Krejčíř usiluje o návrat do Česka. Písemně se zavázal, že se svému vydání nebude nijak bránit

Reportéři ČT: Krejčíř chce domů (zdroj: ČT24)

Je to už 14 let, co Radovan Krejčíř utekl policii přímo během domovní prohlídky v černošické vile. Ani v zahraničí ale na svobodě nezůstal. Dnes je Krejčíř odsouzený za mnoho zločinů, trest si odpykává v Jihoafrické republice a snaží se, aby se mohl vrátit do Česka. Reportérům ČT se podařilo získat i dosud neznámý dokument, ve kterém se uprchlý Krejčíř písemně zavázal, že nebude svému případnému vydání českým úřadům nijak bránit. Kauzou se zabýval Hanuš Hanslík.

V jihoafrickém vězení si Radovan Krejčíř odpykává pětatřicetiletý trest za pokus o vraždu, únos a obchod s drogami. Už loni v březnu jihoafričtí soudci rozhodli, že je vydání do České republiky možné. To samo o sobě ovšem ještě neznamená, že se Krejčíř opravdu vrátí.

Konečné rozhodnutí je totiž na jihoafrickém ministru spravedlnosti. Ten se zatím nevyjádřil, přestože mu lhůta pro verdikt uplynula už loni. Na dotazy Reportérů ČT, kdy rozhodnutí padne, tamní ministerstvo vůbec neodpovědělo.

Jihoafrická média zároveň upozorňují, že věznění Krejčíře už tamní státní finance přišlo na 200 milionů randů, což je v přepočtu přes 300 milionů korun. I to by mohl být argument pro jeho vydání.

V Česku by se Krejčíř mohl dočkat zkrácení trestu

Krejčíře motivují k návratu do Česka dva důvody. Sice by i tady platil jeho vysoký africký trest, ale v tuzemsku by měl šanci na jeho podmíněné zkrácení. Podobně se už v minulosti dostali z vězení třeba čeští pašeráci drog odsouzení k vysokým trestům v Thajsku.

Také by mohl zvrátit rozhodnutí českých soudů. Ty počítají s tím, že by musely jeho české zločiny řešit znovu. „Pokud pominou důvody, pro které byl obžalovaný stíhán jako uprchlý, a byl pravomocně odsouzený, tak má právo požádat, aby bylo konáno hlavní líčení znovu. To znamená, že tento odsuzující rozsudek by byl zrušen a pravděpodobně by tato osoba byla vzata do vazby,“ přiblížila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

V České republice byl Krejčíř pravomocně odsouzen k souhrnnému trestu 15 let vězení, potrestán byl za plánování vraždy celníka, pokus o tunelování miliard ze státního podniku Čepro, padělání peněz, padělání směnek, a to třeba na 60 milionů korun s falešným podpisem expremiéra Stanislava Grosse, a za řadu dalších trestných činů.

  • Česká republika usiluje o Krejčířovo vydání z JAR už od roku 2007, v minulosti vydala několik mezinárodních zatykačů. Krejčíř se přitom v JAR snažil extradiční proces zpomalit žádostí o politický azyl. Tuto žádost ale v roce 2016 stáhl a vydávací řízení tak mohlo pokračovat.
  • Zdroj: ČTK

I když Krejčíř vinu vždy popíral, odposlechy pořízené policií jen několik týdnů před Krejčířovým zatčením a následným útěkem potvrzují, že zločiny plánoval do posledních chvil. Policisté tak například zachytili to, jak s jedním ze svých tehdejších nejdůležitějších spolupracovníků Radkem Zwierzynou plánovali podvody s pohonnými hmotami.

Jenže právě Zwierzyna se začal Krejčíře bát. Když ho zapojil do přípravy vraždy celníka, dostal strach, že Krejčíř nechá zlikvidovat i jeho, a tak se rozhodl promluvit. Zwierzynovi stát v rámci programu na ochranu svědků poskytl novou totožnost a podle dostupných informací i plastickou operaci, která změnila jeho podobu.

Dražba Krejčířovy vily měla vyřešit dluh, v srpnu ji poškodil požár

Krejčířův případ nedávno připomněl požár jeho někdejší černošické vily, která je už dlouho neobývaná. Funguje ovšem jako jakýsi Krejčířův skanzen. I přes zákazy a viditelná upozornění do ní mnoho lidí vniklo. Zloději ji vyrabovali. Příčinu srpnového požáru hasiči neznají. Nevyloučili nedbalost ani úmysl, ovšem důkaz o žhářství nenašli. Příčinou tak může být například nedopalek cigarety od některého z nezvaných hostů.

Vila přitom byla opakovaně a neúspěšně nabízena v exekuční dražbě. Na prodej je kvůli skoro padesátimilionovému dluhu, který v Česku po Krejčířovi zůstal. Peníze dluží firmě ze severní Moravy, kterou podle soudu poškodil. Znalci hodnotu vily před čtyřmi lety odhadli na 97 milionů korun, zájemce se ale nenašel, ani když ji exekutoři loni nabídli za polovinu. Znalci budou muset po požáru spočítat nový odhad.

Manželka Radovana Krejčíře Kateřina, na kterou je vila stále napsaná, se roky snaží zabránit dražbě. Nyní se jí znovu otevře prostor pro námitky. Samotné zahrnutí vily do exekuce už ale zpochybnit nemůže.

Hasiči předběžně spočítali škodu způsobenou ohněm na dvacet milionů. Kromě příčiny požáru se bude hledat odpověď ještě na jednu otázku – zda měli Krejčířovi dům pojištěný. Zatímco vila je plně v moci exekutorů, případné pojistné plnění by šlo Kateřině Krejčířové a exekutoři by ho zabavit nemohli.