Od podvodu ke splnění pravidel a zastavení stíhání. Co se kolem Čapího hnízda může dít dál?

Události: Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Z počátku se kauza Čapího hnízda jevila jako jednoduchý případ podvodu, postupně se z ní ale vyklubala složitá právní otázka. Státní zástupci, kteří nakonec zastavili trestní stíhání českého premiéra, došli k závěru, že farma u Olbramovic splňovala dotační podmínky. Kauza tím ale nekončí, do věci se může vložit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman i žalobci z týmu Lenky Bradáčové.

Do složité právní otázky se celá věc vyvinula i kvůli nutnosti vykládat předpisy Evropské unie. Nakonec se žalobci přiklonili k závěru, že firma splňovala podmínky definice malého a středního podniku.

Podle žalobce stíhaní nemohli před jedenácti lety, kdy o padesátimilionovou dotaci podali žádost, vědět, že evropská justice bude později nahlížet na to, co je a co není malá firma, jinak.

Posuzovat trestnost u dotací je podle advokáta Tomáše Sokola náročná disciplína, zastavení stíhání je nicméně výjimečným krokem. „To se stává v takzvané hospodářské kriminalitě poměrně často. Něco, co se na začátku jevilo jako trestný čin, potom trestným činem není. Je jinou věcí, že většinou to konstatují až soudy. A není zastaveno trestní stíhání,“ zdůrazňuje Sokol.

Za neúměrně dlouhé považuje stíhání advokát Jaroslav Ortman. „Jaká byla situace na začátku trestního stíhání a jaká je na konci, to my nevíme, protože pokud se do spisu dostaly nějaké důkazy ve prospěch Andreje Babiše, tak by to mohlo vést k tomu, co bylo komentováno jako změna názoru státního zástupce,“ vysvětluje.

Co bude následovat?

Pokud se proti rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze nikdo neohradí, po třech dnech se stane pravomocným. Poté ještě může do věci zasáhnout Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Šéf žalobců Pavel Zeman bude mít tři měsíce na to, aby rozhodnutí prověřil.

Existují potom dvě varianty toho, co se může dít. Buď Zeman toto rozhodnutí shledá jako zákonné a zůstane v platnosti, nebo ho označí za nezákonné. V takovém případě by Městské státní zastupitelství muselo o případu rozhodovat znovu, přičemž by bylo vázáno právním názorem zastupitelství nejvyššího.

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová také upozornila, že rozhodnutí městského zastupitelství ještě může přezkoumat její instituce. Pokud by shledala nezákonnost ona, pošle své stanovisko do Brna jako podklad k rozhodnutí Pavlu Zemanovi.

Další problémy premiéra Babiše

Trestní stíhání kvůli padesátimilionové dotaci je v tuto chvíli zastavené, nadále ale běží vyšetřování premiérova syna, jehož případ policisté řeší zvlášť.

V souvislosti s Čapím hnízdem se detektivové zajímají ještě o další podezření. Jde o stamilionové částky, které farmě platil Agrofert za reklamu. Podle serveru iRozhlas.cz mohly holdingu pomáhat ke krácení daní. Tento případ ale nemusí souviset přímo s českým premiérem.

Přímo Babiš naopak musí ještě čelit podezření na údajný střet zájmů. Kvůli němu do Česka na jaře přišly dva předběžné audity Evropské komise. V nich se píše o přetrvávajících vazbách Andreje Babiše na firmy, které dal do svěřenských fondů. Premiér taková obvinění odmítá, případné vracení dotací podle něj nehrozí.

Na oba evropské dokumenty mají odpovědět místní úřady, teprve poté z Unie dorazí finální verze auditů. Ministerstvo pro místní rozvoj odpověď odeslalo na konci srpna. Resort zemědělství by tak měl učinit začátkem příštího týdne.