Ministerstvo prošlé léky pálí, správa hmotných rezerv je zvládla bezplatně vyměnit

Ministerstvo zdravotnictví pálí léky za miliardu korun. Přípravky Tamiflu a Relenza nakoupilo před patnácti lety, nyní jsou všechny na vyhození, protože už prošly. Antivirotika stát pořídil v době, kdy hrozila pandemie ptačí chřipky a použilo se z nich nakonec jen minimum. Stejné léky ale tehdy nakoupil i jiný úřad – Správa státních hmotných rezerv – který se ale žádných přípravků zbavovat nemusel, protože je zvládl vyměnit za nové.

Mezi lety 2005 a 2007 ministerstvo zdravotnictví nakoupilo zhruba milion tři sta tisíc dávek švýcarského léku Tamiflu a britského přípravku Relenza. Celkově nákup vyšel na přibližně miliardu korun. Už v roce 2004 pořídila Správa státních hmotných rezerv lék Tamiflu. V průběhu let se ve skladech zásoby několikrát obnovily, úřadu se totiž podařilo bezplatně vyměnit ty procházející za nové.

„Budeme pálit necelých 820 tisíc balení léku, který už nemůžeme použít ani v mimořádných situacích. Je ukončeno výběrové řízení a byla vybrána společnost, která tuto likvidaci provede,“ komentuje postup resortu hlavní hygienička ČR a náměstkyně ministra zdravotnictví Eva Gottvaldová. Doslova komínem tedy vyletí stamiliony korun.

Námitky, že před lety stát nakoupil antivirotik zbytečně mnoho, Gottvaldová odmítá. „Nákupy byly vypočítány podle matematických modelů na základě mezinárodních doporučení. Odpovídalo to tehdejší době, míře poznání i doporučení mezinárodních organizací, jako je Světová zdravotnická organizace,“ vysvětluje.

Hrozba pandemie

Někdejší státní představitelé si na vyjednávání o nákupu dvou milionů dávek léku za více než miliardu korun nepamatují. Nevzpomíná si ani bývalý premiér Jiří Paroubek, ani šéfové zdravotnictví Milada Emmerová nebo Tomáš Julínek. Podle Emmerové za věc zodpovídal hlavní hygienik Michael Vít.

„Ministr zdravotnictví připravil materiál do vlády, kde, jestli se nemýlím, toto všechno bylo podepsáno. A vláda na několika zasedáních projednala tento materiál a schválila vyhlášení výběrového řízení,“ vzpomíná Vít, který stál v čele hygieniků mezi lety 2000 a 2012.

Nakupovat švýcarský lék Tamiflu začala už před patnácti lety vláda Stanislava Grosse a následně v tom pokračoval kabinet Jiřího Paroubka. To bylo v době, kdy se po světě začala šířit ptačí chřipka a virus H5N1 začal být velkou hrozbou i pro lidi.

Světová zdravotnická organizace tehdy doporučovala, aby se státy připravily na možnou katastrofu – pandemii, jež by mohla mít na svědomí miliony životů. Země se proto měly zásobit léky. V českém případě se nakonec antivirová investice vyšplhala na miliardu korun. Léky poté dlouho ležely ve skladu a téměř se s nimi nehýbalo. Podle hlavní hygieničky ministerstvo využilo necelých dvě stě tisíc balení před deseti lety.

Lékům postupně procházela doba použitelnosti a ministerstvo je začalo testovat. Ty nepoužitelné pak úřad v tichosti nechal pálit. Už v květnu 2015 resort zlikvidoval zásoby v hodnotě 435 milionů korun.

O škodu nešlo, byla krize

Státní hmotné rezervy dnes disponují zhruba 12 500 baleními léku Tamiflu, které nakoupily před patnácti lety. Od té doby ho výrobce už několikrát vyměnil za nové. Podle Pavla Švagra, předsedy hmotných rezerv, je takové aranžmá otázkou vyjednávání a uzavřené smlouvy. Na rozdíl od ministerstva zdravotnictví proto tento úřad od začátku měl ve smlouvě klauzuli o výměně zboží.

Celkově ministerstvo zdravotnictví nakoupilo antivirotika za miliardu a padesát milionů korun. Přípravků se spotřebovalo minimum a vyhodit se musely léky za téměř 900 milionů. „Jestli hygienik konstatoval, že je nutné nakoupit, tak jsme bohužel nakoupili, takže to je věc, kterou někdo může těžko posuzovat po třinácti letech,“ domnívá se Jiří Paroubek.

„Tady byl opravdu jeden výrobce, od kterého kupoval celý svět. Opravdu to byl jednorázový nákup pro mimořádné účely,“ přidává Gottvaldová. O škodu nejde ani podle ministerstva, které argumentuje krizovým stavem, který tehdy trval. Resort nicméně nyní analyzuje, jestli by příště nemohl při podobném nákupu postupovat lépe.

„Nějaká možnost by mohla být nastavena, ano. My teď analyzujeme, ale určitě bych to nebral tak, že vznikla škoda miliarda korun. To si myslím, že je interpretace, která neodpovídá skutečnosti,“ míní nynější ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podání trestního oznámení, aby se celá věc prošetřila, považuje za nemístné.