Nejvyšší soud posmrtně osvobodil muže, který roku 1955 kvůli vyznání nenastoupil na vojnu

Nejvyšší soud vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti a zrušil verdikt nad mužem, který v roce 1955 z náboženských důvodů nenastoupil na vojnu. Tehdejší Nižší vojenský soud v Brně ho za to potrestal dvěma lety vězení a odebráním některých práv na tři roky. Podle ministra spravedlnosti tím byl porušen zákon o svobodě myšlení a podal proti rozsudku stížnost. Soud mu dal nyní za pravdu a muže posmrtně zbavil viny.

„Pravomocným rozsudkem bývalého Nižšího vojenského soudu v Brně ze dne 11. 11. 1955 byl porušen zákon v neprospěch obviněného Karla Zubka,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Již zesnulý Karel Zubek v září 1955 nenastoupil na vojnu, jak mu ukládal povolávací rozkaz. Odvolával se přitom na svoje náboženské přesvědčení a na to, že je Svědek Jehovův. Podle soudu tím spáchal trestný čin nenastoupení služby v branné moci a o necelé dva měsíce později ho poslal na dva roky do vězení a dočasně mu odebral některá práva.

Podle ministra spravedlnosti tím byla porušena Ústava Československé republiky z roku 1948, která zaručovala svobodu svědomí, a podal proti rozsudku stížnost pro porušení zákona. Argumentoval mimo jiné tím, že podle deklarace lidských práv z roku 1948 měl každý právo na svobodu myšlení, svědomí a náboženství, jakož i svobodu víru projevovat. S argumenty se ztotožnil nejvyšší státní zástupce, který soudu navrhl stížnosti vyhovět. Nejvyšší soud jim dal za pravdu, stížnosti vyhověl a svým rozhodnutím zrušil rozsudek Nižšího vojenského soudu a zbavil posmrtně Zubka viny.

Nejvyšší soud o podobných případech rozhodoval už v minulosti. Například před pěti lety osvobodil trojici mužů, kteří stejně jako Zubek, kvůli své víře nenastoupili na vojnu. I tenkrát tak učinil na podnět ministerstva.