O režimu na začátku roku rozhodne vývoj omikronu, avizuje ministr Válek

Události, komentáře: Válek, Arenberger a Prymula o omikronu a očkování (zdroj: ČT24)

Na středeční jednání vlády půjde ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s pěti variantami možných opatření do konce roku a dalšími pro začátek roku příštího. Konkrétnější být nechtěl, pouze naznačil, že pro první půlku ledna uvažuje o testování ve školách antigenními testy dvakrát týdně. V pořadu Události, komentáře diskutovali i bývalí ministři zdravotnictví Roman Prymula a Petr Arenberger (za ANO).

Válek uvedl, že mnohé kroky budou záviset na šíření nové varianty koronaviru omikron. Tu považuje za nevyzpytatelnou, rychlou a velice nakažlivou, protože je u ní kratší inkubační doba než u delty a symptomy se projeví už den, dva dny poté, co se pacient nakazil. 

Ministerstvo má 27. či 28. prosince dostat nová data o omikronu z Anglie, aby se mohlo lépe rozhodovat o chystaných opatřeních. Nouzový stav, který má vypršet 25. prosince, považuje ministr pouze za legislativní rámec, klíčová jsou pro něj konkrétní opatření. Právě o nich by měla vláda ve středu rozhodnout. 

Válek rovněž počítá s testováním ze slin, což by mělo zvýšit testovací kapacitu. Zároveň využije sto milionů korun na nákup PCR přístrojů nejen pro nemocnice, ale pro všechna pracoviště, která se budou chtít zapojit. Podporuje rovněž rozšíření pilotního projektu Prahy, který monitoruje odpadní vody na přítomnost covid-19, i do dalších krajů.

Ve školách by se testovalo antigenním testem. Prioritou by pak bylo ověřování případně pozitivních jedinců PCR testem za využití diskriminačního testu, aby se určilo, o jakou variantu koronaviru se jedná. 

Omikron se rychle stane dominantním

Prymula i Válek se shodli, že do čtrnácti dnů bude omikron zřejmě převládající variantou, tedy zhruba počátkem příštího roku. Prymula čeká, že nárůst počtů bude poměrně markantní. 

Arenberger dodal, že virus si s námi pořád hraje, a nemůžeme tak s jistotou říci, že se zachová podle zavedeného režimu. I v zemích s velkou proočkovaností typu Portugalska se virus vrací, protože se přízpůsobil situaci. „Virus tu s námi bude a musíme se s ním naučit bojovat,“ řekl Arenberger.

Válek už po svém uvedení do úřadu vyzval občany, aby se o Vánocích nesetkávali a nepořádali žádné večírky. Žádný zákaz tímto směrem prý vláda nechystá. „Žijeme v demokracii, každý by měl být zodpovědný,“ apeloval tehdy Válek.

Arenberg soudí, že apel na osobní odpovědnost není naivní, ačkoliv sám se prý touto myšlenkou – vyzvat občany k osobní odpovědnosti – jako ministr někdy zaobíral. „Možná není špatné s toutou variantou přijít,“ řekl. Dodal, že pokud se něco zakáže, musí se zvládnout, aby se to dodržovalo. To se ale v českých zemích nedaří.

Prymula k tomu řekl, že stát už vyzkoušel pozitivní i negativní motivace. Nejvíce tak fungovalo očkování před letní sezonou. „Dnes je velm obtížné doporučit něco, co by fungovalo.“ Nevidí totiž cestu, která by jednoznačně použila některý motivační prvek s tím, že polarizace společnosti je obrovská.

Válek rovněž řekl, že v půlce února chce dát na vládu novelu vyhlášky, kterou jeho předchůdce Adam Vojtěch (za ANO) nařídil povinné očkování. „Musíme počkat, omikron mění pravidla hry, může se chovat  jako v Anglii, jak v Jihoafrické republice či jinak.“

Za klíčové považuje třídávkové očkování, pokud možno všem, hlavně u rizikových skupin. To by mělo zajistit ochranu před závažným průběhem onemocnění a to, že se nezhroutí zdravotnický systém. Zároveň znovu připomněl, že se o omikronu toho stále ještě hodně neví.

S povinným očkování podle věku nepočítá, spíše by byl nakloněn této povinnosti například u lékařů.