Odbory i opozice kritizují možné prodloužení zkušebních lhůt

Události: Odbory i opozice kritizují možné prodloužení zkušebních lhůt (zdroj: ČT24)

Odbory i opozice kritizují možné prodloužení zkušebních lhůt pro nové zaměstnance, se kterými počítá vládou schválená novela zákoníku práce. Hnutí ANO chce ve sněmovně prosadit, aby zůstaly stejné jako dosud. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale úpravy odmítá.

Opozice s prodloužením lhůt nesouhlasí a ve sněmovně bude chtít prosadit, aby se jejich doba neměnila. Podporu pro svoji úpravu chce Hnutí ANO hledat napříč poslaneckými kluby. „Tři měsíce stačí, aby zaměstnanec poznal prostředí firmy, kde se o místo uchází. A i ten zaměstnavatel, aby poznal kvality pracovníka,“ myslí si místopředseda sněmovny Aleš Juchelka (ANO).

Nesouhlas vyjadřují také odbory, podle nich podobné úpravy pracovní trh nepotřebuje. „Takovéto nástroje už má zákoník práce v této chvíli. A lze se dohodnout se zaměstnancem na ledasčem. Smluvní volnost je smluvní volnost, na to nepotřebuje takové drakonické úpravy zákoníku práce,“ argumentoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Jurečka úpravy odmítá

„Je to možnost. Když se (zaměstnanec a zaměstnavatel) dohodnou a na začátku řeknou, že to budou dva měsíce, tak to prostě je na jejich dohodě. My říkáme, že otevíráme tuto možnost. My jsme o tom debatovali hodně dlouho i s experty a já tuto změnu nechci upravovat,“ okomentoval Jurečka.

„Vždy reaguji až na konkrétní návrhy, se kterými přijde opozice. Ale zatím nepředpokládám, že bychom měnili tento vládní návrh, za kterým celá koalice stojí,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Svaz průmyslu a dopravy změnu vítá. „Na trhu práce je dnes nedostatek kvalifikovaných lidí a v podstatě dost často berete i někoho, koho se snažíte rekvalifikovat na něco nového, potřebujete na to čas, abyste viděli, jestli na to má,“ poznamenal prezident svazu Jan Rafaj.

Normu by mohli poslanci začít projednávat hned po letní pauze na schůzi, která začne desátého září.