Nedostatek informací, chaos při testování. O nákaze v Dole Darkov se prý horníci dozvídali z internetu

Reportéři ČT: Virus v dole (zdroj: ČT24)

Zatímco ve většině republiky se ruší zákazy kvůli koronavirové pandemii, pro Karvinsko platí dál. Tamní černouhelný Důl Darkov se stal největším ohniskem nákazy. O víkendu se zastavila těžba a proběhlo velké testování zaměstnanců šachty, jejich příbuzných a lidí z dodavatelských firem. Nemocných jsou více než dvě stovky. Co se mělo udělat jinak, aby se nákaza v dole tolik nerozšířila, zjišťovali Reportéři ČT.

Zatímco téměř v celém Česku je koronavirus na ústupu, na východě udeřil v obzvlášť citlivém místě, v černouhelném Dole Darkov. Jakmile hygienici o předchozím víkendu napočítali dvě desítky nemocných, nařídili testování přímo na šachtě. V pondělí 18. května brzy ráno stálá fronta horníků přes celé parkoviště u dolu. Čekali na odebrání vzorků.

„Fronta stála od brány až ke vchodu. Žádné rozestupy se neřeší, kdyby byly dvoumetrové, tak poslední člověk stojí až bůhví kde,“ popsal jeden z horníků. „To je samozřejmě špatně, taková fronta bez rozestupů,“ komentoval hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Organizace odběrů

Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Ostrava Pavly Svrčilové měla odběry zorganizovat společnost OKD. Její manažeři odpovědnost odmítli. Argumentují tím, že se v neděli s hygieniky domluvili na testování jen vytipovaných osob. „V pondělí ráno byl na místě ze strany odběrového týmu tento režim bez předchozího projednání změněn tak, že se budou testovat všichni zaměstnanci přicházející na směnu,“ řekla mluvčí OKD Naďa Chattová.

„Volal jsem kdekoho, nikdo nic nevěděl. Proč tedy potom nevylezli a neorganizovali to na místě a ty lidi neroztáhli dva metry od sebe?“ diví se elektrikář Dolu Darkov Petr Podzemný. Na některé horníky ve frontě první den testy ani nevyšly. „Stál jsem tam hodinu a půl a pak lidé přede mnou řekli: ,Stop, už nejsou testy, běžte domů,‘“ popsal elektrikář. „Já do práce teď nechodím, protože mám strach,“ dodává horník Martin Kremer, který na testování dorazil.

Zdraví se potkávali s nemocnými

Hygienici vysvětlili, že při nařizování testu a karantény musejí postupovat především podle zjištěných kontaktů. „V první fázi byli testováni lidé, kteří se nenacházeli na pracovištích, kde se vyskytovali delší dobu ti pozitivní, o kterých už jsme věděli. To bylo osm set lidí. Vytrasovala nám je šachta s pomocí čipů, které mají v lampách,“ vysvětlila ředitelka krajské hygieny Svrčilová.

„Na šachtě to mělo údajně fungovat tak, že havíři přišli na šichtu. Pozitivně testovaným řekli, ať jdou domů, a zbytek poslali na šachtu normálně fárat, i když prakticky s nimi pár dnů předtím byli,“ řekl starosta Orlové Miroslav Chlubna (NEZÁVISLÍ a Změna pro lidi).

V šachtě i v šatnách se lidé na sebe mačkají

„Funguje to tak, že přijdete do šachty a lidi se tam mačkají. Sto lidí se tam mačká na sebe, úplně těsně. A stojí tam ve frontě třeba dvacet minut. Pak jdou do šaten, tam se zase mačkají,“ popisuje elektrikář Petr Podzemný. „Podmínky jsou takové, že se koupeme všichni společně,“ dodal jeho kolega.

Na riziko v dolech upozorňovali i odboráři. Opoziční zastupitelé v Karviné psali hygienikům i premiérovi. „Na ta rizika nás upozornili horníci už v polovině března, v podstatě okamžitě, když začal platit nouzový stav,“ řekla opoziční zastupitelka Karviné Zuzana Klusová (Piráti).

Prolínání směn

Vedení OKD zpřísnilo hygienická opatření, zkrátilo směny a zavedlo třísměnný provoz, aby se horníci potkávali co nejméně. Ten ale trval jen do 19. dubna. „Nejdříve nám stáhli hodinu a za čtrnáct dnů se to zase vrátilo zpátky,“ řekl horník Martin Kremer s tím, že se čtyřsměnný provoz vrátil a směny se znovu prolínaly.

„V té době nedošlo k žádnému pozitivnímu nálezu nákazy u zaměstnanců. S návratem pendlerů do stavu pracovníků OKD však i přes třísměnný provoz začalo docházet ke zvýšení vzájemných kontaktů,“ vysvětluje mluvčí OKD.

„Hned od dalšího dne opět najeli pouze na třísměnný provoz. Zakázali jsme šachtě přesouvat havíře z jedné šachty na druhou, přijímat nové zaměstnance a nařídili jsme jim, aby měli povědomí o tom, kdo jim přichází na šachtu ze zahraničí,“ říká hygienička Svrčinová. OKD podle své mluvčí opatření neustále kontroluje a aktualizuje.

Nedostatek informací od vedení

První pozitivní test se u zaměstnance Dolu Darkov potvrdil 24. dubna. Původ nákazy se zjistit nepodařilo. Během května postupně přibývali další nemocní. Vedení OKD ale o nákaze samo neinformovalo. „Z vedení vám nikdo nic neřekne. Přijdu domů a moje partnerka mi z internetu říká, co se děje na šachtě. Tady to je fakt jako za komunistů, normálně zatloukat, zatloukat, ono to nějak vyhnije,“ stěžuje si elektrikář dolu Podzemný.

„O nákaze v OKD informovaly odborové svazy. OKD neinformovalo vůbec, web zel prázdnotou a žádné oficiální vyjádření nikde nebylo,“ potvrdila opoziční zastupitelka Karviné Zuzana Klusová (Piráti). Podle mluvčí ODK jsou ale zaměstnanci o aktuálním dění informováni prostřednictvím zástupců odborů, kteří jsou součástí krizového štábu. „O opatřeních proti šíření nemoci byli informováni také na internetu, letáky a nadřízenými techniky,“ dodala. 

Testování celé šachty až po týdnu

Nemocní horníci, kteří byli prakticky bez příznaků, ale chodili do práce. „Na dílnách už vím o dvou klucích, kteří byli nemocní. Byl jsem tam s nimi v úzkém kontaktu, chodili jsme vedle sebe, bavili jsme se,“ říká Podzemný. „Chtěl jsem jet za mamkou a ona říkala, ať tam nejezdím. Bráchovi v (automobilce, pozn. red.) Hyundai zakázali chodit do práce, protože má člena rodiny na Darkově,“ říká horník Martin Kremer. „Trénuju cyklistiku a rodiče mají strach posílat se mnou děti na trénink, protože jsem z Drakova,“ dodává Podzemný.

Mezitím přibyly pozitivní případy i z jiných pracovišť. „Měli třeba slabé potíže, takže jsme rozhodli během týdne, že se otestuje celá šachta,“ uvedla hygienička Svrčinová. Někteří horníci přišli už podruhé. „Neřekli nám, proč podruhé, asi protože se tady objevilo více pozitivních případů,“ řekl jeden z testovaných.

Provoz Dolu Darkov je od víkendu omezen na minimum. Horníci, kteří přijeli do práce, nesfárali, ale většinou se pouze nechali otestovat na koronavirus. „Teď není provoz vůbec žádný. V sobotu a v neděli ho zajišťuje jenom nějakých devadesát lidí,“ popisuje jeden z horníků.

Horníci v jednom autobusu

Celkově se nakonec analyzovalo asi dva a půl tisíce vzorků. V neděli 24. května večer bylo nemocných více než 150 zaměstnanců Dolu Darkov, přes padesát jejich příbuzných i šest polských pendlerů. Hygienici prověřovali další stovky kontaktů, kterým nařídili karanténu. Covid-19 zjistili u několika pracovníků sousedních dolů, kteří se s těmi z Darkova potkali v autobusu.

„To si musí řádně řešit vedení dolů a musí se z toho poučit, protože kdyby se ukázalo, že nejsou schopni to systémově nastavit tak, aby k šíření viru nedocházelo, tak může časem dojít k tomu, že se bude omezovat provoz v dolech,“ řekl epidemiolog Rastislav Maďar. Podle výkonného ředitele OKD Radima Tabáška je důl živý organismus a jeho zastavení je vždycky složitý proces.

Útlum těžby

V Polsku podle hejtmana Moravskoslezského kraje utlumili na minimum už čtyři až pět šachet. „V okamžiku, kdy by se otestovali všichni lidé z dolu, všechno se vyčistilo a vrátili se do práce pouze ti, kteří mají jistotu, že nebyli v kontaktu s nakaženým, tak si myslím, že by se to dalo jednoduše napravit, ale já bych nerad udílel knížecí rady,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.

Vedení OKD v neděli 24. května potvrdilo, že těžba v Dole Darkov je přerušena a probíhají jen nezbytné práce. Není jasné, kdy se důl znovu rozjede.