Hnutí ANO ve volebním modelu Kantaru zvyšuje náskok, pokles podpory je patrný hlavně u ODS

Listopadový volební model agentury Kantar potvrzuje převahu hnutí ANO, které na prvním místě ještě posílilo, zatímco ODS si na druhém místě pohoršila. Rozdíl mezi nimi přesahuje dvacet procentních bodů. Podle výzkumu se na propadu ODS v listopadu podepsalo schvalování konsolidačního balíčku či stávky. Tyto události se navíc zřejmě projevují na nízkém výsledku spokojenosti s politickou situací. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.

V listopadu by ANO dosáhlo na 34,5 procenta. Podle modelu je to o dva procentní body více než před měsícem. Druhá ODS by měla 12,5 procenta, tedy o tři procentní body méně než v říjnu. Tehdejší nárůst tak byl zřejmě jen výkyvem.

„Za poklesem přízně ODS stojí konkrétní události, které se za poslední měsíc odehrály, respondenti spontánně zmiňovali schvalování konsolidačního balíčku související s nepopulárními opatřeními, velký schodek rozpočtu nebo situace ve školství, zdravotnictví, což také souvisí se stávkou,“ uvádí autoři průzkumu.

Třetí by byli Piráti s 11,5 procenta, meziměsíčně o procentní bod více. Čtvrté je v modelu hnutí SPD, které si mírně pohoršilo na deset procent. Beze změny by bylo hnutí STAN se sedmi procenty. Na pět procent se tentokrát v modelu vyšvihla TOP 09. Ostatní politické subjekty jsou podle listopadového průzkumu pod hranicí, která určuje, kdo se dostane do Poslanecké sněmovny. SOCDEM by získala 3,5 procenta, Zelení tři procenta, komunisté i Přísaha 2,5 procenta a na dvou procentech by byli lidovci, Trikolora i Svobodní.

Na mandáty by nynější pětikoalice většinu nesestavila ani při zohlednění SPOLU

Na základě zjištěných preferencí za poslední tři měsíce provedli autoři průzkumu modelování počtu mandátů, které by politické subjekty získaly, pokud by se volby do sněmovny konaly v době sběru dat. Hnutí ANO by mělo 93 mandátů, ODS 34, Piráti a SPD shodně 23, STAN by obsadil sedmnáct míst a TOP 09 by dosáhla na deset mandátů. Současná vládní pětikoalice by tedy získala by pouze 84 mandátů.

„Výsledný zisk do značné míry závisí na tom, které strany a hnutí by se dostaly do sněmovny. Zejména u KDU-ČSL a TOP 09, pokud by kandidovaly samostatně, hrozí, že by se do dolní komory nedostaly a nepřispěly by tak žádným mandátem,“ upozorňují tvůrci průzkumu.

Volební model – hypoteticky, s koalicí
Zdroj: Kantar CZ/13. 11. až 1. 12. 2023, tech. CATI a CAWI, 1022 resp., stat. chyba ±1,0 až ±3,6 p. b.

Ostatně za situace, že by se voleb v době sběru dat zúčastnila koalice SPOLU (složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) tak jako v roce 2021, ovšem už ne koalice Pirátů a STAN, by hnutí ANO získalo prvenství s 34,5 procenta, zatímco koalice SPOLU by měla 18,5 procenta. Za nimi by byli Piráti s dvanácti procenty, pak SPD s deseti procenty a STAN se sedmi procenty.

Porovnání s reálnými výsledky voleb z roku 2021 ukazuje, že ANO by nyní podle tohoto průzkumu dosáhlo zisku lepšího o sedm procentních bodů, zatímco koalice SPOLU by za svým tehdejším výsledkem zaostala o 9,5 procentního bodu.

Přepočet na mandáty by v případě účasti koalice SPOLU dopadl tak, že ANO by získalo 91 mandátů, SPOLU by mělo padesát křesel, Piráti by získali dvaadvacet mandátů, SPD by měla jednadvacet poslanců a STAN šestnáct mandátů. Nynější vládní koalice by tedy dosáhla na 88 míst v Poslanecké sněmovně.

Přepočet na mandáty – hypoteticky, s koalicí
Zdroj: Kantar CZ

Průzkum Kantaru zjišťuje také spokojenost s politickou situací a trend v letošním roce je spíš sestupný. I když říjnové dotazování, které přineslo podíl 22 procent kladně hodnotících, naznačilo stabilizaci, listopadový průzkum přináší další pokles – s politickou situací je spokojeno šestnáct procent obyvatel. Takhle nízké hodnocení ukázal průzkum naposledy začátkem roku 2021 v souvislosti s koronavirovou epidemií.

Vývoj hodnocení politické situace
Zdroj: Kantar CZ/13. 11. až 1. 12. 2023, tech. CATI a CAWI, 1029 resp., stat. chyba ±1,0 až ±3,6 p. b.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 88. vlna průzkumu Trendy Česka

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 13. 11. až 1. 12. 2023 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 1029 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicí vstoupilo 1022 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.