Odebírání podvodně získaných titulů by mohla zjednodušit novela zákona. Čeká se debata o tříleté lhůtě

Události: Novela vysokoškolského zákona a odebírání nelegitmních titulů (zdroj: ČT24)

Vláda se bude zabývat novelou vysokoškolského zákona. Má zajistit, aby víc studentů dosáhlo na sociální stipendia, a usnadnit i přestupování mezi jednotlivými obory. Zjednodušit by měla i odebírání podvodně získaných titulů. To je teď podle zákona možné jen do tří let od jejich získání.

Na největší české vysoké škole – Univerzitě Karlově – odebrali titul v posledních čtyřech letech jen dvakrát. Všechny práce tu kontrolují antiplagiátorské systémy, které viníky nepustí k závěrečným státnicím. „Jsou případy, kdy je řízení zastaveno a titul není vůbec udělen. Takových případů je samozřejmě více,“ říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Novela sice přímo nepočítá s tím, že by se dnešní tříletá lhůta k možnému odebrání neoprávněně získaných vysokoškolských titulů prodloužila, ministr školství Robert Plaga (za ANO) ale očekává, že ve sněmovně během projednávání tento návrh padne. „Hledáme nějaký rozumný kompromis, dovedu si představit prodloužení doby na pět šest let,“ uvedl Plaga.

Podporu návrh nejspíš najde u koaliční ČSSD. „Já si dokážu představit u těch nejzávažnějších prohřešků prodloužení lhůty,“ říká poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD), která dříve sama byla ministryní školství.

Podvodníci by se měli bát déle, míní Piráti

Podvodníci by se ale podle opozičních Pirátů měli o vysokoškolský titul bát o hodně déle. „V tomto ohledu navrhneme, aby se doba pro odebrání titulu prodloužila minimálně na nějakých deset až patnáct let,“ myslí si poslanec Jakub Michálek (Piráti). Patnáct let by se počítalo od vykonání zkoušky nebo obhajoby disertační práce.

Původní návrh Pirátů vláda v červenci nepodpořila. Zásadní problém viděl kabinet v tom, že návrh představoval prolomení zákazu retroaktivity, uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Pirátská předloha chtěla také uložit vysokým školám bezodkladné zveřejňování závěrečných prací na jejich webových stránkách. Doprovodná úprava zákona o regulaci reklamy pak měla omezit inzeráty společností, které nabízejí pomůcky pro podvádění při studiu nebo vypracování seminárních a závěrečných prací na zakázku.