Hygienici uplatňují přísnější měřítka kvůli britské variantě. Mohla by být déle infekční, tvrdí studie

Události: Britská mutace koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku už v pozitivních vzorcích převládla britská varianta koronaviru. Ukazují to výsledky z laboratoří, které disponují metodou pro odhalování různých mutací. Nová realita částečně mění i trasování. K vyhodnocování rizikovosti kontaktů musejí hygienici mnohdy uplatňovat přísnější měřítka. Varianta je o 40 až 70 procent nakažlivější. Nové studie navíc varují, že by mohla být i déle infekční.

Epidemiologové považují dobře nasazené respirátory za spolehlivou ochranu i proti nakažlivější variantě. Velmi krátký rizikový kontakt stačí pro nařízení karantény jedince. Mezi hygieniky, kteří trasují pozitivní případy britské mutace, je i Eva Beranová. Lidem o tom, že jim byla mutace potvrzena, většinou neříká.

Královéhradečtí hygienici z dat předpokládají, že nakažlivější variantu mají tři ze čtyř lidí, se kterými mluví, a to aniž by to potvrdily testy. Přísněji nyní posuzují třeba dobu kontaktu, dříve považovali za riziko patnáct minut, to už neplatí.

„Když půjdu bez roušky do úzkého prostoru po někom, kdo tam třeba kýchl a měl britskou mutaci, tak se můžu nakazit,“ uvedla Beranová.

Doba izolace, kterou hygienička nařizuje, by podle některých vědců nemusela stačit. Studie ze Spojených států upozorňuje na to, že by britská verze mohla být infekční déle – až třináct dní. Člověk s původní variantou virus vylučuje osm dní.

Úřady o prodloužení doby izolace neuvažují

„To také konečně vysvětluje, proč se britská varianta rychleji množí. Osm proti třinácti, to je třetina a poměrně významné číslo,“ říká virolog Ivan Hirsch. Výzkum zatím porovnal sedm vzorků a neprošel oponenturou. Podle Hirsche ho ale publikoval renomovaný tým.

Tuzemské úřady zatím o prodloužení doby izolace ani karantény neuvažují. „Jsou takové studie. Zatím to ale není většinový názor, řešíme to s infektology i epidemiology. Zatím ke změně nechceme nebo nebudeme přistupovat,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Podle dat chytré karantény nyní hygienici trasují tři čtvrtiny lidí s pozitivním testem do 24 hodin. Za stejnou dobu zvládnou obvolat 93 procent rizikových kontaktů. Variant koronavirové nákazy je ale víc, některé z nich zhoršují také průběh nemoci. Verzí koronaviru vědci už popsali skoro čtyři tisíce, mezi nimi je brazilská, indonéská, jihoafrická nebo i česká mutace. Nové stále vznikají.

Varianty viru je nutné plošně sledovat, tvrdí experti

„Když se koronavirus dostane do buňky, tak ji doslova nutí vyrábět viry. Jenže občas se to nepovede úplně dokonale a genetická informace se může trochu lišit. A trochu jiné proto můžou být i vlastnosti viru. Třeba se rychleji šíří nebo se umí vyhnout protilátkám,“ tvrdí Jan Pačes z Oddělení genomiky a bioinformatiky Akademie věd.

Viry se i dále vyvíjejí. Například britská varianta může získat další vlastnosti, třeba schopnost vyhnout se protilátkám. „My jsme osekvenovali pár jedinců a vidíme mutace, které zatím nejsou popsány, tudíž to nasvědčuje tomu, že opravdu spektrum mutací v rámci České republiky je velké,“ popisuje jednatel společnosti GeneSpector Michal Pohludka.

To může znamenat problém. Česko totiž nemá dost dat o všech variantách, a to nejen o té britské. Podle vědců hrozí, že v tuzemsku může vzniknout a převládnout mutace, proti které by očkování bylo méně účinné. Podle expertů je teď nutné začít varianty viru plošně sledovat. Opatření mohou být díky tomu přesnější a účinnější. Změnit by se mohla i očkovací strategie. Využívat by se měla hlavně vakcína, která funguje nejlépe proti převažující mutaci.