Lídři z Královéhradeckého kraje debatovali o smyslu sněmovní komise k havárii na Bečvě

Lídři Královéhradeckého kraje o kauze Bečva v předvolební debatě ČT24 (zdroj: ČT24)

Mělo smysl zřídit sněmovní vyšetřovací komisi k havárii na řece Bečvě? O tom mluvili lídři z Královéhradeckého kraje v předvolební diskusi České televize. Zúčastnili se jí Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.

Sněmovní vyšetřovací komise schválila v pátek závěrečnou zprávu o vyšetřování havárie na řece Bečvě. Požádala také o svolání mimořádné schůze sněmovny, aby ji projednala. Zprávu uvolní po korekturách v pondělí. Dokument pak bude zveřejněn celý, aby veřejnost dostala úplné informace.

Zprvu neznámá látka – rozbory ukázaly, že se jedná o kyanid – se v Bečvě objevila 20. září 2020, uvedla agentura ČTK. Kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) 25. září uvedl: „Teď když víme, že šlo o kyanidy, věříme, že najít zdroj znečištění bude otázkou několika hodin.“

Volební lídr kandidátky SPOLU Ivan Adamec připomněl, že šlo o rozsahem velkou ekologickou katastrofu. „Bylo by to všechno normální, kdyby do toho nevstoupila politika,“ řekl s odkazem na vystoupení Brabce. Myslí si, že sněmovní vyšetřovací komise rozhodně nemá nahrazovat orgány činné v trestním řízení, případně inspekci životního prostředí. Má dát podklady pro tyto orgány.

Zároveň uvedl, že nedokáže posoudit práci vyšetřovatelů, to musí posoudit soud, na němž by se to mělo nechat. Myslí si také, že kauza letos neskončí a bude pokračovat i v příštím roce. Dodal, že „začátek byl velmi podivný a vzorky byly údajně odebrány pozdě“.

Jednička kandidátky ČSSD Jan Birke si myslí, že věc má politický nádech, že se z toho stala politika. Přitom podle něho takto velká ekologická havárie nemůže být politická, ani pravicová, ani levicová. „Ten, kdo pochybil, by měl za to nést jasné následky.“ Myslí si, že by to nemělo být politicky motivováno. 

Myslí si, že poslanecká komise měla velmi složitou práci. „Jsem zvědav, o co budou opřeny argumenty, zda se to bude prolínat s trestním spisem či ne.“

Klára Dostálová, lídryně kandidátky ANO, považuje za velmi nestandardní, že sněmovní vyšetřovací komise vznikla k živému spisu. Hájila ministra Brabce tím, že podle ní sliboval, že bude brzo znám zdroj, ne viník. Dostálová dodala, že zdrojem myslel, co proudilo (kyanid), ne (místo) odkud to proudilo. Odkazovala se na tweety ministra, které má k dispozici.

Přítomnost kyanidu se podle ní pak ve vodě prokázala do 24 hodin, což potvrdilo vyjádření ministra Brabce. Vyšetřování nyní hledá viníka, dodala. 

Lídr kandidátky PŘÍSAHA Tomáš Jarkovský vidí komisi jako alternativu k tomu, že se vše táhlo tak dlouho. „Je proto logické, že dojde i na prošetření v Poslanecké sněmovně,“ což považuje za správné.

Není také přesvědčen, že je prokázáno, že tou „vinnou“ látkou byl kyanid. Poleptání hasičů a rybářů tomu podle něj nenasvědčuje. Věří policii, že věc vyšetří tak, aby závěr byl jasný a srozumitelný. Dodal, že nejde jen o to, co kdo provedl a jaký bude postih, ale i o opatření, aby se to už nikdy nestalo.

Martin Jiránek, který vede kandidátku PirátiSTAN, řekl, že poslanecká komise nemá za cíl najíst viníka, ale přezkoumat postup orgánů, které to vyšetřovaly. „A potom zjistit nedostatky a navrhnout řešení, i z pohledu na budoucí úpravu zákona.“

Komisi by chtěl jako posunovače zákonných a systémových změn. Podle něho při vyšetřování policie a inspekce došlo k mnoha chybám. „Je dobře, když to někdo pojmenuje.“ Dodal, že čím dříve se udělají koncepční změny, tím lépe.

Krajská lídryně SPD Vladimíra Lesenská nechtěla předjímat, zda se výsledky orgánů v trestním řízení a závěry šetření poslanecké komise budou, či nebudou lišit. Chce počkat na oficiální znění výsledků. „Až zasedne mimořádná sněmovna, pak teprve uvidíme, co vlastně se bude dít,“ dodala. 

Na otázku, zda jí není divné, že tato věc trvá rok, odpověděla: „A která věc trvá kratší dobu?“ Obecně si pak myslí, že bychom měli tuto i další věci, kauzy a problémy řešit mnohem rychleji, než je řešíme.

Podle jedničky kandidátky KSČM Zdeňka Ondráčka byla jeho strana proti zřízení sněmovní vyšetřovací komise, „protože je to živá kauza a nechtěli suplovat orgány činné v trestním řízení“. Když už byla komise zřízena, tak hledala opatření, která by následně mohla být provedena v legislativní oblasti.

Myslí si také, že hned na začátku bylo selhání policie a inspekce životního prostředí. Podle něj se z počátku neudělaly úkony, které se mají udělat právě během prvních hodin. „Práce na místě činu je strašně důležitá.“ Věří, že komise navrhne systémová opatření a rozdělení kompetencí do budoucnosti. Dodal, že dodnes nejsou zmapovány staré výpusti.

Výběr zastoupených uskupení vychází z průzkumu volebního potenciálu od společností Kantar CZ a Data Collect pro ČT, dále z váhy kandidujících subjektů a jejich dlouhodobé podpory zjištěné ve výzkumech volebních preferencí.

Volební potenciál ukazuje, jaký by mohl být maximální možný zisk politického subjektu, pokud by se k němu přiklonili všichni voliči, kteří ho zvažují. Respondenti mohou uvést více stran, mezi nimiž se teprve rozhodnou.

V průzkumu, který se konal mezi 19. srpnem a 3. zářím, se tazatelé ptali tří tisíc lidí. Statistická chyba je maximálně plus minus 1,9 procenta. Výsledky je třeba vždy vztahovat k termínu sběru dat a chápat je jako aktuální volební potenciál ve volbách do Poslanecké sněmovny. Nejedná se tedy v žádném případě o prognózu výsledků voleb.

Pozvánku do debaty dostali zástupci sedmi stran, hnutí a koalic, které se v průzkumu umístily nejvýše. Zástupci ostatních kandidujících subjektů dostali pozvání do Politického spektra a se všemi lídry kandidátek přináší ČT24 rozhovory v Událostech, komentářích.

Předvolební debata ČT24: Lídři Královéhradeckého kraje (zdroj: ČT24)