Odstartovaly přijímací zkoušky na víceletá gymnázia. Děti dostaly kvůli covidu více času

Události: Přijímací zkoušky na gymnázia (zdroj: ČT24)

Přes 20 tisíc žáků ve středu absolvovalo první termín jednotných přijímacích zkoušek na víceletá gymnázia. Je to o něco míň, než bývá zvykem. Zájem o studium na těchto školách i tak výrazně převyšuje počet míst. Kvůli dlouhé distanční výuce mají uchazeči na testy z matematiky i češtiny víc času. A na rozdíl od loňska mají dva pokusy, druhý termín je ve čtvrtek. Přihlásilo se k nim téměř čtyřicet tisíc dětí. Už v pondělí a úterý žáci skládali zkoušky na střední školy.

Zájemci mohli podat přihlášky na dvě školy. Ze dvou termínů zkoušek se jim bude počítat pro obě školy lepší výsledek. Pouze jednu přihlášku si podala čtvrtina dětí.

Kvůli výuce na dálku se u zkoušek stejně jako loni prodlouží čas. Na vypracování testu z matematiky mají žáci 85 minut, tedy o čtvrt hodiny déle než v minulosti. Test z češtiny trvá 70 minut, což je proti dřívějšku o deset minut víc.

O studium na osmiletých gymnáziích usiluje asi 19 tisíc žáků pátých tříd. To je zhruba o osmnáct set méně než loni. Na poklesu zájmu se podle Cermatu mohlo projevit i distanční vzdělávání v uplynulém roce. Šestiletá gymnázia ale takový úbytek nezaznamenala. Dostat by se na ně chtělo kolem pěti a půl tisíce sedmáků, tedy přibližně o stovku méně než před rokem.

Průměrný celorepublikový převis poptávky po studiu na osmiletém gymnáziu klesl meziročně z 206 na 187 uchazečů na sto míst v prvním ročníku. V šestiletých gymnáziích se snížil jen mírně ze 401 na 391. V Praze a ve Zlínském kraji převis poptávky na šestiletých gymnáziích naopak vzrostl.

Domácí příprava

Kvůli opatřením proti koronaviru se letos děti na zkoušky připravovaly převážně z domova. Páťáci chodili do školy od září do 14. října, potom od konce listopadu do Vánoc a nakonec 12. dubna nastoupili k rotační výuce, při které se střídají po týdnu doma a ve škole. Sedmáci měli prezenční výuku ještě méně. Kromě září a části října se do školy podívali při střídavé výuce v prosinci a pak v polovině Česka od tohoto pondělí.

Jednotné přijímací zkoušky jsou na víceletá gymnázia povinné. Jejich výsledek musí tvořit alespoň šedesát procent celkového hodnocení uchazeče. Výjimkou jsou sportovní gymnázia, kde to může být čtyřicet procent. Minimum bodů nutné pro přijetí stát nestanovil. Školy mohly jednotné testy doplnit vlastními zkouškami.

Jednotné testy vyhodnocuje Cermat. Ředitelé škol výsledky obdrží 19. května. Pořadí uchazečů by pak měli zveřejnit do dvou pracovních dnů. Náhradní termíny zkoušek budou 2. a 3. června, jejich výsledky školy oznámí nejpozději 16. června.

Přijímací zkoušky na střední školy začaly už v pondělí, druhý termín byl v úterý. Někteří žáci devátých tříd kritizovali náročnost testů, hlavně těch z matematiky.

Cermat odhadoval, že ke zkouškám přistoupí zhruba 84 tisíc uchazečů –⁠ zhruba o deset tisíc méně než loni, kdy byly tyto zkoušky povinné. O tom, kolik žáků se hlásí na obory bez jednotných testů, nemá Cermat přehled. Pro vlastní testy se ale rozhodla jen menšina škol.