Je divné, že Středulu nikdo na nezaplacené příspěvky neupozornil, míní Havel. Asi se to k němu nedostalo, říká Štěch

Události, komentáře: Debata o odstoupení Josefa Středuly z pozice šéfa odborů (zdroj: ČT24)

Odborová centrála zažívá neklidné dny, Josef Středula už není jejím předsedou. Podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka se však nejedná o zásadní problém. Pozitivní na celé věci je, že vnitřní předpisy odborů platí pro každého, míní. Poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09) poznamenal, že je divné, že Středula na nezaplacené příspěvky nebyl upozorněn. Z toho se podle něj může zdát, zda se tím nechystala půda na obměnu odborového předáka. Dle bývalého šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha (SOCDEM) upozornění zřejmě přišlo. „Asi se to nedostalo úplně k panu Středulovi,“ myslí si. Hosty pořadu Události, komentáře byli také předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Stalo se něco, co se může stát komukoliv, konstatoval Ďurčo. „Samozřejmě, že to není příjemné, ale pevně věřím, že se to podaří co nejdříve vyřešit. Chtěl bych říci, že to neohrozí žádný sociální dialog, ani případnou tripartitu či jednání se sociálními partnery,“ podotkl. Doufá, že záležitost skončí mimořádným sjezdem odborů na konci března.

„Není to zas tak velký problém pro konfederaci, že je bez předsedy,“ míní Pomajbík. Pondělní den podle něj ukázal jednu dobrou věc, tedy to, že vnitřní předpisy odborů platí pro každého. „Žádná škodolibost ani záměr od nikoho v tom není. Bylo to prostě tak, jak říká Josef Středula, že svou vlastní vinou nezaplatil příspěvky včas,“ míní.

Pro Svaz průmyslu a dopravy ČR je dle jeho prezidenta Rafaje důležitá informace, že do 25. března zastupují konfederaci dva její místopředsedové. „V tuto chvíli je důležité, aby dále pracovaly pracovní skupiny. V první řadě je to nepříjemná záležitost lidsky, věřím, že se rychle přes ty tři týdny přeneseme,“ okomentoval.

Matěj Ondřej Havel na sociální síti X napsal, že to vypadá, že „Středula bude muset jít v 56 letech poprvé do zaměstnání“. „Cílil jsem trochu na okolnost politických ambicí pana Středuly, kandidoval v prezidentské volbě a tak,“ vysvětloval svůj příspěvek. Středula podle něj rozhodně nebyl apolitickým předsedou odborů. Havel také poznamenal, že je divné, že Středulu nikdo neupozornil na to, že příspěvky zapomněl zaplatit. Z toho se podle něj může zdát, zda se tím nechystala půda na obměnu odborového předáka.

Odbory měly dle Štěcha vždy velmi přísná pravidla. Upozornění na nezaplacení příspěvků podle něj zřejmě nějakým způsobem proběhlo. „Ale asi se to nedostalo úplně k panu Středulovi. On to potom zaplatil, ale už bylo pozdě,“ podotkl. Štěch nerozumí tomu, proč by mělo vadit, že chce odborář něco prosazovat pro své členy pomocí politických prostředků. „Ale nevadí, že v čele Hospodářské komory stojí člen ODS. (...) To je skrytý útok na odbory,“ prohlásil.