Mrazivé počasí v Česku pomalu končí. Od středy se už budou denní teploty držet nad nulou

Zimní počasí bude pokračovat i v následujících dnech, mělo by však být výrazně tepleji. Výstraha před silným mrazem platí do pondělní půlnoci pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. V pondělí večer a v první polovině noci tak mohou teploty klesat k minus třinácti stupňům, poté se začne oteplovat. V následujících dnech by se už denní teploty měly držet nad bodem mrazu.

Noční teploty se budou v Česku pohybovat od minus třinácti do minus tří stupňů. Nejtepleji má být v západní polovině republiky, naopak na východě mají být teploty nejnižší. Na řadě míst se očekává také sněžení. Při mrznoucích srážkách se může tvořit i ledovka. 

Rozdílné teploty budou v Česku také v úterý. Zatímco na Moravě se bude rtuť teploměru i nadále držet v minusových hodnotách –⁠ kolem minus jednoho stupně, v Čechách se může teplota dostat až na pět stupňů nad nulou. Přeháněk bude ubývat, na Moravě by mělo místy sněžit, v Čechách spíš pršet. 

Oteplování bude pokračovat i v následujících dnech. Ve středu, čtvrtek ani pátek by už denní teploty pod nulu klesnout neměly. Pohybovat se budou od nuly do plus osmi stupňů, noční ještě mohou klesat až k minus pěti. Vyšší teploty by pak měly převládat i o víkendu. 

Mrazivá noc v Česku

Noc na pondělí byla v Česku opět mrazivá, průměrná teplota klesla na minus 16,4 stupně Celsia, na Šumavě ale bylo místy i pod minus 30 stupňů. Nejchladněji bylo na stanici Kvilda-Perla, a to minus 31,4 stupně Cesla. 

Na šumavské Rokytské slati naměřili meteorologové minus 31,3 stupně a na Březníku minus 30,3 stupně. „Ale prakticky na území celého Jihočeského kraje se teploty pohybovaly od minus 15 do minus 20 stupňů Celsia,“ řekl Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Na několika místech padlo dosavadní teplotní minimum pro 15. únor. Kromě Kvildy, kde měří teplotu 34 let, to bylo například také v Opavě, kde v noci bylo 22 stupňů pod nulou, čímž byl o jeden stupeň pokořen dosavadní rekord z půlky února 1911. Teplotu v Opavě přitom meteorologové zaznamenávají už 141 let.

Nový mrazový rekord pro tento den má i Rýmařov na Bruntálsku nebo Ostrava-Poruba. V Rýmařově rtuť v teploměru v noci klesla na minus 21 stupňů, zatímco dosavadním minimem pro 15. únor bylo minus 18,3 stupně z roku 1929. V Porubě bylo až minus 19,8 stupně, čímž padl rekord minus 12,7 stupně z roku 1985. Stanice v Porubě zaznamenává teplotu už více než půl století.

V pražském Klementinu je minimem pro 15. únor minus 18 stupňů Celsia z roku 1929. V noci ale v centru Prahy spadla teplota „jen“ na minus 11,9 stupně, takže klementinský rekord bez problémů odolal.

K minus 30 stupňům klesla teplota také v mrazové kotlině Jizerka v Jizerských horách. Jinde v Česku se ranní minima pohybovala nejčastěji mezi minus dvaceti a minus deseti stupni.

Mrazy na horách

V Královéhradeckém kraji bylo ráno také mrazivé, jasno nebo skoro jasno, místy mrznoucí mlhy nebo zataženo s nízkou oblačností. Teploty v 06:30 se pohybovaly mezi minus 13 až minus deseti stupni Celsia, na horách kolem minus 14 stupňů, místy spadly až pod minus 20 stupňů Celsia. V Adršpachu v okrese Náchod bylo podle meteorologů minus 25,6 stupně Celsia, v Broumově v okrese Náchod minus 23,7 stupně Celsia, ve Vrchlabí na Trutnovsku minus 22,6 stupně.

U hřebenové Luční boudy v Krkonoších v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno zataženo, minus 14 stupňů Celsia a okolo 92 centimetrů sněhu. V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Na hřebenech Krkonoš leží 80 až 130 centimetrů sněhu, více na některých závětrných svazích, žlabech a v odtrhových zónách, uvedla ráno na webu Horská služba Krkonoše.

„Sněhové profily vykazují slabou až střední stabilitu. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá,“ uvedla krkonošská horská služba.   

Chladné počasí zvýšilo spotřebu elektřiny na nový rekord

Česká elektrizační síť ráno kvůli mrazům překonala rekordní zatížení soustavy. Šlo o nejvyšší okamžitou spotřebu elektřiny v Česku vůbec, uvedla společnost ČEPS, která je výhradním provozovatelem přenosové soustavy.

Od pondělního rána  zaznamenala spotřebu na novém historickém maximu 12 226 megawatt. Stávající rekord z února 2018 tak překonala o více než 150 megawatt. „Vysoké zatížení elektrizační soustavy nastává vždy v zimě v pracovní dny a v období, kdy na území České republiky trvají celodenní mrazy,“ řekl ředitel sekce Dispečerské řízení společnosti ČEPS Miroslav Šula.