Fiala jednal s jihokorejským premiérem o jádru, železnici či Ukrajině

Společný brífink českého premiéra Fialy (ODS) a jeho jihokorejského protějšku Han Tok-sua (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) přivítal v úterý ve Strakově akademii předsedu jihokorejské vlády Han Tok-sua. Jednali spolu o spolupráci v jaderné energetice, akademické oblasti či železniční dopravě. Hovořili také o situaci na Ukrajině a možnostech společné pomoci zemi, která čelí ruské invazi. Probírali také vývoj na Korejském poloostrově a případnou denuklearizaci KLDR.

V úvodu brífinku Fiala mimo jiné řekl, že obě země k sobě mají velmi blízko a že vidí potenciál pro další spolupráci. Jižní Koreu považuje za špičku například v oblasti robotiky nebo umělé inteligence, kde vidí prostor pro prohloubení spolupráce obou zemí. Vítá zájem tamních firem o budování rychlostních železničních tratí v Česku či výstavbu továrny na baterie do elektroaut. Tento projekt vnímá jako přínos pro automobilový průmysl.

„I v souvislosti se zahájením těžby lithia na Cínovci by nám to umožnilo vybudovat celý řetězec od těžby tohoto nerostu až po výrobu elektrických aut,“ poznamenal Fiala. „Podpořili jsme vytvoření česko-korejské pracovní skupiny, která by se zaměřila na efektivní transfer technologií, vzájemné sdílení zkušeností,“ doplnil k otázce výstavby vysokorychlostní železnice v tuzemsku.

Han Tok-su po jednání s Fialou konstatoval, že obě země vyjádřily vážné znepokojení nad pokračujícími severokorejskými provokacemi. „Je potřeba rázné reakce ze strany mezinárodního společenství,“ uvedl. Země se shodují také na nutnosti úplné denuklearizace KLDR.

Předsedové vlád se zabývali i trvající ruskou vojenskou invazí na Ukrajině. „Vyjádřili jsme znepokojení nad prodlužováním této války a zhoršováním humanitární situace. Dohodli jsme se, že se aktivně zapojíme do úsilí mezinárodního společenství k ukončení konfliktu, nastolení míru a poválečné obnovy,“ doplnil jihokorejský premiér.

Dostavba Dukovan

Jihokorejská společnost KHNP zároveň patří mezi uchazeče o stavbu nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. O stavbu se ucházejí také francouzská společnost EDF a severoamerický Westinghouse. Firma ČEZ, jejímž většinovým majitelem je stát, vyzvala na jaře všechny tři uchazeče k podání finálních nabídek do poloviny září.

Nabídky jednotlivých firem se zájmem o dostavbu Dukovan se podle českého premiéra nyní aktualizují. Fiala věří, že budou konkretizovány a vylepšeny z různých hledisek.  

Jižní Korea patří k největším neevropským obchodním partnerům Česka, zaujímá třetí místo po Číně a Spojených státech. Příležitosti pro české firmy nabízí zejména v informačních, telekomunikačních a digitálních technologiích.

Han Tok-su na brífinku také oznámil, že se premiéři dohodli na posílení spolupráce v elektromobilitě, energetice, infrastruktuře či obranném průmyslu. Zabývat se chtějí také diverzifikací stávající spolupráce, například ve vodíkových technologiích či malých modulárních reaktorech. Země podle předsedy jihokorejské vlády chtějí také rozšířit kontakty a vzájemnou lidskou výměnu, posílit spolupráci ve vzdělávání, cestovním ruchu či kultuře.