Nevhodná kombinace léků může zabíjet. Pacientům poradí on-line poradna

Události: Nevhodná kombinace léků může zabíjet (zdroj: ČT24)

Počet lidí, kterým může nevhodná kombinace léků způsobit vážné komplikace, každým rokem roste. Upozorňují na to farmaceutické firmy. Důvodem je neustále rozšiřující se počet přípravků na trhu a také jejich zvyšující se spotřeba. Riziko by podle výrobců mohl snížit plánovaný lékový záznam, který má doplnit elektronický recept.

S vyšší spotřebou léků narůstá počet nechtěných lékových interakcí, kdy se neplánovaně účinek léků zvýší, sníží nebo změní. Dopady přitom mohou být fatální, varují lékaři. Podle Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) mohou lékové interakce v Česku zabít více než 200 lidí ročně a způsobit škody za 850 milionů korun.

Interakce se může objevit mezi léky předepsanými od různých lékařů nebo v případě, že si pacient k předepsaným lékům přikoupí ještě nevhodný volně prodejný lék. Problém může způsobit také potravina nebo nápoj, které se s jeho léky špatně snáší.

Kromě nežádoucích lékových kombinací jsou dalším častým problémem duplicity, tedy situace, kdy si pacient z neznalosti obstará více různě pojmenovaných léků, které však obsahují stejnou účinnou látku. Dávka potom může být příliš vysoká.

Lékový záznam stále chybí

Naději v tomto ohledu podle lékařů představuje elektronický recept doplněný o lékový záznam pacienta, jehož budoucí podoba je nyní předmětem jednání sněmovního zdravotního výboru.

„Už abychom lékový záznam měli. Lékař stále nemá šanci dovědět se o léku předepsaném jiným lékařem, pokud mu o něm pacient sám neřekne. Nežádoucí interakce pak nemůže pohlídat,“ upozorňuje lékař Jiří Slíva z Ústavu farmakologie 3. LF UK.

Od začátku roku 2018 mají lékaři povinnost předepisovat všechny léky pacientům elektronicky. Dosud však chybí lékový záznam pacienta, jehož budoucí podoba se nyní projednává ve sněmovně.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby do záznamu mohli nahlížet zdravotníci s prokazatelným vztahem k pacientovi. Podle resortu by zároveň každý pacient měl mít možnost v případě pochybností o bezpečnosti dat vyjádřit nesouhlas s nahlížením do svého záznamu.

Riziko lékové interakce podle Slívy vzrůstá nejen s vyšším počtem užívaných léků, ale také s věkem a s některými onemocněními. Jako příklad lékař zmiňuje sníženou činnost jater, ledvin nebo onemocnění zažívacího traktu. Ke zvýšení rizika nežádoucích účinků některých léčiv může výrazně přispět také alkohol nebo kouření.

  • Pacient by měl vždy dodržovat instrukce lékaře nebo lékárníka.
  • Je důležité, aby pacient vždy upozornil svého lékaře i lékárníka na všechny ostatní léky, které užívá.
  • V případě, že u léku existuje možnost interakce, je na to pacient upozorněn v příbalové informaci.
  • Pokud je mezi léky možné riziko interakce, nesmí je pacient nikdy užívat bez vědomí lékaře.
  • Pacient by neměl kombinovat léky bez konzultace s lékařem.
  • Účinnost léků mohou ovlivnit také některé potraviny, doplňky stravy, nebo dokonce nápoj, kterým se léky zapíjí.
  • Nejlepší možností při zapíjení léků je obyčejná voda z kohoutku, ideálně pět až osm doušků.
  • V případě, že pacient užívá více léků, může využít dávkovač, aby neztratil přehled o správném dávkování.
  • V případě nejistoty je třeba se obrátit na lékaře nebo lékárníka.
  • Pomoci může také on-line poradna.

Znám své léky

O možných nežádoucích účincích spojených s interakcí různých léků se lidé mohou informovat v on-line poradně Znám své léky, kde možné nebezpečné kombinace vyhodnotí odborníci na farmacii. Poradna funguje pět let a za tu dobu přijala téměř 50 tisíc dotazů.

Loni se u 41 procent dotazů objevila alespoň jedna interakce, což je nárůst proti rokům 2017 (37 procent) i 2016 (33 procent). Zároveň poradna loni evidovala nejzávažnější interakce u 65 dotazů a u jednoho tazatele dokonce 18 potenciálních interakcí najednou.

Tvůrci poradny ale varují, že jejich služba není v žádném případě náhradou odborných rad lékaře nebo lékárníka. Slouží pouze jako doplňující zdroj informací pro pacienty.

Lidé by měli hlavně dbát na doporučení svých lékařů a číst příbalové letáky k léčivům, které užívají, nabádá lékař Slíva. Zdravotníci zároveň upozorňují, že účinnost léčiv mohou ovlivnit také některé potraviny, doplňky stravy, nebo dokonce nápoj, kterým se léky zapijí.

Pozor na paracetamol

Nebezpečné může být například nesprávné užívání paracetamolu. Ten je běžně obsažen například v lécích proti bolesti a zvýšené teplotě. Při zkombinování několika léků se stejnou účinnou látkou nebo překročení doporučené dávky může způsobit otravu, nebo dokonce selhání jater.

„Ze statistik, které máme k dispozici, vyplývá, že počet otrav způsobených paracetamolem neustále narůstá,“ varuje vedoucí Toxikologického informačního střediska Daniela Pelclová.

Rostoucí trend je podle ní znepokojivý – od roku 2005, kdy jich středisko evidovalo 183, se jejich počet více než ztrojnásobil. „Přispívá k tomu mnoho faktorů. Ať už vyšší dostupnost léků nebo pocit pacientů, že je lék možné dávkovat bez omezení,“ řekla Pelclová.

Paracetamol se jako účinná látka přidává do řady volně prodejných léků. Díky jeho snadné dostupnosti je hojně využívaný například při lehčích onemocněních, jako je chřipka nebo nachlazení. Jde například o Paralen, Coldrex, Panadol nebo Valetol.