Kritika NKÚ kvůli suchu mi hnula žlučí, říká Brabec. Podle Kuby vláda není ve svých snahách efektivní

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své zprávě kritizuje vládní kroky v boji proti suchu. Většina jich podle kontrolorů zůstává pouze na papíře. Proti tomu se ohrazuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a upozorňuje na tisíce projektů svého resortu. Ministerstvo zemědělství v Událostech, komentářích hájil náměstek Aleš Kendík, který poukazuje na práce v povodí Odry a Moravy. Podle předsedy Strany zelených Petra Štěpánka problémy leží jinde. Po větší pružnosti vlády volá i Martin Kuba (ODS).

Závěry NKÚ jsou podle ministra prokazatelně nepravdivé a podle jeho slov mu hnuly žlučí. „Máme třeba program nových zdrojů pitné vody pro menší obce. Za dva roky jsme jich udělali více než čtyři sta. Máme nový program hospodaření se srážkovou vodou pro obce,“ jmenuje Brabec a zdůrazňuje, že do hospodaření s vodou jdou miliardy korun.

Kontroloři kritizují také nedostatečnou legislativu. Například takzvaný vodní zákon se na vládu dostal až v létě tohoto roku. Podle náměstka ministra zemědělství Aleše Kendíka to bylo hlavně proto, že mu předcházela dlouhá diskuse o kompetencích a dopadech nové legislativy. „Proto, aby následný legislativní proces byl snazší a nemuseli jsme v něm řešit všechny problémy,“ zdůvodňuje náměstek pro sekci vodního hospodářství.

Kendík se také ohrazuje proti tvrzení NKÚ, že propojování vodohospodářských soustav zůstalo pouze na papíře. Důkazem jsou podle něj například letošní rekonstrukce převaděčů vody v povodí Odry a chystané rekonstrukce v povodí Moravy.

Vláda musí být pružnější, tvrdí Kuba

Předseda Strany zelených Petr Štěpánek ale upozorňuje, že problém leží jinde. „Jakýkoliv převaděč vody z jednoho povodí do druhého je jen vytloukání klínu klínem. My naopak potřebujeme jít do zemědělství, zásadním způsobem zmenšit obdělávané plochy, vrátit remízky a mokřady, přestat napřimovat potoky,“ je přesvědčen Štěpánek.

Kendík odmítá, že by se ministerstvo zemědělství bálo zasáhnout. „Nebojíme se, ministr Toman to dokazuje tím, že přišel jako první ministr s tím, že se bude limitovat rozsah obdělávané půdy pro jednu monokulturu,“ připomíná a dodává, že upravování drobných toků se týká zastavěného území obcí.

Události: NKÚ hodnotí boj se suchem (zdroj: ČT24)

Podle Martina Kuby (ODS) by vláda měla reagovat mnohem pružněji a lépe. „Nálezy NKÚ jsou poměrně objektivní. Ukazuje se, že vládě se zdaleka nedaří, co prezentovala. Neefektivita státu v reakcích je poměrně významná. To, co řešíme v oblasti sucha a zadržování vody v krajině, je dlouhodobý výsledek hospodaření v zemědělství,“ věří bývalý ministr průmyslu a obchodu.

S tím nesouhlasí Brabec, který připomíná, že vědci varovali před suchem a povodněmi už před dvaceti lety. „ODS měla dost času, aby bojovala se suchem, ale nedělo se vůbec nic. Reálné kroky jsme v roce 2014 začali dělat až my,“ tvrdí ministr životního prostředí.