Různé nápoje mění účinky léků. Ublížit může pivo, mléko i grapefruitový džus

Události: Různé nápoje mění účinky léků (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí ročně mají podle lékařů každoročně zdravotní obtíže v důsledku nesprávného zapíjení léků. Zvolený nápoj může mít zásadní vliv na účinek. Některé mohou efekt násobit, nebo naopak snižovat. Ve výjimečných případech, například při zapíjení alkoholem, a to včetně piva, může nevhodná kombinace dokonce ohrozit život, varují lékaři.

Lidé by podle odborníků měli věnovat pozornost tomu, jakým nápojem a v jakém množství léky zapíjejí. Obecně nejlepší možností je přitom obyčejná voda z kohoutku, ideálně pět až osm doušků.

„Existuje takové pravidlo, a to je osm loků na každý lék, což je poměrně hodně, ale aspoň těch pět doušků by mělo být minimum, abychom si byli jisti, že ten lék se do našeho organismu dostane tak, jak má,“ říká lékař Jan Piťha z Interní kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole a člen Fóra zdravé výživy.

Lékaři se přitom stále setkávají s tím, že lidé polykají léky takzvaně nasucho, což není vhodné. „Mohou zůstat v jícnu a poškodit ho, dělají se takzvaně proleženiny v jícnu,“ říká k tomu Jan Piťha a doporučuje léky vždy zapíjet dostatečným množstvím tekutin.

Nevhodné jsou však sycené, tedy perlivé nápoje, které zvyšují kyselost v žaludku, a snižují tak účinky léků. Stejně tak lékaři nedoporučují příliš mineralizovanou vodu. „Nemáme rádi ten sodík, tu sůl, kterou obsahují, protože mohou anulovat naše úsilí o zlepšení funkce srdíčka nebo snížení krevního tlaku,“ vysvětluje Piťha.

Alkohol může zabíjet

Vůbec nejhorší volbou je alkohol, a to včetně piva. Jeho kombinace s některými léky, zvlášť na psychické obtíže nebo spaní, může dokonce ohrozit život. „Může vyvolat i částečně bezvědomí, zástavu dechu a vést k nepříjemným a často i velice nebezpečným komplikacím,“ upozorňuje lékař.

Lidé, kteří užívají léky, by podle něj měli zvážit úplnou abstinenci. „Ukazuje se, že alkohol obecně nemá tak příznivé účinky, jak se dříve předpokládalo, takže pití alkoholu rozhodně nepropaguji. A rozhodně by ho neměl pít někdo, kdo užívá léky. Nejen že by jím léky neměl zapíjet, ale neměl by alkohol užívat vůbec,“ radí Piťha.

Pozor je potřeba dát také na grapefruitový džus. Ten sice může prospět pacientům, kteří užívají preparáty s železem, protože zvyšuje jejich účinek, jenže u více než 80 léků působí komplikace, například ho nesmí pít lidé po transplantacích. „Může to mít přímo život ohrožující účinky. Množství grapefruitového džusu, které je nebezpečné, je už kolem dvou set nebo tří set mililitrů,“ varuje Piťha.

Mléko snižuje účinek antibiotik, třezalkový čaj zase antikoncepce

Vliv má také zapíjení léků mlékem. Spolu s přípravky na zácpu může vyvolat nepříjemné průjmy. U některých antibiotik mléko zase snižuje účinek. Podobně působí u řady medikamentů i třezalkový čaj. „Varoval bych ženy, které užívají antikoncepci perorálně, tedy ústy. Tam může třezalkový čaj významně snížit její efekt,“ zdůrazňuje.

Kofein v kávě nebo v kolových nápojích se podle lékařů zase nesnese s látkou nazývanou theofylin, kterou užívají pacienti s plicními nemocemi. „Pokud se zkombinuje s kofeinem v kávě nebo v kole, tak tam může dojít k nepříjemným třesům. Nejde úplně o život, ale může to život hodně znepříjemnit,“ říká Jan Piťha.

„Jinak kávu jako takovou bych vychválil. Pokud není slazená a nekouří se u ní, tak nás může chránit před infarktem myokardu a podobně, nicméně pokud bychom s ní zapíjeli léky, tak může mít opačný efekt,“ doplňuje.

V otázce zapíjení léku nemusí poradit ani příbalový leták, který někdy potřebné informace neobsahuje. Hlavně pacienti, kteří užívají větší množství léků a nezapíjejí je obyčejnou vodou, by proto měli volbu nápoje raději konzultovat s lékařem nebo lékárníkem.