Není důvod mít v Rusku velvyslance, říká Kolář. S chargé d'affaires se tam bavit nikdo nebude, míní Decroix

Eva Decroix a Ondřej Kolář hovořili o diplomatických vztazích s Ruskem (zdroj: ČT24)

Místopředseda výboru sněmovny pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09) si myslí, že Česko nemá důvod, proč mít v Rusku velvyslance. Mělo by si podle Koláře přestat namlouvat, že významně přispěje k dialogu s Moskvou. Za velkou chybu považuje, že Česko umožnilo ponechat ruského velvyslance v Praze. Členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix (ODS) ale namítá, že s pouhým českým chargé d'affaires se v Moskvě nikdo bavit nebude. Česko by v takovém případě poškozovalo své vlastní zájmy.

„Problém je, že my v té debatě trochu předbíháme“ míní Kolář. „Bylo by dobré, kdyby se tato debata otevřela tím, že ministerstvo zahraničí nebude říkat, že to je něco tajného, (…) a řekne, že je potřeba si říci, co vlastně od vztahů s Ruskou federací v tuto chvíli očekáváme, a co očekáváme do budoucna,“ prohlásil.

Vhodné by podle něj také bylo nejprve stanovit, o čem chce Česko s Ruskem hovořit. Až poté by měla přijít debata o tom, zda Česká republika potřebuje v Rusku velvyslance, podotkl. „Zastoupení, které tam máme teď, je, myslím, adekvátní situaci — nevidím důvod, proč bychom tam měli mít velvyslance.“

V České republice je dle Koláře zažitá mylná představa, že bez velvyslance není diplomacie. „Není tomu tak. Diplomacie má mnoho nástrojů, kterými funguje. Velvyslanec je jen jedním z nich,“ upozornil.

Na dotaz, z jakého důvodu má tedy velvyslance v Rusku třeba Velká Británie či Německo, Kolář sdělil, že Česko je oproti těmto zemím v jiném postavení. „Jsou i státy, které tam velvyslance nemají, které přikročily k vyhoštění ruského velvyslance ze svého území,“ připomněl.

Česko se podle něj navíc dostalo do „zvláštní pasti“, protože ponechalo ruského velvyslance v Praze. „To vidím jako velmi výraznou chybu,“ prohlásil Kolář.

Decroix: Mít někde velvyslance není odměnou za slušné chování

„Jen ať to uvedeme na správnou míru — stále máme českého velvyslance pro Ruskou federaci, pouze se nyní nenachází v Moskvě,“ upozornila Decroix. Úřadujícím velvyslancem je od roku 2018 diplomat Vítězslav Pivoňka. „Jeho mandát brzy skončí, tím si vysvětluju to, proč se právě hovoří o novém jménu,“ uvedla.

Dle Decroix není pravda, že by se resort zahraničí nevěnoval revizi vztahů s Moskvou. „Věnuje se jí, v červnu vláda schválila zprávu, je k tomu asi padesátistránkový dokument. (…) Tam je jasně specifikováno, před čím nyní stojíme, jakou situaci je nyní nutné řešit s Ruskem,“ reagovala na výtku Koláře.

„Na jedné straně je tam definováno, že Rusko je hrozbou, nejen pro nás, (…) stejně tak je tam i popsáno, že vztahy s Ruskem jsou dnes na minimálním nutném standardu. Teď je tady diskuze o tom, zda v tom minimálním nutném standardu je i to, že budeme mít ruského velvyslance,“ ujasnila.

Decroix v zásadě rozumí argumentům Koláře, na druhou stranu je podle ní potřeba chápat, že mít někde velvyslance neznamená odměnu za slušné chování či morální uznání daného státu. „Velvyslance máme v mnoha zemích, kde rozhodně nesouhlasíme s jejich politikami,“ poznamenala.

„Samozřejmě, situace Ruska je dnes velmi vyhrocená, na druhé straně úkolem diplomatického sboru je reprezentovat zájmy České republiky,“ uvedla. Otázkou podle ní je, zda by se někdo bavil s českým chargé d'affaires. „Obávám se, že nebude.“

Pokud dle Decroix mají některé státy někde pouze chargé d'affaires, je to určitý symbol. „Je pak pro nás teď vhodný okamžik tento symbol vysílat? Že se nechceme bavit s Ruskem?“ táže se. „Myslím, že v našem zájmu má být udržovat to minimum,“ dodala s tím, že pokud by Česká republika měla v Rusku jen tuto úroveň zastoupení, poškozovala by tím své vlastní zájmy.

V Rusku se nebudou bavit ani s velvyslancem, soudí Kolář

V Rusku by se nikdo v současné chvíli nebavil ani s českým velvyslancem, namítá Kolář. „Náš velvyslanec bude v postavení, kdy s ním nikdo jednat nebude. Protože jednak není o čem, a jednak se obávám, že si Rusové tu situaci dokonale vychutnají. Už jen proto, že budou muset to jméno schvalovat, určitě budou klást řadu otázek,“ myslí si.

„Například proč chceme mít velvyslance v Rusku, které označujeme za stát, kterému vládne teroristický režim,“ uvedl jako příklad. 

„Bude to zkouška ohněm,“ reagovala Decroix na fakt, že o českém velvyslanci v Moskvě by rozhodoval samotný ruský vládce Vladimir Putin.

Česko by si podle Koláře mělo přestat namlouvat, že nějak významně přispěje k dialogu s Ruskem. „Rusko nás má za zlobivé dítě, které se mu dočasně vymklo kontrole. Rusové to naprosto otevřené říkají,“ upozornil.

Až Rusko pochopí, že Česká republika není v jeho sféře vlivu, přestane s nepřátelskou rétorikou, ukončí válku na Ukrajině, pak by bylo dle Koláře možné uvažovat o českém velvyslanci v Moskvě. „A poslat ho tam s jasným úkolem, jakýmsi restartem vztahů,“ uzavřel.