Ministerstvo obrany slibuje lepší podporu veteránům z misí. Přidá také peníze na péči o válečné hroby

Tisková konference ministryně obrany ke koncepci péče o veterány (zdroj: ČT24)

Lepší péči slibuje novodobým veteránům armádních misí ministerstvo obrany. Budou s nimi pracovat terénní pracovníci nově vytvořené agentury pro podporu válečných veteránů a pomáhat jim řešit praktické problémy, uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ministerstvo také vyčlení více peněz na péči o válečné hroby a pietní místa, jejichž počet se nejspíše rozroste. Úřad chce zaevidovat hroby především z první světové války, o nichž dosud nevěděl.

Ředitel odboru pro válečné veterány a válečné hroby ministerstva obrany Robert Speychal uvedl, že terénní pracovníci agentury na podporu veteránů budou připraveni od začátku příštího roku. Zatím se jich připravuje prvních deset, další ještě přibudou. Celkově jich má do roku 2025 působit 42. 

Změnit způsob péče o novodobé veterány je podle ministryně Černochové nezbytné, protože jejich potřeby „jsou zcela rozdílné od potřeb veteránů druhoválečných“. Připomněla, že veteránů z druhé světové války ubývá, nyní jich je 85. „Naopak počet novodobých válečných veteránů prakticky každým dnem stoupá a nadále bude narůstat. Aktuálně jich evidujeme kolem 16 500,“ srovnala ministryně.

V nové agentuře budou podle ní působit především vojáci z povolání a samotní veteráni a spolupracovat s ní budou odborníci například na sociální problematiku. Agentura by měla fungovat na krajské úrovni, veteránům by měli pomoci například s hledáním práce nebo zprostředkováním právního, sociálního či finančního poradenství.

V krajích mají podle ministryně vzniknout také Centra péče a podpory pro válečné veterány, kromě pomoci v nich mají veteráni a jejich rodiny nalézt místo pro setkávání.

Na péči o hroby půjde více peněz

Kromě nové koncepce péče o novodobé veterány slibuje ministerstvo obrany, že se bude lépe starat také o památku padlých. Na válečné hroby a pietní místa půjde nově patnáct milionů korun oproti dosavadním dvanácti. Peníze ale také zřejmě půjdou na péči o větší množství hrobů. Ministerstvo ví o 37 966 válečných hrobů, ale existuje i velké množství dosud neevidovaných hrobů, především z první světové války.

„Vytváříme historicky první koncepci péče o válečné hroby tak, jak je to běžné ve vyspělých zemích,“ uvedla Černochová. Posouvá se podle ní do digitální sféry, v ideálním případě by podle ní jednou mělo být možné u každého místa dohledat informace přes QR kód.

Speychal se chce zaměřit také na silnější navázání zahraniční spolupráce při péči o válečné hroby a pietní místa v rámci takzvané pomníkové diplomacie.