Končí šéf pražské policie, který se zastával vyšetřovatele Čapího hnízda

Miloš Trojánek končí ve funkci ředitele pražské policie, vystřídat ho má šéf jihočeských policistů Luděk Procházka. Informaci přinesly servery Neovlivní.cz a Aktuálně.cz., druhému zmíněnému ji potvrdil i ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO). Trojánek, který se v minulosti zastával vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo, podle něj odchází na vlastní žádost.

  • Podle reportéra ČT Jiřího Hynka začínají prosakovat také informace o tom, že by měl ve své funkci skončit policejní prezident Tomáš Tuhý. Zamířit by měl do Bratislavy na post, který se letos uvolnil po Petru Lessym. Mezi policisty už se prý spekuluje také o novém policejním prezidentovi: padá jméno šéfa pardubické policie Jana Švejdara, který už ve vedení policie působil. Podle Jiřího Hynka se ale objevují také další jména včetně bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty.

„Policejní prezident mě informoval pouze o tom, že na vlastní žádost končí,“ cituje Aktuálně ministra Metnara. Nahradit ho má šéf jihočeské policie Procházka, který pražské kriminalisty řídil už v minulosti. Sám Trojánek by se pak měl vrátit do rodné Jihlavy a zaujmout pozici šéfa krajského ředitelství na Vysočině.

Trojánek požádal policejního prezidenta Tomáše Tuhého o přeložení v minulých dnech, volné místo krajského ředitele na Vysočině by mohlo být obsazeno už k 1. červnu. Tuhý se chce nejprve setkat se zástupci vedení policie v Praze a na Vysočině, odkud Trojánek pochází. „Setkání se uskuteční v příštím týdnu, krátce po mém návratu ze zahraniční služební cesty,“ dodal Tuhý.

Navzdory tomu, že policie výroky politiků běžně nekomentuje, Trojánek během svého působení v čele pražských policistů opakovaně veřejně hájil vyšetřovatele Pavla Nevtípila, který stávajícího premiéra Andreje Babiše (ANO) ještě coby ministra financí obvinil z dotačního podvodu při budování luxusní středočeské farmy Čapí hnízdo.

Opakovaná obhajoba Babišova vyšetřovatele

Babiš obvinění označil za účelové a během jednání sněmovny o svém opětovném vydání k trestnímu stíhání prohlásil, že je možné si v Česku takové stíhání objednat – a již dříve se nechal slyšet, že Nevtípil pracuje na policejní objednávku. To ale Trojánek odmítl.

„Patří mezi nejzkušenější pracovníky a vyšetřovatele odboru hospodářské kriminality na krajském ředitelství hlavního města Prahy, já si jeho práce nesmírně vážím a má moji plnou důvěru,“ konstatoval loni v srpnu. Politické zásahy do případu vyloučil.

Současně odmítl spekulace o tom, že policie postupovala nezákonně. „Pražská policie byla a je apolitická a řídí se výhradně zákony této země. V případě vyšetřování samotné kauzy Čapí hnízdo kriminalisté pracují v souladu s trestním řádem a pod dozorem Městského státního zastupitelství v Praze,“ uvedl tehdy.