Nebezpeční nejsou. Kampaň se snaží vyvrátit mýty o psychicky nemocných

Události: Podpora psychicky nemocných (zdroj: ČT24)

Téma duševního zdraví se sice otevírá čím dál častěji, někteří se však stále bojí požádat o pomoc nebo nevědí, kde ji hledat. V Česku se s psychickými onemocněními setkal každý pátý člověk. Světový den duševního zdraví upozornil na nárůst psychických potíží i nedostatek odborníků – zejména dětských psychiatrů.

Speciální tramvaj na pražské trase vyjela na Den duševního zdraví s cílem zvýšit povědomí o jeho důležitosti a překonat stigmatizaci spojenou s psychickými nemocemi. Cestující lákali herci převlečení za historické osobnosti, které i přes své duševní obtíže dosáhly velkých úspěchů.

„Cílem je vyvrátit běžné mýty o tom, že lidé s duševním onemocněním jsou nevzdělaní, neschopní nebo dokonce nebezpeční. Příběhy velkých osobností ukazují, že i přes své obtíže dokázaly zanechat nesmazatelnou stopu a stát se inspirací pro celé generace,“ zdůraznila Lenka Majerová ze společnosti Bona.

Akce lidem nabídla také konkrétní pomoc. V tramvaji byly přítomny týmy odborníků, sociálních konzultantů a dalších pracovníků, kteří lidem poskytovali rady a podporu. Cestující si také mohli vyzkoušet, jaké to je slyšet hlasy, což je běžný příznak schizofrenie, a rovněž se naučit, jak lidem s tímto onemocněním pomoci.

Nebagatelizovat emoce

Organizace pomáhají lidem s duševním onemocněním například s hledáním práce na běžném trhu nebo v chráněných dílnách. Ve společnosti totiž podle peer konzultantky Petry Šindelkové panuje běžná představa, že lidé s duševní nemocí jsou líní a že nechtějí pracovat.

Podle ní je nutné validovat emoce člověka v duševní nepohodě. „Nebrat mu ty jeho emoce, zážitky, nebagatelizovat,“ doplnila.

„Je důležité, aby lidé nebrali příznaky psychických nemocí na lehkou váhu a včas vyhledali odbornou pomoc,“ zdůraznil ředitel organizace Bona Aleš Lang.

Systémové potíže

Podle dostupných dat vzrostl počet pacientů s depresemi a úzkostmi od roku 2010 o pětinu. Přesto zůstává kapacita odborné péče nedostatečná.

 „V roce 2023 pracovalo v Česku 1361 psychiatrů, nad 60 let jich je 391, v důchodovém věku z toho 282. Dětských psychiatrů přitom chybí ještě více a ubývá jich rychleji než psychiatrů pro dospělé. V současnosti je jich jen 131,“ vypočítala předsedkyně psychiatrické společnosti Simona Papežová.

Každý rok složí atestaci z psychiatrie v průměru pouze třicet lékařů. Počet by měl být ale trojnásobný. Psychiatrická společnost se tak snaží oslovit studenty medicíny i veřejnost a zvýšit povědomí o oboru a zájem o něj, upozornit na některé zažité stereotypy a ukázat silné stránky této dynamicky se rozvíjející specializace.