Duševní trable budoucích a čerstvých matek zůstávají dle lékařů opomíjené

Události v regionech: Poradna pro rodičky (zdroj: ČT24)

V ostravské fakultní nemocnici funguje už půl roku speciální ambulance psychiatrické péče. Určena je pro ženy, které mají v průběhu těhotenství anebo po porodu duševní problémy. Je teprve druhá v celé republice. Zatím se na ni obrátilo padesát žen. Jejich psychické problémy jsou podle lékařů v české společnosti dlouhodobě opomíjené téma.

„Máte pocit, že to miminko není vaše, že vám ho někdo dal, že se o něho nechcete a nezvládnete postarat. Já když jsem měla přijít k dceři do pokojíčku, tak jsem měla pocit, že se pozvracím, to jsou opravdu hrozné stavy,“ popsala Kateřina Tomíčková Brancová prožitek poporodní psychózy.

Ta se u ní projevila po narození dcery před dvanácti lety. A znovu i teď, po narození syna. Díky psychiatrické podpoře nové ambulance ostravské fakultní nemocnice byl ale tentokrát její průběh o poznání klidnější. „Poprvé to byl skok do neznáma, já jsem vůbec nevěděla, co mám dělat. Teď když jsem byla u pana doktora, tak mi řekl, jo, to je v pohodě. Říkal mi, jak to v hlavě funguje a proč se to děje a co uděláme pro to, aby se to nedělo,“ poznamenala.

„Nejhorší na tom je, že člověk nevidí do hlavy. Kdyby si zlomila nohu, vím, jak jí pomoct. Nebylo kde se dočíst, spousta lidí nevěděla. Ono se z toho dělá tabu a všichni se o tom bojí mluvit,“ řekl její manžel Lukáš Tomíček.

„Tato péče v Česku je úplně na svých začátcích. První ambulance perinatální psychiatrie byla vytvořena v Národním ústavu duševního zdraví,“ řekl lékař perinatální psychiatrické ambulance Fakultní nemocnice Ostrava David Škrda.

Každá šestá matka

Podle statistik tohoto ústavu přitom v Česku vzniká riziko deprese nebo psychózy u každé desáté těhotné ženy a do prvního roku dítěte pak s těmito problémy bojuje dokonce každá šestá matka. V nejhorších případech pak končí tato onemocnění usmrcením dítěte nebo sebevraždou matky.

„Dělali jsme dotazníky, co ty maminky trápí aktuálně nejvíc. Oproti minulosti je rozbitá standardní struktura rodiny, do toho ekonomická situace a třetí problém – a to je asi nejaktuálnější – jsou sociální sítě, na nich je nespočet informací, co by se mělo, co by se nemělo, často nekopírují realitu,“ popsal Škrda.

Druhou nedílnou složku tvoří fyzické změny spojené s těhotenstvím. Tedy vliv estrogenu na duševní zdraví ženy. Podle Škrdy je pak třeba rozlišovat ještě očekávané proměny nálady po porodu od vážnějších onemocnění. „Klesá estrogen, do toho se mamince naruší spánkový režim. Ten problém vznikne poměrně náhle a do jednoho až dvou týdnů úplně odezní. Oproti poporodním depresím, které vznikají až měsíc od porodu a mají daleko delší průběh,“ vysvětlil Škrda.

K odhalení zhoršeného psychického stavu u rodiček pomáhá v poslední době také elektronický dotazník zaměřený hned na několik okruhů otázek, který je k v Moravskoslezském kraji k dispozici na oddělení šestinedělí v FN Ostrava a také v některých dalších porodnicích.

O vysokém zájmu o služby ambulance ze strany budoucích nebo čerstvých matek svědčí i změna její ordinační doby, z původního odpoledne je teď v provozu celý den a brzy posílí také personálně. Podrobnější informace o fungování psychiatrické služby najdou lidé na webových stránkách nemocnice.