Je obrovská propast mezi vnímáním epidemie u lidí do 35 let a u starších. Mladí nechtějí ztrácet svobodu a brání se restrikcím, říká Prymula

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Bylo jednoznačně nutné šlápnout na brzdu a představit taková opatření, která zpomalí prudký nárůst počtu případů covidu-19 v Česku. Současný explozivní růst by mohl za čtrnáct dnů způsobit velké problémy z hlediska kapacity (zdravotního) systému. V Interview ČT24 to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Ministři zdravotnictví a školství ve čtvrtek odpoledne představili nová vládní opatření proti šíření koronaviru. Zpřísněná pravidla se dotknou prakticky všech kulturních událostí, sportu, školství nebo provozu restaurací.

„Když se podíváme na data, která byla k dispozici v uplynulých týdnech, tak se zdálo, že se daří zastavit ten poměrně rychlý nárůst, který tady byl na počátku měsíce září. Ale teď, když se podíváme na poslední týden, tak tady dva dny je skutečně explozivní nárůst a ani ta dnešní data neimplikují, že by to mělo být lepší,“ uvedl ve čtvrtek Prymula v Interview ČT24.

Hranice systému

„Když se tato data dají do modelu, ukazují situaci, kdy za čtrnáct dnů už bychom mohli být ve velkých problémech z hlediska kapacity systému. To znamená, že bylo jednoznačně nutné šlápnout na brzdu a představit opatření, která ten prudký nárůst zpomalí,“ doplnil ministr. 

„Opakovaně jsme publikovali, jaké máme rezervní kapacity, tak ty se pohybují někde na šesti tisících lůžek, my v tuto chvíli máme vyčerpanou kapacitu zhruba 1700, ale ten nárůst je velmi rychlý, to znamená, že po nějakých čtrnácti dnech se budeme dostávat už na hodnoty, které budou skutečně v té horní části této kapacity,“ upřesnil.

V současnosti už některé nemocnice musí omezovat běžnou péči. „Když se podíváme regionálně, tak největší zátěž je Praha, Brno, Vysočina a další kraje, které se pohybují na narůstající kapacitě, třeba Pardubicko, Hradecko, tady je v poslední době nárůst,“ uvedl Prymula. 

Prymula kritizuje autority, které závažnost nemoci zlehčují

Situace se podle ministra do jisté míry vymkla kontrole. „Proto ta opatření musí být takováto,“ uvedl.

Za současný vývoj podle něj mohou lidé, kteří nedodržují opatření, ale také autority, které závažnost covidu-19 zlehčovaly. „Musím říci, že asi největší dopad měly ty různé autority, které tady přesvědčovaly, že to onemocnění vůbec není nebezpečné a že se nás moc netýká, že s ním máme žít a nevšímat si ho,“ kritizuje Prymula.

Připustil, že odpovědní jsou i politici, kteří v létě situaci podcenili. „Každý má nějaký díl viny a každopádně během prázdnin došlo k podcenění vývoje té epidemie,“ shrnul ministr. 

Podle Prymuly existuje také generační rozdíl ve vnímání závažnosti pandemie. „Viděl jsem nějaké sociologické studie, které říkají, že tady je obrovská propast mezi lidmi do 35 let a nad 35 let. Ti starší tomu poměrně věří a někdy jsou až příliš vyděšení. Mladá populace tomu za A moc nevěří a za B to nepovažuje za příliš důležitou věc. To, že ztrácí nějakou svobodu, v uvozovkách, nemohou chodit na různé akce, tak to berou velmi úkorně a nechtějí ta opatření realizovat,“ tvrdí.

Nová opatření

„Od pondělí příštího týdne dojde k zavření prakticky všech kulturních událostí, divadel, kin, tak, abychom volnočasové aktivity omezili na 14 dnů,“ uvedl Prymula ve čtvrtek odpoledne na tiskové konferenci.

Omezení se dotkne i zoologických zahrad. Uzavřou se vnitřní sportoviště. Lidé tak budou moci sportovat pouze venku do maximálního počtu 20 osob. Zpřísněná opatření se budou týkat i obchodních center a restaurací. Na 14 dní chce ministr zdravotnictví zakázat i návštěvy v domovech pro seniory.

Restaurace budou nově zavírat už ve 20:00. U stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé, v jídelnách v obchodních centrech jen dva.

Vláda se také dohodla, že v obchodních centrech budou muset podniky, kde se jí, vypnout wi-fi. Omezení pro restaurace prakticky ruší večerní provoz, polední přitom podle Asociace hotelů a restaurací není velký. Restrikce chápou, ale žádají kompenzace.

Nová opatření se týkají i školství. Na středních a vysokých školách od pondělí nařizuje vláda distanční výuku. Na druhém stupni základních škol se bude vždy učit polovina dětí distančně a polovina prezenčně – po týdnu se budou tyto skupiny střídat. Beze změn zůstane výuka na prvních stupních základního vzdělávání.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) také oznámil, že 26. a 27. října vyhlašuje dny volna. Provoz mateřských škol a školních družin zůstává nezměněn.