Hamáček: S Babišem si netykáme ani nestavíme dvojdomek. Ale věříme si

Hamáček (ČSSD): Vztahy s Andrejem Babišem mám korektní (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD Jan Hamáček svému budoucímu premiérovi věří. Ačkoliv má část sociálních demokratů s hnutím ANO špatné zkušenosti, současné vztahy jsou podle Hamáčka korektní a dané sliby platí. Podle něj je vznikající menšinová vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů nejlepší možné řešení současné politické situace. Řekl to na otázku Světlany Witowské v pořadu Interview ČT24.

O tom, kdo zasedne ve vznikající menšinové vládě hnutí ANO a sociální demokracie s podporou komunistů, stále není jasno. V posledních dnech odmítá složení vlády komentovat nově designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman. Ten už dříve kritizoval kandidáta sociálních demokratů na post ministra zahraničí europoslance Miroslava Poche.

Teď se k mlčení přidal i předseda ČSSD Jan Hamáček. „V úterý jsme mluvili s prezidentem v přátelské, otevřené debatě i o kandidátech na ministry. Byla to ale debata mezi čtyřma očima a nebyla určena pro veřejnost,“ řekl o den později Hamáček.

„Tím, kdo nominuje ministry, je předseda vlády. S Babišem jsme se dohodli, že si kandidáty nebudeme vzájemně kádrovat, a ta dohoda platí,“ doplnil Hamáček na otázku, zda věří, že nyní designovaný premiér kritizovaného nominanta ČSSD nakonec do vlády zahrne.

Současné vztahy ANO a ČSSD jsou korektní

Hamáček je přesvědčen, že vztahy ANO a ČSSD jsou korektní i přesto, že někteří sociálnědemokratičtí senátoři v minulosti kritizovali Babiše coby nedůvěryhodného spojence. „Netykáme si, a to, že spolu jednáme o vládě, neznamená, že bychom si spolu postavili dvojdomek. Ale jednáme spolu a důvěra tam je. Nejvíce odpovídá popisu našich vztahů slovo korektní.  Vybudovali jsme si základní důvěru a co jsme dohodli, to vždy platilo,“ zdůraznil šéf ČSSD. Zkušenost s Babišem má prý korektní už z doby, kdy byl šéf hnutí ANO ministrem financí a Hamáček předsedou sněmovny.

Podle něj nehrozí, že takzvaná hlasovací koalice ANO s komunisty a SPD převálcuje vládní dohody. „Kdybych měl obavy, že nás Babiš hodí přes palubu, tak s ním do vlády nejdu. Strávili jsme vyjednáváním a ústupky hodně času. Nepochopil bych, kdyby to za dva týdny zahodil a vrátil se ke koalici s SPD,“ tvrdí Hamáček.

ANO dohody dodrží, věří Hamáček

Případné spory v koalici hodlá řešit intenzivní komunikací. A věří také takzvaným pojistkám, které si sociální demokracie prosadila. „V koaliční smlouvě jich je celá řada. Kromě dohadovacího řízení jsou tam i oblasti, jejichž zákony budou moci být předkládány pouze v koaliční shodě. A pokud ministři ČSSD odejdou z vlády, do týdne má předseda vlády podat demisi,“ zdůraznil. Porušení těchto dohod by podle něj hnutí ANO spočítali přímo voliči.

Jako další záruku považuje to, že se sám stane ministrem vnitra. „Od začátku jsme říkali, že trestně stíhaný premiér je pro nás zásadní problém. A měli jsme buď možnost jednání o vládě ukončit, anebo dostat záruky, že ti, kteří kauzu Čapí hnízdo vyšetřují, budou moci dál pracovat bez jakéhokoliv pocitu nátlaku či diskomfortu,“ dodal s tím, že ani dnes nemá radost z toho, že vládu podpoří komunisté. „Ale lepší alternativa tu není. Středopravicové strany si kladly podmínky, které odmítlo hnutí ANO splnit. Tohle je pořád lepší než koalice s SPD.“

Vznikající koalice i její podpůrná část se shodují na tom, že se církevní restituce mají zdanit. Přestože hrozí, že takový zákon smete Ústavní soud. „Máme analýzy, že vyplacené částky neodpovídají cenám v jiných restitučních případech a že cena byla nadsazena. To musíme zohlednit. Slíbili jsme voličům, že to budeme řešit, a nejsme tu od toho, abychom předvídali rozhodnutí Ústavního soudu,“ dodal Hamáček.