Návrat povinných roušek v Moravskoslezském kraji. Hrozí nákaza seniorů, obávají se hygienici

Události: Návrat opatření v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

V celém Moravskoslezském kraji jsou opět povinné roušky ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách mimo bydliště, shromažďovat se může jen sto lidí místo tisíce a na noc se musí zavírat restaurace. Mimořádné opatření krajské hygienické stanice již platí. Hygienici jeho vyhlášení zdůvodnili tím, že se covid-19 v kraji stále šíří a v některých případech není zřejmý původ nákazy. Na Karvinsku se přitom podle nich situace již zlepšuje. Kraj zůstává pandemií nejhůře postiženým v Česku. Problémy jsou i v Jindřichově Hradci, kde se omezují návštěvy nemocnice. Naopak se zmírnila opatření na Kutnohorsku.

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje vydala po poledni mimořádná opatření, kterými uvedla v život to, co jen krátce předtím avizoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Téměř každého se týká obnovená povinnost nosit roušky ve veřejné dopravě a ve vnitřních prostorách. Návštěvníci restaurací a barů je budou muset opustit před 23. hodinou a ty zůstanou uzavřené do osmi ráno, na hromadných akcích se bude moci sejít nanejvýš sto lidí.

„Hromadné akce jsme omezili pro účast osob ve stejný čas, která nepřekračuje sto osob v jednom sektoru se samostatným vchodem a zázemím. Maximálně na místě může být pět sektorů. Hromadné akce jsou stanoveny jak v prostorách vnitřních, tak ve vnějších,“ upřesnila Kateřina Matušková z právního oddělení krajské hygienické stanice.

Přísnější pravidla se vztahují i na pendlery, kteří si musí jednou za čtrnáct dní obstarat negativní test na covid-19, a také na zdravotnické provozy. „Při návštěvě nemocnic a sociálních zařízení bude nutný respirátor FFP2,“ objasnil Vojtěch.

Ředitelka protiepidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Irena Martinková zdůvodnila rozšíření opatření z Karvinska na celý kraj tím, že se covid-19 začal šířit i v dalších jeho částech. Na Karvinsku se přitom podle ní situace stabilizovala.

„Vznikla nová ohniska na území okresu Frýdek-Místek, okresu Nový Jičín a bohužel ohniska vznikají i v nemocničních zařízeních. Z toho důvodu musela hygienická stanice přistoupit ke zpřísnění protiepidemických opatření, abychom minimalizovali dopad a zabránili nekontrolovanému komunitnímu šíření,“ uvedla. „Bohužel začalo připadat komunitních přenosů a nákaza se začíná přesouvat do skupiny rizikové, to znamená do skupiny nad 68 let,“ dodala epidemioložka.

Podle ministra Vojtěcha je zásadní i to, že se v posledních dnech situace v regionu nezlepšila. „Zdá se, že může být riziko komunitního šíření onemocnění i souvisejícího s přeshraničními pracovníky. Krajská hygienická stanice má indicie, že byly nové klastry způsobeny pracovníky ze zahraničí,“ řekl.

Brífink k přísnějším opatřením v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová uvedla, že když se pendleři začali testovat, situaci v kraji to výrazně změnilo. „Najednou jsme měli ohniska po celém kraji včetně Bruntálska, které jinak bylo celkem klidné,“ podotkla s tím, že se nákaza prokázala u Poláků i Slováků.

Situace se podle ní zhoršuje také v nemocnicích, kde přibývá nakažených v těžším stavu. O tom však zapochyboval moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), podle kterého se počet hospitalizovaných prakticky nemění.

Petr Kopřivík z hygienické stanice doplnil, že situaci komplikuje skutečnost, že jsou ohniska rozptýlena. „Pokud máte ohniska po jednom po dvou lidech, ale difúzně všude a nedokážete ty lidi vytrasovat, jsou noví a nemají s nikým souvislost, tak to je špatně,“ poznamenal.

Brífink ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ke zpřísnění opatření v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek přibylo v kraji 56 nakažených

Moravskoslezský kraj je zdaleka nejhůře zasaženým regionem v České republice. Ve čtvrtek přibylo 56 lidí s pozitivními testy na covid-19. Hejtman Ivo Vondrák řekl, že je situace stabilní, dal ale najevo nespokojenost.

„Přiznám se, že by asi nikomu z nás nevadilo, kdyby se začala zlepšovat. Na druhou stranu je třeba si přiznat, že tento jev je obecně platný nejen v našem kraji,“ uvedl. Ocenil, že je stabilní počet hospitalizovaných. „Svědčí to o tom, že průběh nemoci není vážný, spíš bývá i bezpříznakový,“ dodal hejtman. Za zásadní považuje, aby se virus nedostal do zdravotních a sociálních zařízení mezi rizikové skupiny.

Hejtmanovi se ale nelíbí ani postup hygieniků. Po vyhlášení mimořádného opatření je kritizoval, a to hlavně kvůli nedostatečnému předávání informací. Vondrákův náměstek Jakub Unucka (ODS) upozornil, že první zpráva se k obyvatelům regionu dostala prostřednictvím tweetu ministra zdravotnictví. „To pokládám za naprosto dehonestující,“ uvedl. Pavla Svrčinová je však přesvědčena, že hejtmanství vědělo vše, co bylo potřeba. 

V celé republice přibylo ve čtvrtek 137 lidí s potvrzenou nákazou, Moravskoslezský kraj se tedy na denním nárůstu podílel dvěma pětinami. Z hlediska nemocnosti zůstává nejhůře zasažené Karvinsko s 51 případy na sto tisíc obyvatel za poslední týden a Frýdecko-Místecko s 25 pozitivními na covid-19 ze sta tisíc obyvatel.

Přes deset nakažených na sto tisíc obyvatel je ale i na Novojičínsku a Opavsku, zatímco na Ostravsku jich je devět na sto tisíc obyvatel. Ze zbytku republiky je více než deset nakažených ze sta tisíce obyvatel už jenom na Uherskohradišťsku a Mělnicku.

Pořadatelé NeFestivalu se zlobí, vše přichystali a musí skončit

Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, který měl na jaře ze své tehdejší pozice náměstka ministra zdravotnictví klíčové slovo při zavádění opatření proti covidu-19, se ani tak nedomnívá, že by situace v Moravskoslezském kraji byla tak špatná, že by se do regionu nemohlo jezdit.

„Nemyslím, že by situace byla tak katastrofická, abychom museli Moravskoslezský kraj úplně izolovat. Ale je logické, že tam je větší riziko než v jiných krajích. Pokud tam člověk vyrazí, měl by dodržovat principy, které tam jsou představeny. Obecně bychom měli dbát na to, abychom tam, kde to není nutné, nechodili na kratší vzdálenost než 1,5 metru,“ řekl Prymula.

Opatření hygienické stanice ovšem narušilo NeFestival v Ostravě, který nahrazuje tradiční festival Colours a měl vyvrcholit v sobotu. Ředitelka festivalu Zlata Holušová je k úřadům velmi kritická – především proto, že hygienici omezení počtu účastníků na sto místo tisíce vůbec neoznámili předem. NeFestival vzápětí kvůli snížení povoleného počtu účastníků skončil.

„Já to považuji za naprostou nehoráznost, pro nás to znamená nesmírné náklady. Areál je postaven, kapely jsou tady, lidé mají zakoupené vstupenky. Oznámit nám to s okamžitou platností, že máme všechno zrušit, považuji za skutečnou nehoráznost a naprostou devastaci kultury,“ řekla ředitelka festivalu několik minut poté, co se novinku dozvěděla. Zároveň avizovala právní kroky.

Rozhořčen je i pořadatel Letních shakespearovských slavností v Ostravě Andrej Harmečko. Způsob, jakým bylo opatření vyhlášeno, označil za informační blamáž.

Irena Martínková z hygienické stanice je ale přesvědčena, že hygienici nemohli postupovat jinak. „Původce nákazy je virus. Dnes je situace taková a zítra může být jiná. Predikovat situaci je velmi těžké. Konáme preventivní kroky,“ uvedla.

Epidemiolog Rastislav Maďar se domnívá, že restrikce vyhlášené pro Moravskoslezský kraj „jsou relativně malé zlo v porovnání s tím, co by nás mohlo čekat, kdyby se to teď neohlídalo“.

Maďar zároveň kritizuje načasování opatření. „Myslím, že ten čas nebyl zvolený správně. Je to poučení pro všechny hygienické stanice v České republice, aby skutečně, když se vydá lokální mimořádné opatření, aby to začalo platit nejdříve o půlnoci,“ uvedl v pořadu Události, komentáře.

Podle ředitelky krajské hygieny zůstanou nově zavedená opatření účinná asi dva týdny, což je maximální inkubační doba covidu-19. „Pokud se situace zlepší, budeme přistupovat k postupnému rozvolňování opatření, ale předpokládáme, že v indooru zůstanou roušky dlouho,“ řekla Pavla Svrčinová.

Události, komentáře: Opatření v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Okamžité zavedení omezení nebylo šťastné, připustil ministr

Opatření hygieniků, které muselo odsouhlasit i ministerstvo zdravotnictví, neušlo ani opozičním politikům. Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura vyzval k rezignaci ministra Vojtěcha i šéfku hygienické stanice Svrčinovou.

Vojtěch podle něj dlouhodobě funkci nezvládá. V případě vedoucí krajských hygieniků se Stanjura domnívá, že se zásadním způsobem odlišují její vyjádření o situaci a riziku. „Buď nám říkala nepravdu minulý týden nebo tento týden. A není možné, aby státní úředník takhle podával nepřesné a nevěrohodné informace. V takovém případě ten člověk musí z té funkce odejít,“ uvedl.

Ministr zdravotnictví kritiku odmítl. Na odpolední tiskové konferenci uvedl, že se k rezignaci nechystá. Připustil ale, že okamžité zavedení omezení, které nařídili krajští hygienici, nebylo šťastné. Vojtěch dále řekl, že hygienická stanice o plánu zavést opatření ministerstvo informovala už před dvěma dny.

Také hygienička Svrčinová s kritikou nesouhlasí, poukázala na postupný vývoj. „Situace se uklidňovala, ale najednou od úterka středy začaly přibývat úplně jiné případy než předtím, už neměly souvislost s OKD,“ podotkla.

Postup v kraji odsoudil i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Ještě před osmi dny nám pan premiér říkal, že z toho děláme politikum, že je všechno v pohodě, že to mají pod kontrolou, tak by měl pan premiér zvažovat, jestli je pan ministr zdravotnictví kompetentní, jestli to dělá dobře. Asi před měsícem a půl jsem ho kritizoval například za nezvládnutí nákupu ochranných pomůcek,“ uvedl.

Překvapení rozhodnutím hygienické stanice ale neskrýval ani ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který přicestoval do Ostravy a chtěl pozdravit účastníky NeFestivalu, či ostravský primátor Tomáš Macura, který je členem vládního ANO. „V minulosti se nestávalo, že bychom o opatření věděli dopředu, ale dala se z předchozích vyjádření dedukovat. Tady jsme byli ujišťováni v řádu několika týdnů, že situace je stabilizovaná, že je pod kontrolou. Takže o to víc mě to překvapilo,“ zdůraznil.

90’ ČT24: Severní Morava zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Z dolů i z firmy

V Moravskoslezském kraji se nákaza začala šířit nejprve v dolech. V polovině května oznámily odbory OKD, že přibývají nakažení v dole Darkov, při plošném testování se potom ukázalo, že z 2500 je asi 300 horníků pozitivních na covid-19, a důl byl odstaven z těžby. Při celorepublikovém rušení restrikcí vyhlášených v souvislosti s koronavirem proto zůstala část z nich na Karvinsku platná. Některé z nich ale hygienici v první polovině června zrušili. Mimo jiné šlo o zákaz akcí nad sto lidí.

Nákaza se ale v regionu dále šířila, vyskytla se mimo jiné ve fotbalovém týmu Karviné. Od konce června byly na Karvinsku a Frýdecko-Místecku nařízeny roušky ve vnitřních prostorách a zakázány návštěvy nemocnic. Na přelomu června a července vyšlo najevo, že se covid-19 rozšířil i v dalších dolech OKD. Společnost nakonec přerušila těžbu ve všech dolech.

Kvůli šíření koronaviru se začalo spekulovat o možné plošné karanténě Karviné nebo celého okresu. Ministr zdravotnictví sice připustil, že by to bylo možné, později ale prohlásil, že považuje izolaci oblasti za krajní opatření. Odmítli ji i hygienici. Navíc se začal objevovat větší počet případů mimo Karvinsko. Objevilo se například nové ohnisko ve firmě na Novojičínsku.

Kutnohorsko je venku z nejhoršího

K ohniskům patřilo v minulých týdnech také Kutnohorsko poté, co se ve firmě v Církvici objevilo větší množství nakažených. To již neplatí a krizový štáb většinu opatření platných v okrese Kutná Hora odvolal. Nejsou tedy již povinné roušky ve veřejných budovách a MHD. Hromadných akcí se potom může účastnit až tisíc lidí. 

Stále však zůstávají povinné roušky v ambulancích a zůstává ještě platný zákaz návštěv v nemocnicích. Krizový štáb se podle kutnohorského starosty Josefa Viktory (ANO) sejde opět příští pátek, aby vyhodnotil dopady stávajícího rozvolnění.

Viktora věří, že se nyní začnou do Kutné Hory vracet turisté, kteří se podle něj historickému městu kvůli šíření covidu-19 vyhýbali. „Jako město jsme na to dopláceli. Jsme teď opravdu velmi čistí – jako každé jiné město,“ zdůraznil starosta.

V nemocnici Jindřichův Hradec bude od pondělí zákaz návštěv

Omezení kvůli šíření nákazy se lokálně objevují v dalších krajích. Například v nemocnici Jindřichův Hradec bude od pondělí 20. července zákaz návštěv všech oddělení následné péče. Důvodem je to, že v okrese Jindřichův Hradec přibývá případů nemoci covid-19, a zvyšuje se tak riziko nákazy pro ohrožené skupiny obyvatel. 

Na jihu Čech prokázaly testy za 24 hodin do pátečního odpoledne tři nové případy nákazy koronavirem ze 133 testovaných vzorků. Dva z toho jsou muži z Jindřichohradecka. Nakazili se ze zatím neznámého zdroje, pravděpodobně při práci mimo region na Kutnohorsku či na Vysočině.

„Ve třetím případě šlo o muže z Ukrajiny, který se už nacházel v karanténě kvůli kontaktu s již dříve pozitivně testovanou osobou. Z karantény se nyní přesunul do domácí izolace,“ uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Z 15 aktivních případů covidu na jihu Čech jich je šest na Jindřichohradecku, čtyři na Prachaticku, tři na Táborsku a dva na Písecku.