Konec bezplatného ubytování může nejvíc ohrozit ukrajinské seniory, upozornily organizace

Události: Důchodci z Ukrajiny v Česku (zdroj: ČT24)

Neziskové organizace varují před dopady změn, které nastanou od září – po ukončení bezplatného ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Nejvíc v ohrožení jsou podle nich ti zranitelní, třeba senioři. Těch je v Česku zhruba 14 tisíc.

V Praze se například o ukrajinského důchodce Volodymyra Astachova postaral syn, který tady žije dlouhodobě. To Tetianu Sobeckou ubytovali bezplatně v hotelu.

„Trochu jsem na začátku pracovala, ale pak jsem už to nedala kvůli věku a zdraví,“ říká seniorka.

I kvůli potížím se zaměstnáním víc než polovina oslovených seniorů z Ukrajiny nezvládne pokrýt neočekávaný výdaj ve výši 2 500 korun. Třetině po uhrazení nákladů na bydlení zbývá pět tisíc měsíčně. Bezplatné ubytování stát od září poskytne jen nově příchozím na tři měsíce. „Oni si neumějí představit, jak by ze svých nějakých zdrojů, které většinou nemají, měli pokrýt své životní náklady,“ popsala datová analytička Andrea Svobodová z Mezinárodní organizace pro migraci.

Zkrácení doby je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nyní logické, protože většina lidí, kteří přišli z Ukrajiny, si našla práci a mají tady nějaké zázemí. „Ale samozřejmě budeme sledovat, aby nepropadali nějací lidé do nouze,“ řekl.

Právě senioři s útěkem před válkou často váhají. Evakuovat se z frontové linie jim pomáhá i kaplan a dobrovolník na východě Ukrajiny Oleg Tkačenko. „Většina lidí, kteří zůstali na frontové linii, nemají kam jet. Tito lidé přišli o bydlení a mnozí z nich nemají ani příbuzné,“ uvedl.

Pro ně chce i s pomocí české sbírky postavit mobilní evakuační městečko. Tam si chvíli odpočinou, než se vydají na cestu za novým domovem.