Kauzu kalendáře s nacistickou tematikou musí žalobce podruhé došetřit. Soud případ vrátil

Případ prodeje propagačních předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko musí došetřit státní zástupce. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 5. Poprvé vrátil obžalobu k došetření už letos v březnu, žalobce ji pak znovu podal v září. Obvinění čelí nakladatelství a jeho ředitel Emerich Drtina kvůli prodeji kalendáře s fotografiemi čelných osobností třetí říše a dalších předmětů.

„Trestní věc proti obviněným Emerichu Drtinovi a společnosti Naše vojsko – knižní distribuce s.r.o. byla vrácena státnímu zástupci k došetření,“ uvedla na dotaz ČT mluvčí soudu Jana Humeni s tím, že písemné usnesení ještě není k dispozici.

Případ souvisí s loňským zásahem v nakladatelství, při němž policisté z obchodu na Praze 5 odvezli kalendáře a hrnky s portréty nacistů. Vydavatel se v médiích hájil tím, že nešlo o propagaci nacismu, ale o byznys.

Policie loni Drtinu a Naše vojsko obvinila z toho, že spáchali trestné činy založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a výtržnictví. Za to by řediteli mohl hrozit až desetiletý trest vězení.

Kvůli kalendáři podalo trestní oznámení na nakladatelství a jeho majitele několik organizací, například Federace židovských obcí. Kritizovali ho i izraelský a německý velvyslanec v Česku. Ministerstvo vnitra vypovědělo společnosti smlouvu o nájmu pro sklad, pražský magistrát už v dubnu vypověděl smlouvu prodejně na Andělu.

Policie už dřív prošetřovala nakladatelství kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ v létě 2018 ale uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. Policisté podle tehdejšího vyjádření mluvčího Jana Daňka neprokázali, „že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti“.

Šíření toxikomanie

Drtina i Naše vojsko také čelili obžalobě ze šíření toxikomanie kvůli distribuci knihy Recepty z konopí. Ředitel už za vydání publikace dostal pravomocný podmíněný trest. Podle žalobce ale poté s distribucí knihy nepřestal a případem se tak znovu zabýval soud.

Drtinovi tentokrát udělil roční podmíněný trest a čtyřletý zákaz působit ve statutárních orgánech vydavatelství. Odvolací soud pak letos v červenci zrušil jen část verdiktu týkající se zákazu a roční podmíněný trest potvrdil. Nakladatelství udělil prvoinstanční soud peněžitý trest sto tisíc korun a povinnost uveřejnit rozsudek. Protože se neodvolalo, je rozhodnutí pravomocné.