Náramky i překladače. Nemocnice mají postupy, dle kterých kontrolují identitu pacientů

Události: Kontrola identity pacientů v nemocnicích (zdroj: ČT24)

České nemocnice mají vypracované postupy, podle kterých kontrolují identitu pacientů. Právě proto, aby například nedošlo k záměně, jako se tomu stalo minulý týden v pondělí v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Důležitá je při těchto procesech také spolupráce samotného pacienta. Česká televize natáčela ve třech tuzemských zařízeních.

Zdravotníci v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) poprvé kontrolují identitu operovaného před operačním sálem. Pacient má na ruce identifikační náramek, zdravotníci se jej pro jistotu rovněž zeptají na celé jméno. Teprve poté mohou pacienta převézt na sál. Tam si do počítače načtou data z náramku, která ukazují jeho osobní údaje. Ty opět ověří, třeba dotazem na datum narození.

Následně musí personál vyplnit bezpečnostní protokol, a ujistit se tak, že splnil všechny předepsané kroky. „Součástí bezpečnostního protokolu je jméno, příjmení, rodné číslo nebo datum narození. Potvrzení, jestli je to opravdu pacient dle identifikačního štítku. Potom tu máme operační výkon, na který jde,“ popsala instrumentářka v IKEMu Marcela Morávková. Poslední kontrolu provádí operatér těsně před zahájením výkonu.

„Pacient, který neumí dobře česky, přichází s tlumočníkem nebo tlumočníka můžeme zajistit my. Pro případy, kdy se jedná o akutní výkony nebo kdy pacienti přijdou v noci neplánovaně, máme překladače, které jsou k dispozici vždy,“ vysvětlila náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči a kvalitu IKEMu Martina Šochmanová. Dodala, že jde o zařízení ve velikosti telefonu, které je k dispozici pro všechny jazyky.

Podobně probíhá identifikace v ostravské fakultní nemocnici. Hned u příjmu dostane pacient náramek. „Pokaždé, když jsem navštívil jakoukoliv ordinaci anebo byla změna procedury, vždy se mě ptali a kontrolovali mi náramek,“ říká jeden z pacientů Karel Kejda.

„Pacient je identifikován před jakýmkoliv výkonem, rentgenem, aplikací transfuze, nějakým invazivním vyšetřením,“ poznamenala vrchní sestra kliniky úrazové chirurgie a ortopedie Fakultní nemocnice Ostrava.

Lékaři před zákrokem kontrolují i část těla, kterou budou operovat. Třeba v nemocnici v Kolíně ji označují po dohodě s pacientem nesmazatelným fixem. „Křížkem označíme místo, kde budeme operovat. U nás na gynekologii to není úplně běžné, ale v tom systému to používáno je,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Oblastní nemocnice Kolín Aleš Toman.

Informace o pacientovi ověřují zdravotníci i po zákroku. Musejí třeba vědět to, na jaké oddělení ho odvezou zpět nebo jakou vyžaduje péči.