Muže prchajícího do západního Německa pokousal pes pohraničníků. Soud mu uznal odškodné 135 tisíc korun

Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl o odškodnění za zranění Jürgena Seiferta na československé hranici v roce 1983. Muž má dostat 135 tisíc korun. Českou televizi o tom informoval Seifertův advokát Lubomír Müller. Seifert se přes československou hranici pokoušel dostat do západního Německa. Zranění, ze kterého má podle Müllera doživotní následky, mu způsobil služební pes. Muž měl podle dřívějších rozhodnutí dostat odškodnění zhruba 36 tisíc korun, ale zastal se ho Nejvyšší soud.

Seifert byl v roce 1983 zadržen spolu s dvěma přáteli. Všichni tři byli občané tehdejší Německé demokratické republiky. „Zaslechl jsem ránu, snad výstřel z nějaké zbraně, tak jsem padl k zemi. Už jsem ležel, když na mne skočil služební pes a zahryzl se mi do levého stehna,“ uvedl už před časem Seifert pro web iDNES.cz.

Poté, co byl podle svých slov spoután a pohraničníci mu něco hodili přes hlavu, ho pes napadl znovu. „Tentokrát zaútočil přímo na genitálie. Utrpěl jsem vážné zranění, které mne stále trápí. Musel jsem se podrobit několika operacím,“ popsal muž. Po dopadení na hranici strávil deset dní ve vězení, následně byl předán východoněmecké tajné službě Stasi.

Rehabilitace se Seifert dočkal v roce 2019. O rok později dostal od ministerstva spravedlnosti odškodnění necelých 21 tisíc korun. „Seifert to pokládal za nespravedlivé, protože jeho zranění bylo zbytečné. Když byl zadržen, nebyl žádný důvod, aby na něj pes v přítomnosti psovoda útočil. Ze zranění má celoživotní následky. Podal proto žalobu,“ uvedl pro ČT Müller.

Obvodní soud pro Prahu 2 mu přiznal dalších 15 tisíc korun. Seifert se s tím ale nechtěl spokojit a případ se tak dostal až k Nejvyššímu soudu. Ten věc vrátil k novému projednání s tím, že se obvodní soud nemusí řídit vyhláškou z roku 1965 o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění. Tím muži otevřel cestu k vyššímu odškodnění.

„Soudce Petr Navrátil v pondělí svůj původní rozsudek přehodnotil a přiznal Seifertovi dodatečné odškodnění ve výši 135 tisíc korun. Při vyhlašování rozsudku uznal, že žalující straně se to bude zdát asi málo a žalované moc,“ popsal Müller. Obě strany, tedy Seifert a ministerstvo spravedlnosti, se proti verdiktu ještě mohou odvolat.

Podle Müllera z dosavadního řízení plyne, že vyhlášku z roku 1965 nelze mechanicky aplikovat v roce 2024, kdy je zcela odlišná mzdová a cenová úroveň. „A z toho budou mít užitek všichni, kdo jsou teprve nyní odškodňováni za zdravotní újmu z období, na které se tato vyhláška vztahuje, to je 1. 5. 1965 až 31. 12. 2001,“ dodal advokát.