Kdo byl v Rakousku či Chorvatsku více než den a není očkován, musí nově po návratu do izolace

Kdo není očkován proti covidu-19 nebo nemoc v posledních měsících neprodělal a strávil déle než den v Rakousku, musí od pondělí po návratu do Česka nejméně na pět dní do karantény. Totéž s půldenním limitem nově platí o Chorvatsku a Irsku. Všechny tři země se v nové verzi cestovatelského semaforu přesunuly do kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy koronavirem. Ze sousedních zemí je již déle považováno za vysoce rizikové i Německo. Slovensko a Polsko jsou na tom lépe, karanténa po návratu není potřeba.

Přeřazení Rakouska a Chorvatska mezi červené země oznámilo ministerstvo zdravotnictví v pátek, účinné je jeho rozhodnutí od pondělí. Znamená to, že kdo není proti covidu-19 plně očkován – přičemž je potřeba, aby od poslední dávky uplynuly nejméně dva týdny – ani nemoc v posledních 180 dnech neměl, musí po příjezdu zůstat v samoizolaci a nejdříve pátý den po příjezdu jít na PCR test. Karanténa pak ještě pokračuje až do vyhodnocení testu.

Kdo přijíždí veřejnou dopravou, musí navíc podstoupit ještě jeden test již před příjezdem do Česka. V tom případě ale stačí antigenní test. Dopravci mají povinnost zkontrolovat, zda cestující mají test a vyplnili příjezdový formulář, a cestující, kteří tak neučinili, nepřepravit.

Povinnost se sice vztahuje na neočkované, respektive lidi, kteří covid-19 v posledních měsících neprodělali, má však výjimky. V prvé řadě se netýká nikoho, kdo byl v zemi s vysokým rizikem nákazy koronavirem méně než dvanáct hodin, v případě Rakouska 24 hodin. Karanténa tedy nehrozí například lidem, kteří vyjedou přes hranice na nákup nebo na výletě na Šumavě nakrátko vstoupí do Rakouska. Karanténa nehrozí ani po tranzitu vysoce rizikovou zemí.

Výjimku mají také děti do šesti let, nezletilé osoby s poruchou intelektu nebo poruchou autistického spektra. Povinnosti, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví svým ochranným opatřením, neplatí ani pro přeshraniční pracovníky, žáky a studenty a některé další skupiny. 

Mapa Evropy, která vychází z počtu nakažených vzhledem k množství obyvatel, po prázdninách začala významně červenat. Karanténu vyžadují české úřady po návratu z většiny zemí. Mezi státy s nízkou mírou rizika zůstaly v Evropě už jenom Polsko, Maďarsko a Vatikán. Za středně rizikové považují úřady Slovensko, Andorru, Lucembursko, Itálii, San Marino, Maltu Dánsko, Švédsko, Finsko, Lotyšsko, Rumunsko a také Kanárské ostrovy (nikoli však zbytek Španělska) a Madeiru (nikoli zbytek Portugalska). Při návratu ze zemí s nízkým a středním rizikem nákazy je potřeba vyplnit příjezdový formulář a neočkovaní musí po příjezdu na test, nemusí však do karantény.