Nově nakažených covidem bylo v Česku ve středu podle testů méně než o týden dříve

Pozitivní test na covid-19 mělo ve středu v Česku 10 199 lidí. Ve srovnání s předchozím týdnem jich bylo méně. V předchozích třech dnech počty nakažených mezitýdně stoupaly. Ubývá i hospitalizovaných osob. V Německu jsou testovací kapacity na hraně možností.

Ve srovnání s předchozím týdnem bylo ve středu o necelých pět stovek méně lidí, kterým testy nově potvrdily nákazu koronavirem, o tři desítky méně je i opakovaných nákaz. V předchozích třech dnech bylo nakažených v mezitýdenním srovnání více, nárůst byl vesměs v řádu stovek.

Po středě poklesla týdenní incidence – za posledních sedm dní se nakazilo 503 lidí na sto tisíc obyvatel, o den dříve to bylo o pět více. Incidence se zvýšila výrazněji pouze v Olomouckém kraji, nepatrně rostla i v jižních a středních Čechách. Nejvyšší zůstává nadále v Plzeňském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 634 nakažených. Naopak relativně nejlepší situace je v Karlovarském kraji, který má incidenci 358.

V nemocnicích je 2205 pacientů nakažených covidem-19, z nich 129 je v těžkém stavu. Je jich méně než před týdnem.

Relativně vysoká pozitivita testů

Nadále klesá zájem o testy. Laboratoře jich ve středu provedly asi 29 500, před týdnem jich bylo zhruba o 6500 více. Pozitivita ale zůstává relativně vysoká. U preventivních testů bylo ve středu pozitivních více než třiadvacet procent vzorků. To je jeden z nejvyšších podílů za dobu trvání epidemie. Před týdnem se jejich pozitivita držela okolo osmnácti procent. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, se pak covid prokázal v téměř šestadvaceti procentech, což je nejvíce za měsíc.

Očkovat proti koronaviru se ve středu nechalo 3579 lidí, nejvíce v tomto týdnu. Pro třetí posilující dávku si přišlo téměř 2800 zájemců, první očkování podstoupilo 295 lidí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu řekl, že Evropská unie chystá společnou strategii na přeočkování na podzim. Zatím ale podle něj není jasné, jaká by se použila vakcína.

V Česku se od pondělí rozvolnila další protiepidemická opatření. Nošení respirátorů už je povinné pouze v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách. Na ostatních místech není nutná žádná ochrana dýchacích cest.

Ve čtvrtek navíc ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo opatření, podle kterého se od pátku ruší všechna koronavirová omezení pro příjezd ze zemí Evropské unie a dalších osmi evropských států. Lidé nebudou muset vyplňovat příjezdový formulář, povinné nebude ani potvrzení o testu, očkování nebo prodělané nemoci.

Německo hlásí téměř 300 tisíc nakažených za den

Zatímco v Česku epidemie stagnuje, v některých zemích se koronavirus šíří dosud nejrychleji. Je tomu tak i v Německu, kde přibývají statisíce nakažených lidí. Za poslední den mělo pozitivní test 294 931 lidí, sedmidenní incidence dosáhla dosud nejvyšší hodnoty 1651 případů na sto tisíc obyvatel.

Institut Roberta Kocha připustil, že skutečný počet nakažených by mohl být mnohem vyšší. Testovací kapacity a zdravotní úřady jsou na mnoha místech na hranici svých možností a kontakty jsou sledovány jen v omezené míře.

Německo bude ale i přes rekordní infekční hodnoty pokračovat v rozvolňování karanténních opatření. Informoval o tom kancléř Olaf Scholz. Spolkové země s tím nesouhlasí.

Italská vláda připravila rozvolnění

Plán rozvolnění připravila i italská vláda. Informoval o tom deník Corriere della Sera s odkazem na výsledky jednání zdravotního výboru vlády. První vlna rušení nařízení začne 1. dubna, kdy kabinet hodlá omezit používání covidových pasů. Ty je v současnosti nutné předložit při vstupu do barů, restaurací, do celé řady obchodů, provozoven a kanceláří či při cestě hromadnou dopravou. Nově certifikát nebude nutný v hotelech, obchodech, bankách či na poštách. Úplně by povinnost předkládat certifikát měla podle vládních plánů odpadnout 1. května.

Od prvního června Italové budou smět odložit roušky a respirátory prakticky ve všech uzavřených prostorech, a to včetně hromadné dopravy. V polovině června pak přestane platit povinnost očkování pro zaměstnance ve zdravotnictví, některých odvětvích veřejné správy či pro lidi starší padesáti let.

Zdravotní statistiky ukazují, že v posledním týdnu počet nakažených vzrostl v Itálii ve srovnání s předchozími sedmi dny o více než třetinu. Ve středu země zaznamenala zhruba 73 tisíc nových případů nákazy. Denní průměr úmrtí činí zhruba 140 mrtvých v souvislosti s nemocí covid-19. V zemi, kde žije 59 milionů lidí, se nákaza prokázala u 13,5 milionu osob a 157 tisíc nakažených zemřelo.