o případné účasti v dalších volbách rozhodovat na základě politické a společenské situace. A podle toho, jak se mu bude dařit naplňovat jeho priority.

„Za uplynulý rok jsem ho poznal jako člověka, který je na české politické poměry výjimečný tím, jaký styl politiky chce dělat. Jde o politiku, která je velmi hodnotově orientovaná. O politiku, kde nejde o ego politika, ale o věci samotné. A myslím si, že podobní lidé se na české politické scéně nenacházejí úplně snadno. Pokud by na ní měl i nadále působit, tak to pro ni bude samozřejmě přínos,“ zdůraznil Lebeda.

Ředitel odboru vnitřní politiky Hradu také připomněl, že Pavel loni vyhrál nejpřesvědčivějším volebním výsledkem v historii a že přízeň veřejnosti má. „Je ale pravdou, že řada komentátorů považuje jeho politický styl, který je o poznání jiný, za známku politické nezkušenosti nebo nedokonalosti,“ upozornil.

„Je to však v podstatě jen tím, že on vlastně neodpovídá představám, na které jsme byli zvyklí... o silových hráčích typu Miloše Zemana, Václava Klause a dalších, kteří se v české politice pohybovali,“ řekl s tím, že politický styl Petra Pavla je mnohem bližší stylu na západ či na sever od našich hranic – je mnohem „věcnější, klidnější, konsenzuálnější“.

Lebeda ocenil i prezidentovu snahu fungovat jiným způsobem s vládou, s opozicí a reprezentovat český stát výrazně dovnitř. „Mám na mysli regionální cesty, během nichž se snaží výrazně pokrýt veškeré možné segmenty společnosti tak, aby si mohl postupně každý z nich říci: ‚Ano, prezident na nás myslí a zajímá se.‘ Je zde obrovský zájem o to zjistit, co v regionech lidi trápí a proč se jim nežije tak, jako v bohatých a prosperujících centrech,“ pokračoval Lebeda.

Z akademického prostředí na Hrad

V Interview ČT24 se mimo jiné ohlédl i za svým uplynulým rokem. Přední český politolog a expert na volební systémy se totiž na Hrad přesunul z akademického prostředí, konkrétně z funkce vedoucího Katedry politologie a evropských studií na Univerzitě Palackého v Olomouci.

„Hodně jsem se učil. Přišel jsem na Pražský hrad dělat práci, která pro mě byla v mnoha ohledech nová. Částečně jsem se stal státním úředníkem, což pro mě bylo úplně nové, ale i vnitropolitickým poradcem. Někým, kdo radí prezidentovi s domácí politikou. A někým, kdo má na starosti tým lidí, který pro něj připravuje podklady, což je také velká zodpovědnost. Je to velmi zajímavá práce, která mě bavila. A snad jsme ji dělali dobře.“

Při bilancování zmínil na prvním místě jmenování osmi ústavních soudců. „Připomínám, že Ústavní soud má patnáct členů a pan prezident jich bude během svého funkčního období jmenovat třináct. Proces obměny Ústavního soudu je obrovskou zodpovědností, protože je to orgán, který je garantem demokracie a lidských práv v této zemi,“ zdůraznil.

Ředitel odboru vnitřní politiky Hradu zároveň přiznal, že ho velmi překvapilo, jak moc se jeho politické pohledy na různé otázky blíží pohledům prezidenta. „Na Hrad jsem šel s tím, že na této práci bude možná nejtěžší umět často skousnout to, když s nějakým rozhodnutím nesouzníte. A přišel jsem na to, že se do těchto situací nedostávám, protože se na věci koukáme velmi podobnou optikou,“ dodal Lebeda.