Nepropadejte panice, apeluje Vojtěch. Koronavirus není mor, dodává Prymula

Adam Vojtěch k momentální situaci COVID-19 (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání vládní Ústřední epidemiologické komise vyzval, aby veřejnost kvůli koronaviru nepropadala panice. Není k tomu prý důvod. V případě podezření mají lidé kontaktovat lékaře telefonicky. Národní laboratoř zatím vyšetřila 135 vzorků, doplnil ředitel Státního zdravotnického ústavu Petr Březovský. Všechny byly podle něj negativní.

„Prosím občany, aby nepropadali panice, není k tomu jakýkoliv důvod,“ apeluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a dodává, že všechny orgány, kterých se riziko koronaviru týká, jsou v pohotovosti.

„Ani kdyby tu byl první případ, což nemůžeme vyloučit, není to důvod k panice, ani ke skupování potravin. Byla by to cestovatelská anamnéza, nemocný by byl izolován a léčen,“ dodal ministr.

Vykupovat obchody není namístě ani podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Systém zásobování je totiž velmi dobrý a i v případě izolace určitého místa je dovoz zabezpečen. „Je to respirační onemocnění, které je sice mírně závažnější než chřipka, ale není to mor. Někteří lidé se chovají, jak kdyby přišla morová rána a druhý den bychom měli vymřít. To se nikdy nestane,“ komentuje Prymula.

Události: Přípravy Česka na koronavirus (zdroj: ČT24)

Státní hmotné rezervy koupí 200 tisíc respirátorů

„Opravdu není důvod k žádné panice,“ zdůrazňuje Pavel Švagr, předseda Správy státních hmotných rezerv. Důvod podle něj není ani k masovému nakupování, které poté zhoršuje zásoby obchodů. „Potraviny máme, základní komodity máme, ale k momentu, kdy by měly být vydávány, máme hodně daleko,“ shrnuje Švagr.

Ministerstvo zdravotnictví podle jeho slov požádalo státní hmotné rezervy o dokoupení roušek. „Nebudeme kupovat běžné roušky, ty si budou pořizovat nemocnice. Na nás zbývá nákup zhruba dvou set tisíc filtračních masek,“ upřesňuje Švagr. Dodal, že nevidí důvod, aby se v současnosti vyhlašovala krizová situace.

Lidem, kteří pobývali v zasažených lokalitách, například severní Itálii, Íránu nebo Jižní Koreji, Vojtěch doporučuje, aby dávali pozor na příznaky nemoci: horečku, dýchací potíže a kašel. V případě podezření mají kontaktovat své lékaře telefonicky. Podle Vojtěcha není důvod testovat každého člověka, který se vrací například ze severu Itálie. Musí cestovat z oblasti, kde se koronavirus šíří, a vykazovat příznaky.

Podle ředitele Státního zdravotnického ústavu Petra Březovského dosud národní laboratoř testovala 135 vzorků, některé opakovaně kvůli trvajícím příznakům. Všechny ale byly negativní. Během čtvrtka laboratoř prověří desítku dalších případů.

Ministerstvo zdravotnictví rozeslalo ve středu všem lékařům dopisy, jak postupovat v případě kontaktu s pacientem s rizikem nakažení koronavirem, řekl Vojtěch. Doplnil, že skupinou nejvíce ohroženou koronavirem jsou podle dostupných dat senioři, u ostatních je průběh většinou lehký. Podle Prymuly je pravděpodobné, že se nemoc v Česku objeví.

Roman Prymula k momentální situaci COVID-19 (zdroj: ČT24)

Na sporadický výskyt koronaviru se připravují tuzemské nemocnice, zohledňují ale i možnost pandemie. Pro takový případ ovšem nemají dostatek infekčních lůžek, nová by se musela vytvořit na úkor lůžek běžných pacientů. Důležitým úkolem je proto spolupráce na aktualizaci pandemického plánu. Na setkání ředitelů nemocnic to řekl místopředseda představenstva společnosti Středomoravská nemocniční Jiří Ševčík.

E-neschopenka je na nápor připravena, ubezpečuje Maláčová

Kvůli riziku šíření koronaviru zasedal také krizový štáb ministerstva práce a sociálních věcí. Řešil především obecnější otázky – jak připravit na možnou epidemii sociální služby, firmy či přímo zaměstnance. „Je potřeba zachovat klid a nešířit paniku. Důležité je, abychom byli dobře připraveni. Myslím, že na tom velmi dobře pracujeme,“ věří ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Šéfka resortu zároveň ujistila, že na případnou krizovou situaci je dobře připraven systém e-neschopenek. Ten totiž otestoval již obrovský nápor během chřipkové epidemie, vysvětlila Maláčová. Její ministerstvo komunikuje s resortem zdravotnictví a řeší situaci domovů pro seniory. Hlavní kompetence leží na hygienicích.

FN Brno vyloučila koronavirus u dalšího pacienta

Do brněnské fakultní nemocnice přišli ve středu dva noví pacienti. U jednoho testy vyloučily nemoc COVID-19 ještě ten den, druhý na výsledek musel čekat do čtvrtka, i ten byl ale negativní. Celkově už nemocnice takto vyšetřila čtyři vzorky.

Pacienta s problémy po návratu z Itálie vyšetřila i znojemská nemocnice, podle její mluvčí Petry Veselé ho ale nakonec epidemiolog vyhodnotil jako nerizikového. Přesto nemocnice využila možnost otestování, aby prověřila funkčnost systému odběru.

Podle vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renaty Ciupek poskytli hygienici ke středečnímu dni víc než sedm desítek konzultací u pacientů s podezřením na koronavirus. U většiny bylo podezření vyhodnoceno jako neopodstatněné, u necelé desítky rozbory koronavirus nepotvrdily.

Dva případy budou testovat také v Moravskoslezském kraji. Jeden člověk se vrátil z Itálie, druhý cestoval po Thajsku. Výsledky by měly být k dispozici nejpozději v pátek a hygienici předpokládají, že budou spíše negativní: „Z Itálie je hlášeno 400 případů onemocnění a 12 případů úmrtí. Většina těchto onemocnění a úmrtí je však hlášena z poměrně omezené oblasti Lombardie, Benátska a Emilia Romagna. Pokud jste přicestovali z jiných oblastí Itálie, je riziko nákazy velmi nízké,“ vysvětlují.

Babiš: Španělské úřady trvají na návratu turistů z Tenerife do Česka

Čeští turisté na kanárském ostrově Tenerife, kde se vyskytl koronavirus, mohou opustit hotel, ve kterém byli v karanténě. Španělské úřady ale trvají na rychlém návratu turistů do Česka. Ve čtvrtek to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Situaci chce řešit s cestovní kanceláří, která turisty na ostrov dopravila.

„Guvernér Kanárských ostrovů se rozhodl, že můžou odejít z hotelu ti, kdo tam přišli v pondělí, a že bychom měli tyto lidi repatriovat. Španělská strana požaduje okamžitý návrat,“ uvedl Babiš. Neupřesnil, zda by Česko posílalo pro české turisty vládní speciál, jako ho poslalo do Bruselu pro pět Čechů, které francouzské letadlo odvezlo z čínského Wu-chanu, kde epidemie koronaviru propukla.

V hotelu H10 Costa Adeje Palace na jihu ostrova Tenerife je od pondělka uzavřeno 723 hostů, včetně šesti Čechů, a 270 zaměstnanců. U jednoho z italských turistů v hotelu se objevil koronavirus, dotyčný muž ale byl už v pondělí v nemocnici.