FAČR zahájila vlastní vyšetřování násilností po finále MOL Cupu v Plzni

Události: Násilnosti na finále MOL Cupu v Plzni vyšetřuje FAČR (zdroj: ČT24)

Fotbalová asociace ČR (FAČR) spustila vlastní vyšetřování událostí po středečním finále domácího poháru (MOL Cup) mezi domácí Plzní a pražskou Spartou, kdy na hrací plochu vtrhli fanoušci obou klubů. Vedení FAČR oznámilo, že si od jednotlivých organizačních složek utkání vyžádalo podrobné podklady a se závěry seznámí výkonný výbor. Vedení plzeňského klubu vyjádřilo v prohlášení zaslaném ČTK lítost nad tím, že část fanoušků Viktorie vnikla na hřiště a dopustila se výtržností. Zároveň informovalo, že postupovalo v souladu s doporučeními a pokyny pořadatele, jímž byla FAČR.

Po závěrečném hvizdu středečního finále, v němž Sparta v Doosan Areně zvítězila 2:1 a získala double, se na trávník dostali fanoušci obou klubů a museli proti nim zasáhnout těžkooděnci. Na hřiště nejdříve vniklo pár desítek příznivců Viktorie, kteří postupovali přes hrací plochu směrem ke sparťanským sektorům na opačné straně. Následně na trávník vstoupili i letenští fanoušci.

I proto došlo na bitky. Pořadatelům museli při střetech přijít na pomoc policisté a zjednat pořádek, aby mohla být předána vítězná trofej. Výtržnosti narušily také vysílání České televize – na improvizované studio na ploše vedle sparťanského sektoru totiž dopadly židle pro fotografy, kterých se zmocnili příznivci.

„Při organizaci utkání jsme postupovali v souladu se všemi doporučeními a pokyny pořadatele (FAČR) a vyvinuli v této oblasti maximální úsilí. Směrem k fanouškům jsme opakovaně komunikovali, že si nepřejeme jejich vstup na hrací plochu,“ uvedla Viktoria v prohlášení.

„Mrzí nás, že přes veškeré úsilí a vyvinutou snahu došlo na trávníku k násilí, které na fotbal nepatří a nechceme ho na stadionech vidět. Zároveň vnímáme, že celý fotbal musí toto řešit, aby se podobné scény v budoucnu již nikdy neopakovaly. A povedeme v tomto směru interní kroky i ve vztahu k našim fanouškům,“ doplnila Viktoria.

Policejní těžkooděnci zasahovali na fotbalovém stadionu v Plzni (zdroj: ČT24)

Pořadatelem domácího poháru je FAČR. Na rozdíl od ligové soutěže, kterou má na starosti Ligová fotbalová asociace (LFA). FAČR v prohlášení informovala, že se bezpečnostní služba nejprve snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. Tu pak o součinnost dle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a docházelo i k dalším výtržnostem.

„S ohledem na skutečnost, že se pořadatelské službě nepodařilo zabránit vstupu fanoušků obou týmů na hrací plochu, museli jsme vstoupit na hrací plochu,“ vysvětlila v rozhovoru pro ČT Iva Vršecká, mluvčí krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

K vážnému zranění nedošlo

Vedení FAČR bezprostředně po skončení finále zahájilo vlastní vyšetřování incidentů. „Vedení si vyžádalo podrobné podklady jednotlivých složek asociace, které se na organizaci utkání podílely. Ve vyhodnocení zohlední také stanoviska Policie České republiky a obou klubů. Se závěry šetření bude seznámen výkonný výbor FAČR a poté asociace také oznámí přijatá opatření,“ sdělila ve čtvrtek asociace v prohlášení.

Podle krajských zdravotnických záchranářů nebyl na stadionu nikdo vážně zraněn. Kvarteto lidí ale skončilo v nemocnici. Policie, která i vzhledem k víkendovým událostem v Mladé Boleslavi vyhodnotila zápas jako rizikový, uvedla, že dění bude vyhodnocovat i na základě kamerových záznamů. Událostmi při finále se bude na dalším zasedání zabývat také disciplinární komise LFA.

Zástupci policie i klubů se zaměří na bezpečnostní opatření

Nastavením bezpečnostních opatření na stadionech se bude zabývat pracovní skupina zástupců Policie České republiky a fotbalových klubů. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) konstatoval, že na incidentech po sobotním utkání v Mladé Boleslavi mají podíl pořadatelé, kteří porušili dohodnutá pravidla. Na středečním zásahu policie žádnou zásadní chybu nevidí.

„Oba incidenty jednoznačně ukázaly, že sportovní kluby a pořadatelé zápasů budou muset mnohem intenzivněji spolupracovat a pracovat i s fanoušky,“ nastínil Rakušan.