S poporodní depresí by mohl pomoci nový lék. V testech uspěl a posuzuje ho regulátor

Američtí lékaři informovali o velmi slibných výsledcích léku, který by měl výrazně zmírňovat příznaky poporodní deprese. Přípravek se už osvědčil v klinické studii, tedy na rodičkách, jež tímto problémem po narození dítěte opravdu trpěly.

Poporodní deprese je porucha nálady, která postihuje spoustu žen, podle současných poznatků asi každou šestou až sedmou rodičku. Liší se silou i příznaky – ty zahrnují vše od extrémní únavy, špatné nálady, nedostatku zájmu a schopnosti soustředit se, až po touhu spáchat sebevraždu, nebo dokonce ublížit dítěti.

Věda sice už docela dobře zná příčiny tohoto stavu, ale přesto ho nedokáže účinně řešit. Poporodní deprese je způsobená náhlým a prudkým poklesem hormonů – estrogenu a progesteronu. Dalšími příčinami mohou být také psychosociální stresy, ať už v průběhu těhotenství, nebo až v průběhu porodu. Častější je tento stav u prvorodiček a u žen, které trpěly před těhotenstvím premenstruačním syndromem. Výskyt poporodní deprese bývá častější u adolescentních matek.

  • vznětlivost a popudlivost
  • nedostatek zájmu o dítě
  • nechutenství a nespavost
  • pláč a smutek
  • pocity viny, studu a beznaděje
  • ztráta radosti z dříve oblíbených činností
  • sebevražedné myšlenky
  • zdroj: usmevmamy.cz

V současné době je k dispozici pouze jeden lék, Zulresso, který se podává nitrožilně po dobu tří dnů a vyžaduje pobyt ve zdravotnickém zařízení. Pro většinu čerstvých matek je to neúnosná situace, protože chtějí být co nejdříve doma se svou rodinou.

Tým pod vedením Kristiny Deligiannidisové z Institutu behaviorálních věd při Feinsteinově institutu pro lékařský výzkum v New Yorku nyní po několikaletém výzkumu popsal slibné výsledky nového léku určeného ke zmírnění příznaků poporodní deprese. Vědci studii vydali v odborném časopise American Journal of Psychiatry.

Vytvořili tak lék, kterému říkají Zuranolone. Jeho hlavní výhodou je, že se dá užívat ve formě tabletek po dobu několika dní po sobě. Je možné ho užívat až dva týdny v kuse, přičemž poporodní deprese většinou trvají kolem dvanácti dnů. Pozoruhodné je, že lék není antidepresivum – jedná se ve skutečnosti o steroid, který působí na zmírnění příznaků tím, že vyrovnává kolísání neuronů v sítích, jež se podílejí na náladě a chování. 

Ověřeno na desítkách pacientek

K testování účinnosti léku výzkumníci spustili studii, ve které bylo 170 žen, které nedávno porodily a u nichž byla dříve diagnostikována těžká poporodní deprese. Polovina dobrovolnic dostala lék, druhá polovina placebo.

Vědci zjistili, že u všech žen ve studii došlo ke zlepšení příznaků, ale jen ty, které dostaly lék, zaznamenaly výrazné zlepšení. Pouze u těchto žen také došlo k trvalému zlepšení po dobu čtyř až šesti týdnů.

Autoři tvrdí, že je pravděpodobné, že ty matky, které dostávaly placebo, zaznamenaly zlepšení příznaků v době studie díky jiným typům péče, například díky tomu, že si mohly oddechnout od starosti o děti.

Americký kontrolní úřad FDA lék přezkoumává a očekává se, že do 5. srpna rozhodne, jestli ho schválí, či nikoli. Použití v Evropě bývá většinou schváleno maximálně do roka od registrace v USA.