Letošní svatováclavská pouť má být bez větších omezení. Z Vatikánu přijede vlivný kardinál Ouellet

Bez zvláštních hygienických opatření, nebo maximálně s oddělenými sektory pro návštěvníky –⁠ tak by měla vypadat letošní svatováclavská pouť do Staré Boleslavi. Podle pražského arcibiskupství by koronavirová krize neměla tradiční akci výrazně ovlivnit. Nejvýznamnějším hostem bude prefekt Kongregace pro biskupy kardinál Marc Ouellet, který bývá označován za „čtvrtého muže Vatikánu“. Mši odslouží na Mariánském náměstí společně s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.

„My zatím počítáme s příznivou epidemiologickou situací a vše plánujeme i letos na 27. a 28. září,“ řekl mluvčí Arcibiskupství pražského Stanislav Zeman.

Připouští však, že v případě zhoršení situace může být program upraven. „Shromáždění nebo pouť rozdělíme na sektory, stejně jako při sobotním žehnání Mariánskému sloupu v Praze,“ dodává Zeman. Úplné zrušení akce podle Zemana vzhledem k jejímu významu pro věřící nepřipadá v úvahu.

Mši odslouží někdejší kandidát na papeže

Z Vatikánu do Česka letos přijede významný host – prefekt Kongregace pro biskupy Marc Ouellet. Šestasedmdesátiletý Kanaďan, kterého média označují jako „čtvrtého nejvyššího muže Vatikánu“, byl v roce 2013 horkým kandidátem na papeže po rezignaci Benedikta XVI.

„My máme velkou radost, že Jeho Eminence kardinál Ouellet pozvání přijal a že odslouží hlavní pondělní mši na Mariánském náměstí,“ říká Zeman. Roli kazatele na mši zaujme olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Ten letos v dubnu vystřídal po deseti letech pražského arcibiskupa Dominika Duku v čele České biskupské konference.

Svatováclavská pouť začne v předvečer státního svátku symbolickým zastavením u sochy svatého Václava na Václavském náměstí v Praze a vyzvednutím relikvií světce ze svatovítské katedrály. Následovat bude jejich převezení do Brandýsa nad Labem a průvod od zámku do Staré Boleslavi.

V pondělí 28. září se pak zájemci kromě mší mohou zúčastnit modlitby za národ a koncertu pro poutníky v nově opravené bazilice Nanebevzetí Panny Marie. Slavnosti zakončí návrat ostatků na Pražský hrad a závěrečná mše v katedrále.