Domácí porod ženy volí hlavně kvůli stavu péče v nemocnicích, ukázal výzkum Univerzity Karlovy

Události: Porody doma (zdroj: ČT)

Ročně se v Česku narodí přes dvě stě dětí mimo zdravotnická zařízení. Nejčastěji jde o překotné porody. Jsou mezi nimi ale i ty, které si matky předem na doma naplánovaly. Proč se ženy k domácímu porodu rozhodnou, zjišťovali výzkumníci z Univerzity Karlovy. Většina z více než šesti set oslovených matek uvedla jako důvod stav porodní péče. Podle některých lékařů přitom domácí porod může nést rizika.

Denisa Rynešová má za sebou dva porody. Dcera se narodila v porodnici, syn doma. Původně chtěla rodit doma i první dítě, ze zdravotních důvodů si to ale rozmyslela. Porod v nemocnici proběhl bez problémů. Přesto si žena odnesla i negativní zkušenost.

„Musela jsem se s lékaři dohadovat o některých věcech, které si přeji nebo nepřeji, musela jsem si pevně stát za svým a bylo to pro mě jako rodičku náročné,“ říká dvojnásobná maminka.

Syna už rodila doma za přítomnosti asistentky. V záloze měli domluvenou i nemocnici, kam by při nejistotě odjeli. „Porod doma byl fyzicky náročnější. Ale na druhou stranu úplně přirozený, klidný a musím říct, že jsem si ho užila,“ popisuje.

Denisa Rynešová a její děti
Zdroj: ČT

Výtky k podmínkám v porodnicích

Se svými zkušenostmi se Denisa Rynešová zapojila do výzkumu, který vznikal pod hlavičkou Univerzity Karlovy. V dotazníkovém šetření bylo osloveno 642 žen, které v uplynulých pěti letech plánovaně rodily doma. Téměř všechny uvedly, že v porodnicích jsou znevažovány schopnosti a kompetence rodiček a že jsou zákroky prováděny i bez jejich souhlasu.

„Ženy, které plánovaně rodí doma, jsou převážně ženy s vyšší vzděláním. Jsou to ženy, které jsou zvyklé pracovat s informacemi a které si v převážné většině uvědomují riziko, jež domácí porod představuje,“ vysvětluje Anna Pospěch Durnová, spoluautorka výzkumu z Fakulty sociálních věd.

„My se samozřejmě snažíme maximálně kultivovat prostředí porodnic a nejen porodnic, ale vždy se najde situace, která působí diskomfort a třeba může být horší komunikace některého zdravotníka, některé rodičky, to vůbec nezpochybňuji,“ reaguje Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti.

Doma ročně rodí stovky žen

Statistiky uvádějí, že se doma plánovaně ročně narodí zhruba 60 dětí. Podle biostatističky Markéty Pavlíkové se ale data nesbírají systematicky, a počty by tak mohly být mnohem vyšší. V porodnictví podle ní chybí veřejně dostupných dat více. 

„Odhadujeme to z takového samoreportování, které dělají ženy třeba ve facebookových skupinách. Dolní hranice je třeba 400 žen ročně, ale ta horní hranice může být třeba tisíc,“ uzavírá.