Ještě nenastala doba na mírové rozhovory s Ruskem, shodují se Šedivý, Kolář a Landovský

Velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský, bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář a bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý v debatě o schůzce lídrů NATO (zdroj: ČT24)

Rusové nyní nemají zájem začít jednat o míru na Ukrajině, protože nejsou vyčerpaní, míní bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý a bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář. Podle velvyslance ČR při NATO Jakuba Landovského je nutné neustále Ukrajinu podporovat jak politicky, tak materiálně, aby se Rusko dostalo do pozice, kdy bude k jednání přinuceno. Tématem Událostí, komentářů byl i mírový summit ve Švýcarsku, který bude 15. a 16. června. Zúčastní se ho i český prezident Petr Pavel.

Cílem summitu je vypracovat mírový plán, který by byl posléze představen Rusku, které však do Švýcarska pozváno nebylo. Landovský si myslí, že aby vedlo jednání k úspěchu, měly by se jej účastnit obě strany. Ohledně srovnání diskusí o míru v Česku s těmi za hranicemi sdělil, že je rád za každou debatu, která, stejně jako předchozí, ukazuje nějakou základní míru shody na prioritě bezpečnosti do budoucna.

„A současný stav rozhodne, zda se ty proklamace přetaví ve skutečný finanční dlouhodobý závazek podpory, protože pocit není názor a názor není čin,“ upozornil český velvyslanec při NATO. Řekl také, že nepotřebuje pomoc pouze Ukrajina, ale celý světový řád, protože kredibilita Západu je v sázce.

„To, co se odehraje v Ženevě, je skutečně bez agresora,“ podotkl Kolář. Uvedl, že Rusko teď nemá zájem jednat o míru, protože se mu daří na frontě přecházet do ofenzivy. A aby se jednalo o míru, musí být buď jedna strana poražena, anebo obě dvě strany vyčerpány natolik, aby o mírový dialog stály.

„Naším úkolem je pomocí Ukrajině přimět Rusko, aby bylo vyčerpáno a chtělo jednat o míru, a to se snad časem povede. Doufám, že ruská ofenziva nebude tak úspěšná, aby Rusko mělo větší apetit a chuť ještě dál válčit. Neumím si představit, že by obrovskou Ukrajinu obsadilo celou. I kdyby došlo do Kyjeva, tak to vůbec neznamená, že vyhrálo, protože gerilová válka na Ukrajině, to by bylo pro Rusko velmi vyčerpávající,“ řekl Kolář. Je přesvědčený o tom, že nenastala doba, aby se mohly vést mírové rozhovory.

Vojenské možnosti Ruska

Ani podle Šedivého nemá Rusko důvod jít k jednacímu stolu a hovořit o míru. „Rusové jsou dneska v situaci, mimochodem jsme to zavinili ale i my, že mají určitou převahu nejenom v počtu vojáků, které posílají na frontu, ale i v počtu techniky a munice a dalšího vojenského materiálu. Takže pokud proběhne konference, která by měla možná stanovit nějaké budoucí podmínky míru, tak Rusové na to stoprocentně nepřistoupí. Nemají důvod na to přistupovat,“ poznamenal.

Pokud se podle generála ve výslužbě nepodaří dodat Ukrajině potřebnou dávku zbraní a munice co nejdříve, aby zastavila postup Rusů, pravděpodobně veškeré návrhy z konference budou irelevantní, protože nebude druhá strana, která je musí akceptovat.

Souhlasí s tím, že rozhodne to, co se bude odehrávat na frontě. „A pokud se vytvoří minimálně rovnovážný stav, pak se může debatovat o míru nebo nějakém příměří, které by se mohlo přetransformovat do míru. V současné době taková situace není,“ konstatoval.

„V Moskvě je takové nové přísloví, které říká, že vítězství ve válce na Ukrajině je trochu něco jako komunismus, nikdo v něj úplně nevěří, ale dá se jím odůvodnit úplně cokoliv,“ doplnil Landovský. Potvrzuje to podle něj slova Koláře i Šedivého o tom, že v nějakou totální porážku nikdo nevěří, ale v rámci válečné situace ruská společnost našla v sobě určité schopnosti, které by bez ní třeba nebyly.

„Ne každá společnost vzkvétá jen v době míru, takže dávejme si pozor. Hledejme na Západě politické i finanční zdroje, abychom mohli tu situaci vyrovnat. Pak může dojít k nějakému serióznímu jednání,“ apeloval Landovský.