O obžalobách v kauze Čapí hnízdo mají státní zástupci rozhodnout do soboty

Události: Do konce srpna rozhodnou žalobci o obžalobách v kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Státní zástupci mají do konce srpna, tedy do soboty, rozhodnout o obžalobách v kauze Čapí hnízdo. V ní je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO) a někteří členové jeho rodiny. Policie tvrdí, že farma Čapí hnízdo, která je nyní v holdingu Agrofert, získala padesátimilionovou dotaci, na kterou neměla nárok.

Rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo padne na Městském státním zastupitelství v Praze. Žalobci ho zveřejní pravděpodobně v pondělí. Spis má mít zhruba 23 tisíc stran a na základě nich státní zástupci rozhodnou o tom, koho obžalují. Anebo také vrátí spis policii k dopracování, případně požádají o prodloužení lhůty.

Část sociálních demokratů už teď vyzývá premiéra Babiše, aby svůj post opustil. „Cokoliv uděláme, vždycky se nám jako bumerang vrátí nějaký jeho problém. Ať už to jsou audity Evropské unie, trestní stíhání… Hnutí ANO by to mělo řešit. My jsme přesvědčeni, že ideální model by byl, kdyby Andrej Babiš nebyl premiérem,“ navrhuje místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. Sociální demokraté ale chtějí podle svého předsedy Jana Hamáčka ve vládě zůstat, i kdyby byl premiér obžalován.

Předseda vlády i hnutí ANO Babiš kauzu dlouhodobě odmítá. „Pokud u nás funguje spravedlnost, tak očekávám, že justice rozhodne v můj prospěch,“ tvrdí.

KSČM: Podporu vládě jsme nespojili s osobou Babiše

Ani komunisté, kteří kabinet podporují, nepočítají s ukončením koalice. „My jsme toleranci menšinové vládě ANO a ČSSD nespojovali s osobou Andreje Babiše ani s jeho kauzou. My jsme ji spojovali se sedmi věcnými podmínkami. A to je pro nás rozhodující,“ řekl místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Opozice, stejně jako část sociálních demokratů, žádá, aby se Babiš vzdal premiérského křesla a nechal nezávislou justici jeho případ prověřit. „Přestože tady máme presumpci neviny, platí určitá pravidla politické kultury. Jsem přesvědčen, že pan Babiš by měl mít sám v sobě tolik sebereflexe, aby poodstoupil z politického života,“ vyzývá Jan Zahradil z ODS.

O případné obžalobě člena se píše i v morálním kodexu hnutí ANO, konkrétně v článku deset: „Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí.“

Dotace na 50 milionů

V případě, že státní zástupce rozhodne o obžalobě, věc se posune k soudu. Policie se kauzou Čapí hnízdo zabývá už skoro čtyři roky, návrh obžalovat Babiše a jeho blízké padl letos v dubnu

Detektivové se zaměřili hlavně na okolnosti, za kterých farma získala padesátimilionovou dotaci z unijních fondů. Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert. 

Babiš řídil Agrofert do února 2017, než jej kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Majitelem farmy je nyní společnost Imoba z holdingu Agrofet a loni peníze státu vrátila. Odmítla ale jakékoliv pochybení.

Kauzou se zabývá taky Evropský úřad proti podvodům. V roce 2017 zaslal do Česka zprávu, že nalezl důkazy o možném pochybení. Ministerstvo financí proto převedlo projekt z evropských programů do národních.