Meteorolog Karas: Kdy přijde zima bohatá na sníh, dnes nepředpoví ani svatý Petr

Nadprůměrně vysoké teploty, déšť na horách, silnější vítr a rychle tající sníh. To je realita uplynulých dnů. Teploty na přelomu ledna a února připomínaly spíš přelom března a dubna.

První únorový den byl na řadě míst v Česku rekordně teplý. Ranní teplota na mnoha místech neklesla pod 10 stupňů a odpoledne na 134 stanicích, které měří minimálně 30 let, padl teplotní rekord. Na jihu Moravy v Dyjákovicích naměřili dokonce více než 17 stupňů.

Za odpolední teplotu na začátku února by se nemusel stydět ani první týden dubna
Zdroj: ČHMU

Sníh na Šumavě doslova mizel před očima a dešťová voda společně s vodou z tajícího sněhu plnily koryta řek. Hladiny toků, které ještě před pár dny byly na hranici hydrologického sucha, rychle stoupaly. Jarní povodeň přišla o necelé dva měsíce dříve, než je obvyklé. 

Tání sněhu a déšť zvedaly na přelomu ledna a února hladiny řek
Zdroj: ČHMU

Přitom první a výjimečně i druhé stupně povodňové aktivity zaznamenávali hydrologové na několika řekách v Česku po výrazně srážkově podprůměrném lednu.

V lednu nespadla ani polovina obvyklého množství srážek
Zdroj: ČHMU

Změna na začátku února

Teď už je ale situace zcela jiná. Za studenou frontou proudí do středu Evropy od severozápadu studený vzduch. Výrazné ochlazení srazilo odpolední teploty o více než 10 stupňů a sněhové vločky se objevují i ve středních polohách a přechodně dokonce i v nížinách.

Na hory, které přišly o velkou část sněhových zásob, se zase sype sníh. Za jediný den může napadnout až 20 centimetrů. Noční teploty pod nulou zase umožňují výrobu technického sněhu a sněžná děla jedou na maximální výkon.

Za studenou frontou začne proudit od severozápadu do střední Evropy studený vzduch
Zdroj: ČHMU

Numerické modely ovšem opět počítají na konci týdne se stoupajícími teplotami a nebude to jediná komplikace, která nás v tomto týdnu čeká. Mokré silnice a chodníky při poklesu teplot pod nulu zmrznou a náledí v noci na středu může prověřit pozornost nejednoho řidiče nebo chodce.

Pak půjdou teploty až do soboty pomalu nahoru a na přelomu týdnů zamíří až nad 10 stupňů. Oteplení ale bude tentokrát jenom krátké a rozhodně ne tak výrazné jako o uplynulém víkendu.

Hory si udrží sníh a jeho kvalita by se v následujícím týdnu neměla zhoršovat. Naopak, sněhových centimetrů bude přibývat a druhý únorový týden by mohl znamenat určitý vrchol letošní zimy.

Sníh jen ve vyšších polohách

Budoucnost zimních sportů v Česku je ale v souvislosti s globální změnou klimatu, s trochou nadsázky, v ohrožení. Za přírodním sněhem totiž povede cesta za pár desítek let do pořádného kopce. Čím vyšší nadmořská výška, tím větší šance na setkání se sněhovou vločkou. 

Zimy, jako je ta letošní, budou s velkou pravděpodobností stále častější. To ale neznamená, že nemůže přijít mrazivá zima bohatá na sníh. Předpovědět, která zima to bude, ale v dnešní době neumí ani svatý Petr.